Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domom obrovská výhoda

29. 03. 2019
Zdieľať

Rozdrojovice sú obec ležiaca dva kilometre severne od brnianskej priehrady. Nachádza sa tu veľa domov, ktoré by potrebovali rekonštrukciu. Architekti dostali za úlohu premeniť jeden z nich na plne funkčný moderný dom so všetkým, čo k tomu patrí – vrátane pracovne.


Pôvodný stav

pôvodný stav
ARCHANTI


Pôvodný stav

Za dvorom je prudký svah

Pôvodná jednopodlažná budova, ktorá nadväzovala štítmi na susediace domy je posadená do veľmi náročného terénu – hneď za dvorom sa zdvíha prudký svah s celkovým prevýšením až 13 metrov. Stavba pozostávala z dvoch častí uložených do tvaru písmena L a prístavby v dvore. Aké bolo riešenie architektov? 
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

„Koncept rekonštrukcie sme postavili na troch kľúčových krokoch. Tieto kroky zmenili organizáciu domu a jeho fungovanie,“ vysvetľujú autori premeny.
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

1.krok: Čistý dvor

Za najdôležitejšie považovali vyčistiť dvor – odstránili prístavby, aby dosiahli zväčšenie záhrady a jej lepšie využitie. Podarilo sa im tak vytvoriť priame prepojenie medzi miestnosťami hlavného (dlhšieho) krídla domu s exteriérom. 
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

2.krok: Priečky preč

Ďalším krokom bolo vyčistenie kratšieho kolmého krídla domu od nánosov desaťročí, rovnako ho zbavili všetkých priečok a nepôvodných častí stropu. Priestor čiastočne otvorili až po strechu a umiestnili sem veľkorysú otvorenú obytnú kuchyňu s jedálňou, ktorá má ako jediná miestnosť domu južnú orientáciu a zároveň aj priamy prístup do záhrady. Kuchyňa s jedálňou je novým spôsobom prepojená aj s obývacou miestnosťou. Tá vznikla spojením dvoch izieb v hlavnej časti domu. Súčasťou obývacej miestnosti je aj novovybudované schodisko do podkrovia. 
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

3.krok: Nočný priestor v novom podkroví

Tretím dôležitým krokom bolo odstránenie strešnej roviny hlavného traktu smerom do záhrady. Namiesto nej vyrástol nový objem, zahŕňajúci spálňu, dve detské izby, kúpeľňu a šatňu. Do týchto miestností sa domáci dostanú prostredníctvom galérie s veľkým presklením smerom do záhrady. Galéria riešená ako drevostavba s vetranou fasádou je vykonzolovaná – pod ňou vznikol po celej dĺžke domu krytý priestor. 
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

Hospodárska časť

Rekonštrukcia pôvodne jednopodlažného domu pokračovala ďalšími úpravami: vybudovaním garáže a miestnosti pre domáce práce v hospodárskej časti domu. Nad nimi sa nachádza izolovaná pracovňa. Dom síce nie je podpivničený, pretože sa pod ním nachádza skalnaté podložie, ale dve pivnice sú vykopané do svahu – jedna pod schodiskom do hornej časti záhrady a druhá v opornom múre pri hojdačke. Tradičný konštrukčný systém zostal zachovaný. Veľmi príjemne sa odborníčka vyhrala so svahom za dvorom. Domáci majú množstvo nového priestoru nielen na relax. 
 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

 

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda

Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domov obrovská výhoda
ARCHANTI

Rekonštrukcia RD Rozdrojovice v skratke

architektonický ateliér: ARCHANTI
 
architekti: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová
 
spolupráca: Anna Stachová
 
statika: Jiří Strnad
 
PENB, NZÚ: Zdeněk Janík / Therm-Consult
 
TPS: LDH s. r. o.
 
záhrada: Klára Stachová
 
úžitková plocha: cca 240 m2
 
lokalita: Rozdrojovice, ČR
 
projekt: 2013
 
realizácia: 2018
 
 
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ARCHANTI
Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcie domov rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia