Prestavbou bratislavskej vily z 30. rokov vznikol elegantný a komfortný domov

27. 12. 2021
Zdieľať

Prestavbou vily z 30. rokov minulého storočia vznikol dom so súčasnými parametrami a príjemným elegantným interiérom, ktorého komfort je založený na premyslených detailoch.

Keď začal Jozef premýšľať o dome pre svoju rodinu, nenechal nič na náhodu – už pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti si zavolal na pomoc architektku, ktorá vedela odhadnúť možnosti zrealizovania jeho predstáv o pohodlnom bývaní. Nakoniec sa rozhodli pre prestavbu vily z 30. rokov minulého storočia.

Prečítajte si tiež
Harmonický interiér rodinného domu v Bratislave splnil očakávania majiteľov. Je nadčasový, pohodlný a nenáročný na upratovanie

Nemala zvláštnu architektonickú hodnotu, no jej prednosťou bola vhodná veľkosť, priestranné miestnosti s vysokými stropmi a najmä poloha s nádherným výhľadom na mesto. Pôvodným plánom bolo zachovať všetky obvodové múry a upraviť dispozíciu a strechu domu.

Stará dvojposchodová vila

Pôvodný stav. Zdroj: Miro Pochyba

No keď sa začalo s úpravami, ukázalo sa, že kamenná pivnica je priveľmi mokrá a štandardnými metódami sa nebude dať dostatočne vysušiť tak, aby mohla slúžiť novému účelu. A mať v novom dome mokrú pivnicu by bola naozaj veľká škoda. Padlo teda rozhodnutie použiť nové materiály vo väčšom rozsahu. Pôvodný pôdorys stavby aj výška podlaží však ostali zachované.

Detaily sú pre celkový dojem dôležité, preto som na ne kládla v interiéri veľký dôraz. Všetko som dopodrobna rozkreslila a prebrala so stolárom, každý rozmer, každú hrúbku, až po poslednú lištu.

Kamila Ďuríková, architektka

Architektka Kamila Ďuríková sa zhostila architektonickej štúdie a návrhu interiéru, projekčne a technicky potom doriešila stavbu firma Green studio pod vedením Martina Duchoňa, ktorý manažoval aj realizáciu.

„Konštrukčná a technická kvalita stavby je práve jeho zásluhou,“ uznáva architektka. „Každý detail je premyslený a kvalitne vyhotovený, takže majitelia nebudú mať s domom ani po rokoch žiadne starosti. Kvalita stavby je podľa mňa jednou z vecí, na ktorých sa neoplatí šetriť,“ upozorňuje Kamila.

Dvojposchodový rodinný dom so šikmou strechou terasou a garážou

Vila na kopci nad mestom je osadená na pozemku ďalej od jeho hranice tak, aby sa popri stavbe dalo prejsť do záhrady s technikou. Praktickým riešením je aj prejazdná garáž, ktorá má bránu zo strany ulice aj zo záhrady. Konštrukcia prístreška, ktorý poskytuje ďalšie chránené parkovacie miesto pred garážou, by mala časom obrásť zeleňou. Zdroj: Miro Pochyba

Výsledkom rekonštrukcie je tak nielen elegantný, ale aj energeticky úsporný a inteligentný dom, ktorého súčasťou je riadené vetranie s rekuperáciou a ďalšie moderné technológie. Tie zabezpečujú komfortné bývanie a umožňujú ovládať rôzne zariadenia aj na diaľku z mobilu. Majitelia si želali nadčasový interiér s nádychom klasickej atmosféry.

Prečítajte si tiež
K modernej novostavbe pri Bratislave pribudla divoká záhrada, ktorá krásne zapadá do okolia

Nemajú radi chladné moderné priestory, preto doma nechceli mať oceľ, chróm ani betón. K ich požiadavkám patril aj dostatok odkladacích priestorov či samostatné WC na každom poschodí. Keďže s Kamilou nespolupracovali po prvý raz, dali jej pri navrhovaní plnú dôveru.

Tmavozelená konštrukcia na chodbe so schodiskom

Schodisko, ktoré sa vinie okolo impozantnej zelenej knižnice, prepája tri obytné podlažia domu – od obývačky a kuchyne na prízemí cez poschodie so spálňou a pracovňou až po detské izby v podkroví. Drevené obloženie pritom zosúladilo dve rôzne konštrukcie – betónovú z prízemia a odľahčenú oceľovú do podkrovia. Zdroj: Miro Pochyba

„Poznám ich vkus, takže veľa vecí nechali na mňa a s výsledkom boli spokojní. Samozrejme, musela som dodržať určenú cenovú hladinu,“ dodáva architektka, ktorá navrhla pomerne luxusne pôsobiaci interiér, ktorý však v skutočnosti nebol taký drahý.

Obrovská knižnica, ktorá prebieha troma podlažiami domu, je podľa mňa zárukou, že sa tu už problém s nedostatkom miesta na knihy nezopakuje.

Kamila Ďuríková, architektka

Ako to dokázala? „Vždy som hľadala cenovo prijateľné riešenie, ktoré zároveň dobre vyzerá. Pokojne som použila aj Ikeu, kde sa dá vybrať zariadenie aj v takomto štýle,“ prezrádza.

