Malý dom so štyrmi podlažiami má na streche vonkajšiu kuchyňu

20. 10. 2019
Zdieľať

Svieži malý dom so svetlomodrou fasádou a čistým štýlovým interiérom zapôsobí medzi ostatnými domami v ulici na prvý pohľad.

Je výsledkom rekonštrukcie historickej stavby, realizovanej portugalskými architektmi z ateliéru ESQUISSOS. 


svetlomodrou fasádou s bielymi prvkami s jemným nádychom do sivej

svetlomodrou fasádou s bielymi prvkami s jemným nádychom do sivej
Ivo Tavares Studio

Projekt charakterizuje prepracovaný architektonický jazyk, ktorý kombinuje súčasné trendy s tradičnými materiálmi. Zvonku púta svetlomodrou fasádou s bielymi prvkami s jemným nádychom do sivej. Na fasáde vynikajú drevené vstupné dvere i rámy okien. 

V interiéri dominujú svetlé farby: biele steny, stropy a väčšina nábytku priestor zväčšujú a presvetľujú. Nechávajú vyznieť krásu použitého dreva – drevené schody, stôl, časti vstavaného nábytku, ale aj odhaleného pôvodného muriva.   


otvorená terasa s  kuchynskou linkou

otvorená terasa s kuchynskou linkou
Ivo Tavares Studio

Tip: Všetko do kuchyne na jednom mieste

Terasa s vonkajšou kuchyňou na streche

Najväčšiu výzvu pre architektov pri rekonštrukcii historického domu v portugalskom mestečku predstavovala malá plocha pozemku a tesná blízkosť okolitých domov. I keď je dom relatívne malý, po premene pôsobí vzdušne a príjemne. 


obývačka

obývačka
Ivo Tavares Studio

Okrem interiérových priestorov ponúka otvorenú terasu na streche, kam architekti umiestnili aj vonkajšiu kuchynskú linku s drezom. Z tohto miesta je krásny výhľad na okolité historické budovy.


spáľňa

spáľňa
Ivo Tavares Studio

Tri podlažia spája pôsobivé schodisko

Stavba má až štyri podlažia. Tri z nich sú prepojené dreveným schodiskom, ktoré je vlastne sochárskym dielom. Na prízemí tvorí prakticky súčasť nábytku – nachádza sa v ňom skrýša na bicykel. Na prvom medziposchodí schodiska je vstavaná knižnica, na druhom sú vstavené police s dekoráciami. 


schodisko kde sa nachádza skrýša na bicykel

schodisko kde sa nachádza skrýša na bicykel
Ivo Tavares Studio

Drevené schodisko pôsobí, akoby sa smerom od prízemia vyššie postupne dematerializovalo. Vďaka tomuto efektu medzi podlažiami prechádza svetlo. Na najvyššie podlažie, teda na strešnú terasu, sa dostanete kamennými schodmi z balkóna jednej zo spální. 


kúpeľňa

kúpeľňa
Ivo Tavares Studio

Dole obývačka s kuchyňou, hore spálne

Na prízemí sa nachádza obývačka s kuchyňou a jedálenským stolom. Zaujímavo je vyriešený priestor pre klavír – za ním je odhalené kamenné murivo. Na prvom a druhom poschodí sú spálne s kúpeľňami. Zo spálne na treťom poschodí vyjdete na balkón, z ktorého je prístup na strešnú terasu.


obývačka s kuchyňou a jedálenským stolom

obývačka s kuchyňou a jedálenským stolom
Ivo Tavares Studio

GD House v skratke

architektonický ateliér: ESQUISSOS – Arquitectura e Consultoria, www.facebook.com/esquissos, www.instagram.com/esquissos_arquitectos
  
architekt: Marco Ligeiro

projektový tím: André Caetano, Gabriela Garcia, Luís Pereira

lokalita: Cascais, Portugalsko

celková zastavaná plocha: 131 m2

rok ukončenia: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia