Nízkonákladový dom postavili na základoch niekdajšej rekreačnej chaty

18. 08. 2015
Zdieľať

Víkendový dom pre dvojicu milovníkov prírody vyrástol na svahu nad jazerom v kanadskej provincii Quebec. Keďže majitelia chceli stavbou čo najmenej zaťažovať životné prostredie a išlo im aj o zníženie nákladov na jej založenie, „sedí“ na základoch niekdajšej rekreačnej chaty.


Hra troch prvkov. Fasádu tvorí drevený obklad zo sivých dosiek, ktorý rozohrávajú pôsobivé plochy „hrdzavej“ preglejky s výraznou kresbou dreva a veľké zasklené plochy v sivých rámoch.

Hra troch prvkov. Fasádu tvorí drevený obklad zo sivých dosiek, ktorý rozohrávajú pôsobivé plochy „hrdzavej“ preglejky s výraznou kresbou dreva a veľké zasklené plochy v sivých rámoch.
LBERTO BISCARO

Podnetom na vznik tohto nízkonákladového projektu bola požiadavka na jednoduché pohostinné miesto, kde si možno dokonale vychutnať krásy okolitej prírody. Obytný priestor domu, na ktorý nadväzuje rozľahlá terasa, sa obracia veľkými oknami k jazeru pod svahom. Vďaka otvorenej dvojúrovňovej štruktúre a veľkoformátovým oknám pritom pôsobí väčším dojmom, než v skutočnosti je. Ďalšou výhodou tohto riešenia je záplava prirodzeného svetla, ktorej sa interiér teší po celý deň. Večer tu navyše dlhé tiene okolitých stromov rozohrávajú magické divadlo a steny a podlahy sa menia na prírodné javisko. V takýchto chvíľach sa stiera rozdiel medzi vnútorným a vonkajším priestorom.


Sivá a hnedá dominujú aj v interiéri a odkazujú na farebnosť fasády. Základ z tlmených, nenápadných farieb necháva vyniknúť niekoľko málo doplnkov.

Sivá a hnedá dominujú aj v interiéri a odkazujú na farebnosť fasády. Základ z tlmených, nenápadných farieb necháva vyniknúť niekoľko málo doplnkov.
LBERTO BISCARO

Súkromné kino. Televízor tu nehľadajte. Na čo by majiteľom tejto útulnej chaty uprostred lesov bol? Stačí priložiť, pohodlne sa usadiť a môžu sa kochať. Blkotajúce plamene, koruny stromov kývajúce sa vo vetre, ligotavá hladina jazera – to sú hlavní hrdinovia programu, ktorý tu beží každý deň.

„Domáci miláčik“. U ochrancov prírody žiadnu loveckú trofej nenájdete. Dominantou obytného priestoru je fotografia živého slona nad schodiskom.


Prostý, ale pohodlný. Otvorený interiér je zariadený jednoducho a účelne, v decentných farbách. Na odpočinok v prírode nie je potrebný luxus.

Prostý, ale pohodlný. Otvorený interiér je zariadený jednoducho a účelne, v decentných farbách. Na odpočinok v prírode nie je potrebný luxus.
LBERTO BISCARO

Hlavne nepriťahovať pozornosť

Rovnaký princíp ako v interiéri – zrkadlenie okolitého prostredia – uplatnili architekti aj na fasáde, ktorú tvoria vertikálne uložené drevené dosky. Odtieň sivej zvolili preto, aby stavba v prostredí pôsobila nenápadne ako v lete, keď je všetko naokolo zelené, tak aj v zime, keď krajina „zosivie“. Nepravidelne vložené dosky z dohrdzava sfarbenej preglejky majú zas na jeseň korešpondovať s farbou opadávajúceho ihličia červených smrekov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Príroda sa premieta do domu nielen prostredníctvom výhľadov, ale aj vo vybavení, pri ktorom v hojnej miere využili drevo. Taktiež organické tvary lustra pripomínajúce kvet odkazujú na prírodu.

Príroda sa premieta do domu nielen prostredníctvom výhľadov, ale aj vo vybavení, pri ktorom v hojnej miere využili drevo. Taktiež organické tvary lustra pripomínajúce kvet odkazujú na prírodu.
LBERTO BISCARO


Kúpeľňa je súčasťou spálne. Z druhej strany umývadlových skriniek so zrkadlami je čelo postele, sprchovací kút oddeľuje len sklenená zástena. Vďaka tomuto spojeniu majú spálňa aj kúpeľňa k dispozícii exkluzívny priestor aj prístup k dennému svetlu.

Kúpeľňa je súčasťou spálne. Z druhej strany umývadlových skriniek so zrkadlami je čelo postele, sprchovací kút oddeľuje len sklenená zástena. Vďaka tomuto spojeniu majú spálňa aj kúpeľňa k dispozícii exkluzívny priestor aj prístup k dennému svetlu.
LBERTO BISCARO

Zaujímavo riešené otáčacie zrkadlá nebránia vychutnávať si výhľad z kúpeľne von.


Ohľaduplne. V súlade so želaním manželov, ktorí dom vlastnia, usadili architekti stavbu na pôvodné základy niekdajšej rekreačnej chaty – aby tak šetrili náklady i životné prostredie. Svoj pozitívny vzťah k prírode prejavili majitelia aj minimálnymi zásahmi do terénu a okolitej vegetácie.

V súlade so želaním manželov, ktorí dom vlastnia, usadili architekti stavbu na pôvodné základy niekdajšej rekreačnej chaty – aby tak šetrili náklady i životné prostredie. Svoj pozitívny vzťah k prírode prejavili majitelia aj minimálnymi zásahmi do terénu a okolitej vegetácie.
LBERTO BISCARO


Ohľaduplne. V súlade so želaním manželov, ktorí dom vlastnia, usadili architekti stavbu na pôvodné základy niekdajšej rekreačnej chaty – aby tak šetrili náklady i životné prostredie. Svoj pozitívny vzťah k prírode prejavili majitelia aj minimálnymi zásahmi do terénu a okolitej vegetácie.

DOM V KOCKE

Vacation Home in Messines (Prázdninový dom v Messines)
Miesto: Gatineau, Quebec, Kanada
Architekt: Anik Péloquin, www.anikpeloquin.ca 
Celková úžitková plocha vrátane terasy: 120 m2
Realizácia: 2013

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ 
FOTO ALBERTO BISCARO
ZDROJ V2COM.NEt

Kategória: Návšteva
Tagy: Kanada
Zdieľať článok

Diskusia