Netradičná premena hospodárskej budovy pri viacgeneračnom dome na dedine

Netradičná premena hospodárskej budovy pri viacgeneračnom dome na dedine

07. 08. 2014
Zdieľať

„Hento čudo od susedov“. Tak sa na netradičnú premenu hospodárskej budovy, prilepenej k viacgeneračnému domu, pozerali každá „nena“ a každý „báči“ spoza plota. Na názore veselej rodinky z východu Slovenska to však nič nezmenilo, prístavba nasiaknutá smiechom rodinných veselíc sa teší úspechu u najmenších aj najstarších.

Pre rodičov

Architekt Michal Tartaľ, tvoriaci s manželkou Jankou duo ARCHHOLIKS, pochádza z východu. Podnet z rodičovského domu ich pritiahol do jeho rodného kraja, kde dostali, primárne od Michalovej mamy neľahké zadanie: vytvoriť terasu, ktorá by dennú časť domu otočenú do ulice viac otvorila do záhrady.


Pôvodná konštrukcia garáže je čitateľná v pozostatkoch pôvodných múrov s nadmurovkou a v krove. Priestor pôsobí bezpečne, je skrytý pred zlým počasím, a pritom je veľkoryso otvorený do záhrady.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Pôvodná konštrukcia garáže je čitateľná v pozostatkoch pôvodných múrov s nadmurovkou a v krove. Priestor pôsobí bezpečne, je skrytý pred zlým počasím, a pritom je veľkoryso otvorený do záhrady.

„Úloha týkajúca sa domu Michalových rodičov bola na jednej strane ľahká, pretože sme prostredie dobre poznali, no na druhej strane sme stáli pred bojom, čo zladí prácu a rodinné vzťahy,“ opisuje počiatočné rozpaky Janka.


Až doďaleka trčí čiapka elegantnej terasy. Zavetrenie štítu vertikálnym latovaním zabezpečuje ochranu pred vetrom, ako aj tuhosť celej konštrukcie.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Až doďaleka trčí čiapka elegantnej terasy. Zavetrenie štítu vertikálnym latovaním zabezpečuje ochranu pred vetrom, ako aj tuhosť celej konštrukcie.

Niektorí členovia rodiny sa na nastávajúcu zmenu tešili, iným však bránila nostalgická hodnota starých častí. Problém bol totiž v tom, že medzi jedálňou a záhradou stáli už niekoľko rokov nepoužívané hospodárske budovy. „Rodinný dom zo 60. rokov minulého storočia prešiel viacerými rekonštrukciami. Pôvodní majitelia a stavitelia, dnes už prarodičia, položili základy jednopodlažného vidieckeho domčeka, ktorý sa prispôsoboval životu ľudí v ňom. Stále sa meniacimi požiadavkami rástol.


Drevené trámy pôvodného krovu nie sú len na parádu. Vďaka nim a zavesenej hojdačke schválil koncept rodičov aj najmenší člen rodiny – pravnúčik Vincko.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Drevené trámy pôvodného krovu nie sú len na parádu. Vďaka nim a zavesenej hojdačke schválil koncept rodičov aj najmenší člen rodiny – pravnúčik Vincko.

Pribudlo obytné podkrovie, hospodárske a poľnohospodárske budovy smerom do záhrady. Dnes sú však tieto objekty nepotrebné a opustené,“ opisuje Janka. Preto nebolo ľahké pripraviť prababku, ktorú dom sprevádzal celým životom, na chystané zmeny. Dnes sa však na celú premenu pozerá úplne ináč a vnuk s nevestou ju presvedčili, že tak, ako sa dom prispôsoboval obyvateľom predtým, môže sa meniť k lepšiemu aj naďalej. 


Drevené ležadlo si vymysleli majitelia. Tak, ako veľký stôl pre celú rodinu ho vyrobil šikovný miestny stolár.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Drevené ležadlo si vymysleli majitelia. Tak, ako veľký stôl pre celú rodinu ho vyrobil šikovný miestny stolár.


Netradičná premena hospodárskej budovy

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Obrátený list. Pôvodné objekty stajní a skladu už patria k minulosti. Dlhý objekt, ktorý tvorili spolu s domom, bol zakrytý hustým porastom zelene (obrázok dole). Majitelia chodili do záhrady cestičkou popri ulici. Vďaka radikálnym zmenám, ktorým objekt stajní podľahol úplne a z garáže ostalo len torzo (obrázok hore), sa priestor odľahčil a celá pozornosť majiteľov je namiesto do ulice upriamená do slnečnej záhrady.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Obrátený list. Pôvodné objekty stajní a skladu už patria k minulosti. Dlhý objekt, ktorý tvorili spolu s domom, bol zakrytý hustým porastom zelene (obrázok dole). Majitelia chodili do záhrady cestičkou popri ulici. Vďaka radikálnym zmenám, ktorým objekt stajní podľahol úplne a z garáže ostalo len torzo (obrázok hore), sa priestor odľahčil a celá pozornosť majiteľov je namiesto do ulice upriamená do slnečnej záhrady.