„Samozrejme, pri takom veľkom dome sa nedá hovoriť o lacnom projekte, keďže napríklad každý materiál na povrchovú úpravu treba vynásobiť veľkým počtom štvorcových metrov. O to dôležitejšie bolo zbytočne neplytvať, aby výsledok neuletel do privysokých súm.“

Tmavozelená stena v kuchyni s bielym jedálenským stolom

Pri návrhu interiéru dali majitelia architektke pomerne voľnú ruku. „Zariaďovala som aj ich predchádzajúci byt, takže som presne vedela, čo sa im páči a ktorým smerom ísť. Samozrejme, musela som dodržať aj určené cenové limity,“ hovorí Kamila. Namiesto chrómu, ktorý domáci nemajú radi, siahla pri doplnkoch po elegantnej mosadzi. (Luster v kuchyni a stolíky v obývačke sú z westwing.sk.) Zdroj: Miro Pochyba

Tip redakcie

Chcete, aby miestnosť pôsobila vzdušne a priestranne? Veľmi účinným prostriedkom, ktorým sa tento efekt dá dosiahnuť, je výška. V tomto dome sú stropy vysoké viac než tri metre, čo podporilo dojem priestrannosti.

Ako to vidí architektka

Dobrý interiér nie je len o farbách a štýle nábytku. Dôležité sú aj dotiahnuté detaily. Na mnohé pritom treba myslieť vopred, ešte pri stavbe – napríklad efektné vysoké sokle sú tu zapustené tak, aby nábytok ‚neodstával‘ od stien, tomu však bolo potrebné prispôsobiť realizáciu omietok.

Úzka kuchyňa s bielou linkou a východom na terasu

Na terasu vedú zasklené dvere ako z obývačky, tak aj zo samostatnej kuchyne. Zdroj: Miro Pochyba

Podobné detaily som mohla premyslieť aj vďaka tomu, že som robila aj architektúru domu, aj interiér. Už pri stavbe som teda vedela, čo bude v interiéri, a mohla som všetko navzájom zladiť. Aj pohodlie sa dá zvýšiť zdanlivými drobnosťami, na ktoré však treba vopred pamätať.

Farby dokážu veľmi výrazne ovplyvniť atmosféru. Stačí trochu iný odtieň bielej a z interiéru máte úplne iný pocit.

Kamila Ďuríková, architektka

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

V tomto dome je napríklad na každom podlaží ‚tajný zhod‘ na špinavú bielizeň, ktorý sa končí v práčovni v pivnici. Tam sa o všetko postará práčka a sušička, ktoré tu majú spolu s bielizňou dostatok miesta a nikoho nerušia svojím vrčaním. Deti ani rodičia pritom nemusia behať s každým kusom bielizne zo spálne na poschodí dolu do pivnice.

Príjemná svetlá luxusná obývačka

Obývačka sa nesie v príjemnej tlmenej farebnosti. Zútulňujú ju textílie (dodala firma Zlatica Miklošová, zavesyzaclony.sk), o oživenie sa postarali elegantné čierne detaily a mosadzné doplnky. Počíta sa aj s obrazmi na stenách, no čerstvo nasťahovaná rodina si na ich výber ešte nechala čas. Zdroj: Miro Pochyba

Na najvyššom podlaží sú detské izby – pre 17-ročného chlapca a 10-ročné dievčatko. I keď základný pôdorys starého domu aj pôvodné výšky podlaží ostali nezmenené, podkrovie dostalo iný tvar, aby sa tento priestor dal lepšie využiť.

Kúpeľňa so sivou mozaikou a voľne stojacou vaňou

Kúpeľňa. Zdroj: Miro Pochyba

Kúpeľne v dome sú čistou oázou relaxu, a to vďaka veľkorysému priestoru aj požiadavke majiteľov na samostatné umiestnenie toalety. Do kúpeľne, ktorá susedí s hlavnou spálňou, zvolila Kamila trendové čierne armatúry, jednoduchý obklad spestrila plochou šesťuholníkovej mozaiky.

Prečítajte si tiež
Biely dom od bratislavských architektov plný svetla a zelene

Aj tu vidno dôraz na detail – napríklad v precízne vyhotovených elegantných hranách, ktoré nikde nehyzdia robustné lišty. „Je to prácne, takže majstri tým nebývajú nadšení, no výsledok stojí za to,“ hovorí architektka. Perfektne zvládnuté detaily a odolné a zároveň príjemné materiály boli dôležité aj pri výbere sanity a kúpeľňového nábytku (Duravit).

Terasa s dreveným sedením a prístreškom

Svahovitý pozemok upravili tak, aby za domom vznikla rovná plocha na oddychovú záhradu vrátane bazéna s výhľadom. Jozef však má radosť aj z toho, čo na prvý pohľad nevidno – z retenčnej nádrže, do ktorej sa zvádza všetka dažďová voda zo striech. Tú potom využívajú na polievanie záhrady. Terasu pri dome chráni praktická bioklimatická pergola s naklápacími lamelami. Zdroj: Miro Pochyba

Pozrite si video z návštevy:

Profil

KTO TU BÝVA

Rodina s dvoma deťmi

NEHNUTEĽNOSŤ

Rodinný dom s obytnou plochou 294 m2 na 12,5-árovom pozemku v Bratislave

PROJEKT A REALIZÁCIA

Dom aj interiér navrhla architektka Kamila Ďuríková, o stavebné riešenia sa postaralo Green studio pod vedením Martina Duchoňa, ktorý bol aj manažérom stavby. durikova.kamila@gmail.com www.greenstudio.sk

Text: Erika Kuhnová

Foto: Miro Pochyba

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: dizajnový nábytok inteligentné systémy nízkoenergetické domy rekonštrukcia vily rodinné domy vetranie s rekuperáciou vily
Zdieľať článok

Diskusia