Nízkoenergetická drevostavba do „L“ so slnečnou záhradou

18. 08. 2017
Zdieľať

Príjemná nepodpivničená drevostavba v Řevnicích vyšla z architektonického ateliéru Labor13. Je príkladom stavby realizovanej v tvare písmena L, pričom jedna vyššia časť kopíruje mierny svah.

Rovné rameno písmena „L“ má okolo seba vybudovanú drevenú palubu, ktorá poskytuje priestor na relax na terase a medzipriestor medzi interiérom a exteriérom. Priestor, kde nadväzuje jedna časť domu na druhú – kolmú vytvára kryté závetrie, ktorým sa dá prejsť z jednej strany záhrady na druhú. 


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

Maximálne využitie slnečnej záhrady

Atypická moderná drevostavba, navrhnutá a zrealizovaná ako dvojgeneračná chata (väčšia poschodová časť je pre mladú rodinu a nízka časť pre ich mamičku, obe časti domu je možné v budúcnosti prepojením – zasklením priechodu spojiť do jedného celku) rozdeľuje pozemok na dve časti. Architekti ju umiestnili tak, aby domáci mohli maximálne využiť slnečnú časť záhrady.

 

Nižšie rameno domu s drevenou palubou je orientované rovnobežne so severnou hranicou pozemku a je jednopodlažné s pultovou strechou. Druhá vyššia kolmo orientovaná časť je dvojpodlažná. Južná časť tohto ramena kopíruje terénnu vlnu pozemku a v interiéru tak vzniká medziposchodie. 


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

Rôzne sklony striech

Napriek tomu, že stavba bola pôvodne navrhnutá ako rekreačná, poskytuje možnosť pohodlného celoročného bývania. Eleganciu a nevšednú geometriu celého domu zvýrazňuje vertikálny drevený obklad zo smrekovca. Strešné roviny majú rôzny sklon (12 a 25 stupňov) a v hrebeni sú voči sebe prevýšené. Vďaka tomuto prevýšeniu vznikol priestor i pre okno, presvetľujúce celé druhé nadzemné podlažie.


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

Hra s presklenými plochami

Presklenia – okná a veľké dvere sú riešené atypicky, ale vždy s ohľadom na funkciu danej časti domu a svetové strany. Veľké otvárateľné presklenie je orientované do súkromia pozemku. Priestory, ktoré si vyžadujú intimitu alebo smerujú na sever sú naopak, vybavené menšími horizontálnymi oknami, či strešným oknom. Veľmi zaujímavo je vzhľadom na okná riešená vyvýšená časť domu so šikmým zastrešením. Veľké okno na celú šírku tejto časti domu umožňuje krásny výhľad do okolia. 

 


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

Ako je riešená dispozícia?

Celý dom tvorí jednu bytovú jednotku. V nižšej časti sa nachádza hlavný obytný priestor s kuchynským kútom, šatňa a kúpeľňa, toaleta. Na prízemí dvojpodlažnej časti domu sa nachádza obytný priestor s kuchynským kútom, šatňa, kúpeľňa a WC. V medizposchodí je jedna miestnosť slúžiaca ako pracovňa alebo izba pre hostí. Podkrovie patrí spálni. 


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

Nízkoenergetický štandard

Z technického hľadiska je dom v Řevnicích nízkoenergetickou sendvičovou drevostavbou s prevetrávanou fasádou. Strecha je riešená ako dvojplášťová s plechovou strešnou krytinou vo farbe antracitu. V rovnakej farbe je riešený odkvap, nerezový komín vedúci po fasáde a hliníkové okná. Dom je vykurovaný konvektormi v kombinácii s krbovými kachľami. 


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13


Nízkoenergetická  drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou

Nízkoenergetická drevostavba do „L“ s prevetrávanou fasádou
Labor13

 

Drevostavba v Řevicích 

Architektonický ateliér: Labor13

Architekti: Albert Pražák, Martin Vomastek, Jiří Bardoděj

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Lokalita: Řevnice, Česká republika

Zastavaná plocha: 113 m2

Úžitková plocha: 104,5 m2

Rok realizácie: 2015

Súčiniteľ prestupu tepla: 0,22 W/m2K

Energetické zaradenie budovy: B

Dodávateľ stavby: Důmrazdva s.r.o.

Sabína Zavarská
Foto: Labor13

Kategória: Návšteva
Tagy: drevodomy drevostavba Labor13 nízkoenergetické domy nízkoenergetické drevostavby
Zdieľať článok

Diskusia