Ako čudo na svet prišlo

Keďže padlo rozhodnutie ponechať stajne pre hospodárske zvieratá už len spomienkovým fotografiám, stáli architekti pred otázkou, čo s bývalou garážou a skladmi. „Hneď na začiatku sme odstránili stavebné nánosy za posledných 50 rokov. Zhodili sme strešnú krytinu, odstránili nepotrebné múry a odkryli tak nádhernú konštrukciu starého dreveného krovu.


Materiály a farby volili architekti s citom a rozumom. Vynikol tak drevený krov spolu s  ostatným zariadením – všetko vo vidieckom štýle. Aj klasické muškáty do tohto konceptu dokonale zapadli.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Materiály a farby volili architekti s citom a rozumom. Vynikol tak drevený krov spolu s ostatným zariadením – všetko vo vidieckom štýle. Aj klasické muškáty do tohto konceptu dokonale zapadli.


Otvor na bočnej stene slúži na vstup na terasu aj z iných častí domu ako z jedálne. Vďaka nemu priestor pôsobí otvorenejšie, keďže protiľahlá stena, oddeľujúca dom od suseda, ostala bez perforácií.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Otvor na bočnej stene slúži na vstup na terasu aj z iných častí domu ako z jedálne. Vďaka nemu priestor pôsobí otvorenejšie, keďže protiľahlá stena, oddeľujúca dom od suseda, ostala bez perforácií.

Celá výstavba prebiehala za pochodu. Z konzultácie so statikom priamo na stavbe vyplynulo, že nosné steny môžeme otvoriť dostatočne na to, aby uniesli krov a aby sme tak získali dostatočne veľký vzdušný priestor.“ Keďže architekti nechceli konkurovať výraznej konštrukcii krovu a priestor chceli krytý, ale dostatočne presvetlený, zvolili ľahkú, transparentnú krytinu z polykarbonátu. Zároveň tým priviedli dostatočné množstvo svetla do jedálne, ktorá sa smerom na terasu otvorila francúzskymi oknami. Letná kuchyňa, ktorá je výsledkom celej prestavby, je už odskúšaná niekoľkými rodinnými oslavami.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Drevená podlaha z červeného smreka bola pri rekonštrukcii zateplená, keďže pod terasou sa nachádza pivnica.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Drevená podlaha z červeného smreka bola pri rekonštrukcii zateplená, keďže pod terasou sa nachádza pivnica.


Bylinková záhradka z drevenej palety je výrobok mamy. Je dôkazom toho, že výsledok práce jej syna a nevesty bol prijatý s nadšením celej rodiny.

Netradičná premena hospodárskej budovy
Dano Veselský


Bylinková záhradka z drevenej palety je výrobok mamy. Je dôkazom toho, že výsledok práce jej syna a nevesty bol prijatý s nadšením celej rodiny.

Drevo  – najviac zastúpený materiál v celej stavbe pochádza z pôvodného objektu, v podobe krovu, no doplnený je novými konštrukciami. Architekti však vyberali s rozumom a oku táto kombinácia starého a nového neprekáža. Funkčnosť celej konštrukcie teda neutrpela rovnako ako estetika.

Otázkou ostáva priestor tesne pod krovom. „Mali sme niekoľko nápadov, ako tento priestor využiť. Určite sme ho nechceli zaťažiť, ale videli sme potenciál aj v prepojení s obytným podkrovím. Jednou z alternatív bolo zastrešiť terasu sieťou na ležanie alebo vytvoriť herňu pre vnúčatá. Žiaden z nápadov však Michalových rodičov nepresvedčil,“ konštatuje Janka. Ktovie, čo sa s terasou postupom času ešte stane, pri dvojici architektov je možné všeličo, nechajme sa teda prekvapiť, možno sa do letného sídla Tartaľovcov ešte niekedy prídeme pozrieť :).

Návrh a realizácia: 
ARCHHOLIKS 
Ing. arch. Jana Tartaľová (1984, Martin), FA STU Bratislava
Počas štúdia získala prax v ateliéroch HPA a Gutgut, úspešne sa zúčastňovala workshopov a študentských súťaží. Na doktorandskom štúdiu na FA STU v Bratislave sa venovala problematike špecifikácie prostredia pre ľudí s autizmom.

Ing. arch. Michal Tartaľ (1984, Prešov), FA STU Bratislava
Počas štúdia pracoval v ateliéroch AT26, RAUM a Gutgut, úspešne sa umiestňoval na študentských súťažiach. Na doktorandskom štúdiu na FA STU v Bratislave sa zaoberal digitálnou architektúrou – L-systémami a ich špecifikáciou v tvorbe architekta.
www.archholiks.sk

TEXT: Lucia Kušnírová
FOTO: Dano Veselský

Kategória: Návšteva
Tagy: dom prístavba rekonštrukcia stavba vidiecke domy
Zdieľať článok

Diskusia