Nedajte sa oklamať! Navonok strohá betónová kocka v Prešove ukrýva premyslené riešenia

31. 07. 2020
Zdieľať

Čoraz viac moderných projektov rodinných domov sa snaží chrániť súkromie svojich obyvateľov. Vznikajú nádvoria a átria uprostred stavby, kde majú prístup len domáci. O výhodách takýchto rodinných domov netreba diskutovať.

Jedným z takýchto riešení nájdeme aj v „Dome pre brata“, ktorý navrhli architekti Pavol Šilla a Silvia Šillová.

Zvonku na pohľad monochromatická betónová kocka, zvnútra členitý priestor s maximálne funkčnou dispozíciou a príjemným vonkajším prostredím v súkromí. Takýto výsledok dosiahli architekti vďaka trom vzájomne prepojeným objektom, ktoré tvoria samotnú stavbu.

rodinný dom v Prešove

Zdroj: Pavol Šilla

Pri vstupe na pozemok je naľavo objekt letnej kuchyne so skladom, napravo garáž. Medzi týmito dvoma hmotami je široká cestička so schodiskom, ktorá vás zavedie do hlavného objektu – samotnej obytnej časti. Medzi jednotlivými objektmi vzniká súkromný vonkajší priestor chránený pred pohľadmi z okolia.

Prečítajte si tiež
Betón, drevo a zábavné detaily: Dynamický dom pre mladú rodinu
rodinný dom v Prešove

Zdroj: Pavol Šilla

Hra s terénom

„Časti domu spolu generujú autonómny mikrourbanizmus, s potenciálom moderovať vnútorný život, ako aj reagovať na vonkajšie podnety okolia,“ vysvetľujú prepracovaný pôdorys domu autori projektu, ktorí sa pohrali nielen s horizontálnym, ale aj s vertikálnym členením domu.

Terén nie je rovinatý, preto celú štruktúru rozdelili na dve výškové úrovne. Hornú úroveň tvorí veľká garáž a krytý vstup od ulice, spodnú časť hlavný obytný priestor s letnou kuchyňou, patiom a záhradou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Denná časť domu spája kuchyňu jedáleň a obývačku.

Denná časť naľavo od vchodu spája kuchyňu jedáleň a obývačku. Zdroj: Pavol Šilla

Dispozícia hlavnej časti domu

Vstupné priestory so šatníkom rozdeľujú dispozíciu hlavnej obytnej časti stavby na nočnú a dennú zónu. Napravo je nočná zóna s troma spálňami a hygienickým zázemím predelená chodbičkou. Hlavná spálňa má vlastný šatník. Denná časť naľavo od vchodu spája kuchyňu jedáleň a obývačku. Je špecifická dvojnásobnou výškou stropu. Z oboch strán má veľké presklenia umožňujúce priamy kontakt s patiom a záhradou.

patio v rodinno dome

Zdroj: Pavol Šilla

Monochromatická podoba z betónových tvárnic

Autori projektu sa snažili zdôrazniť kompaktnosť domu aj výberom materiálov. Na celý objekt použili jednotný plášť z povrchovo neupravovaných betónových tvárnic. Našli pre ne uplatnenie aj v interiéri domu. Tvárnice, ktoré sa nachádzajú medzi patiom a susednou parcelou majú redšie uloženie, cez ktoré preniká svetlo, ale stále dostatočne chránia súkromie. Pôsobenie betónu v interiéri zjemňuje biela v kombinácii so svetlým drevom.

Prečítajte si tiež
Prekvapivá premena stodoly: Do drevenej škrupiny vsadili betónové jadro!

Celoplošné použitie betónových tvárnic zabezpečuje domu výrazovú kompaktnosť a zároveň mu v novovzniknutej štruktúre rodinných domov dáva jasnú identitu.

Hlavný obytný priestor s letnou kuchyňou, patiom a záhradou.

Hlavný obytný priestor s letnou kuchyňou, patiom a záhradou. Zdroj: Pavol Šilla

Dom pre brata

Autori: Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. arch. Silvia Šillová
Lokalita: Prešov
Plocha pozemku: 1 197 m2
Zastavaná plocha: 340 m2
Podlahová plocha: 282 m2
Obstavaný objem: 1333 m3
Projekt: 2017-2018
Realizácia: 2018-2019

Sabína Zavarská
Foto: Pavol Šilla

Kategória: Návšteva
Tagy: betón betónové tvárnice rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia