Priestranný a čistý

Priestranný a čistý

21. 06. 2006
Zdieľať

Aj byt, ktorý má iba necelých 70 m2, môže pôsobiť priestranne. Rekonštrukcia, ktorá trvala 2 mesiace, priniesla vytúžený domov, kde je všetko tak, ako má byť.

Mladému páru zo susednej Moravy bol ich starý 2-izbový byt pritesný, a tak sa rozhodli pre kúpu 3-izbového bytu. Tehlový dom, v ktorom sa byt nachádza, bol postavený v 70-tych rokoch. K bytu patrí aj garáž priamo v dome.

Napriek všetkým pozitívam bol byt z dispozičného hľadiska pre mladých majiteľov neobývaťeľný. Vstupná chodba bola zbytočne veľká, kúpeľňa zasa primalá. Do kuchyne sa vchádzalo cez obývaciu izbu, a bola taká malá, že stolovať sa dalo len v obývačke.

Slovo architekta

Riešením bola radikálna prestavba vnútorných priestorov bytu, ktorá sa nezaobišla bez práce architekta – Ing. arch. Jana Hrabala. Ten na základe požiadaviek majiteľov navrhol čo najlepšie dispozičné riešenie. Byt mal svoje úskalia a práca architekta sa podobala skladaniu hlavolamu. Základným bodom prestavby bola sklobetónová stena, ktorá mala byť výrazným prvkom bytu. Pretože pôvodné riešenie bytu malo spoločnú stenu medzi kúpeľňou a obývačkou, mala byť práve táto stena sklobetónová. Takéto riešenie však nebolo možné a tak sa pristúpilo k radikálnej zmene dispozície.










Priestranný a čistý

56801


Priestranný a čistý

56800


Pôvodná dispozícia domu: 1-izba, 2-izba, 3-obývačka, 4-kuchyňa, 5-kúpeľňa, 6-komora


Rekonštrukciou sa zúžila i skrátila chodba, vstup do komory (5) sa vyriešil zo vstupu, kúpeľňa (4) preskočila WC, čím sa skrátila menšia z izieb. Tá je dnes pracovňou (2) a vstupuje sa do nej z kuchynskej časti. Obývacia izba a kuchyňa so zmenenou polohou i tvarom sú v spoločnom priestore, priestor spálne (1) zostal rekonštrukciou nedotknutý. 



Vďaka súhre medzi architektom a majiteľmi nebol problém ani v riešení, na ktoré by sa možno neodvážil každý: všetky vnútorné steny, okrem steny väčšej izby – budúcej spálne, sa zbúrajú a na vzniknutom priestore sa postaví „nový byt”.

Úporný čas prestavby

Vo chvíli, keď sa majitelia dohodli s architektom na konečnom riešení, mohlo sa začať s prestavbou. Hádam nijaká rekonštrukcia bytu neprebieha bez komplikácií a presne podľa plánu. Naši hostitelia vedeli, že s niektorými problémami si sami neporadia, a tak si prizvali k celej rekonštrukcii stavebný dozor. Vedeli, že ten odhalí problém skôr, ako začne byť naozaj problémom, čím sa vyvarujú zbytočnej strate času i peňazí. A vskutku to nebolo zbytočné. Zákazku realizovalo viacero firiem a nie každá splnila to, čo sľúbila. Stavebný dozor však dokázal doviesť rekonštrukciu do vydareného konca.


Priestranný a čistý

56793
Soňa Sadloňová

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Rekonštrukcia sa skončila po 2 mesiacoch, zostávalo iba dozariaďovať byt nábytkom, ktorého umiestnenie, farebné riešenie a vzhľad ktorého už bola práca majiteľov.

Vitajte v novom

Po vstupe do bytu upúta sklobetónová stena, ktorá tu našla svoje konečné miesto. Oddeľuje kúpeľňu, ktorá sa vytvorila skrátením menšej izby – budúcej pracovne. Presunutím kúpeľne bolo možné zmenšiť chodbu, zväčšiť kúpeľňu i obývaciu izba. Vo vstupnom priestore sa nachádza komora, ktorá bola pôvodne prístupná z priestoru, ktorý dnes už patrí obývačke. Rekonštrukciou sa dalo tento priestor veľkými posuvnými dverami nadviazať na vstup, aby mohla ukrývať nielen momentálne nepotrebné veci, ale aj vešiak na kabáty a odkladací priestor na topánky.


Hlavný obytný priestor

Riešenie tohto priestoru bolo náročné, avšak výsledok je, ako výsledok každého hlavolamu, jednoduchý a pôsobivý.


Priestranný a čistý

56792
Soňa Sadloňová

Snom domácej pani bola kuchyňa spojená s obývačkou. Iba tak možno zároveň sa návšteve venovať i pripravovať pre ňu pohostenie. Pri takomto riešení je potrebné mať “výstavnú” kuchyňu. Po ťažkom rozhodovaní padľa voľba na kuchyňu na mieru od malej firmy, ktorá im dokázala splniť za prijateľnú cenu všetky požiadavky.


Priestranný a čistý

56795
Soňa Sadloňová

Kuchyňa s dominujúcou bielou farbou s doplnkovou striebornou vyzerá naozaj pôsobivo. Horné skrinky majú hliníkový rám a mliečne sklenenú výplň. Otváranie umožňuje odskakovací mechanizmus – skrinky sa otvárajú paradoxne nie ťahom, ale tlakom. Vďaka tomuto mechanizmu môžu byť až neskutočne jednoduchého tvaru. Antikorové vstavané spotrebiče dodávajú kuchyni jednotnú tvár. Steny sú biele, proti znečisteniu ich chráni vrstva laku. Kuchynskú časť od obývacej oddeľuje sadrokartónová priečka, ktorá nesiaha až po strop, a tak pôsobí ľahko a otvorene. Dominantou obývacej izby je sýtožltá predsadená zvukovoizolačná stena, ktorá oddeľuje súkromie hlavného obytného priestoru od súkromia susedného bytu. Stena je lakovaná, a tak pôsobí dojmom tzv. benátskeho štuku. Toto riešenie splnilo svoj účel a majiteľom ušetrilo peniaze.


Priestranný a čistý

56796
Soňa Sadloňová

Netypický vzhľad drevených prvkov

Vzhľadom na rôznosť výšok a vzorov sa nedali použiť pôvodné parkety, ako zamýšľala dvojica. Vo väčšine miestností padla voľba na podlahu z indonézskej dreviny s názvom kempas. Táto podlaha má laminátový základ, avšak jej povrch vytvárajú malé hranolčeky zo spomínanej dreviny. Podlaha medzi miestnosťami nie je rozdelená prahom, čím sa priestor opticky zväčšuje.

Okrem dvoch pohoviek a konferenčného stola sa v obývacej časti nachádzajú iba nízke drevené skrinky vo farbe javora vyrobené na zákazku u spoločnosti, ktorú si už pár „otestoval” pri výrobe kuchynských skriniek. Jedálenský stôl medzi kuchyňou a obývačkou a tiež konferenčný stolík je z rovnakého materiálu. Hlavný obytný priestor je dôkazom, že i s použitím takého tradičného materiálu, akým je drevo, možno vytvoriť moderný a svieži interiér.


Priestranný a čistý

56799
Soňa Sadloňová

Ako doma

Jedinou miestnosťou, ktorej sa rekonštrukcia nedotkla, zostala spálňa. Tá pôsobí dojmom, akoby ani nepatrila do ostatného priestoru. Nečudo. Majitelia si celú túto izbu „preniesli” zo starého bytu a tak práve ona bola tou prvou, v ktorej sa cítili naozaj doma. Podlahu tvoria zrekonštruované parkety, zaujímavou je stena staroružovej farby, ktorá zútulňuje priestor. Dvojposteľ je vytvorená zmenou z poschodovej postele, ktorú dnes pripomínajú už iba obrovské zásuvky s kruhovým otvorom. Originálnym prvkom sú nočné stolíky po babičke – vtipné riešenie, ktoré nepôsobí gýčovo, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad.

Rekonštrukcia tohto bytu ukazuje, že i dispozične nezvládnutý byt sa môže stať vysnívaným domovom aj na celý život.





TECHNICKÉ ÚDAJE:
Obytná plocha: 65 m2
Architekt: Ing. arch. Jan Hrabal
Vnútorné steny: sadrokartónové
Okná: pôvodné
Podlaha:
spálňa – pôvodné drevené parkety
kúpeľňa a WC – šedá keramická dlažba
ostatné priestory – laminátové s povrchom z dreviny kempas
Nábytok: prevažne vyrobené na zákazku spoločnosti Říha interiér a z obchodného domu IKEA
Svietidlá: prevažne z IKEA

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia