Rodinný dom, ktorý ťaží zo svahovitého pozemku

Rodinný dom, ktorý ťaží zo svahovitého pozemku

25. 02. 2015
Zdieľať

Trojpodlažný dom v Dobříši vznikal v rokoch 2008 – 2013, autormi projektu sú Skvadra architekti. Tento dom zaujme svoju členitosťou a možnosťami využitia, ktoré poskytuje svojim obyvateľom. Každé poschodie reaguje na terén inak a rozmanito komunikuje s okolitou záhradou.

 


Terasa s dreveným povrchom, ktorý je použitý i na fasáde tohto poschodia.

Terasa s dreveným povrchom, ktorý je použitý i na fasáde tohto poschodia.
Vojtěch Veškrna


Každé poschodie vizuálne odráža svoju funkciu.

Každé poschodie vizuálne odráža svoju funkciu.
Vojtěch Veškrna

Fasáda domu je horizontálne členená po poschodiach, každé sa výrazne vizuálne odlišuje, a to hlavne použitými fasádnymi materiálmi. „Podzemné podlažie vytvára ‚betónový základ’, prvé nadzemné podlažie ‚drevený sokel’ a druhé ‚čierny dom’,“ hovorí jeden z architektov, ktorí sa na návrhu podieľali.

Dom stojí na severnom svahu a terén výškou zodpovedá výške jedného podlažia. Prvé podzemné podlažie je na polovicu pod úrovňou terénu, z druhej strany je odkryté, čo umožňuje jeho kontakt so záhradou. Možno odtiaľto vstúpiť na jej najnižšiu úroveň. Na tomto podlaží sa nachádza aj garáž, do ktorej vedie príjazdová svahovitá cesta. Garáž je však rafinovane ukrytá pred pohľadmi zo záhrady i z ulice.


Pohľad na dom zo záhrady. Z 1. PP je vstup k bazénu, z 1. NP sa vstupuje na hornú úroveň záhrady a na 2. NP je vstup na terasu, takže čo poschodie, to možnosť pobytu na čerstvom vzduchu.

Pohľad na dom zo záhrady. Z 1. PP je vstup k bazénu, z 1. NP sa vstupuje na hornú úroveň záhrady a na 2. NP je vstup na terasu, takže čo poschodie, to možnosť pobytu na čerstvom vzduchu.
Vojtěch Veškrna


Pohľad smerom z ulice na vstupné dvere a príjazdovú cestu ku garáži.

Pohľad smerom z ulice na vstupné dvere a príjazdovú cestu ku garáži.
Vojtěch Veškrna

Prvé nadzemné (vstupné) podlažie je na úrovni ulice. Vstup je na južnej strane domu a na severnú stranu, smerom do záhrady, je orientovaná priestranná miestnosť na denný pobyt rodiny. Jej členovia tu prežívajú spoločné chvíle pri jedle, jeho príprave aj pri odpočinku, ktorý po ňom často nasleduje. Sú tu pásové okná, rámujúce výhľad na krajinu. Aj z tohto podlažia sa dá dostať do záhrady, a to práve zo spomínanej obytnej miestnosti.

Prvé nadzemné podlažie má povrch fasády riešený dreveným plášťom, zatiaľ čo druhé nadzemné poschodie má fasádu z tmavosivej omietky. Toto poschodie je predovšetkým súkromné, nachádza sa tu spálňa, dve izby a hygienické zázemie. Oproti vstupnému podlažiu je druhé menšie, pretože veľká časť z neho je venovaná terase, z ktorej je krásny výhľad na okolie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Veľká miestnosť v sebe spája kuchyňu, jedáleň a obývačku. Namiesto obrazov tu majú okná s výhľadom na krajinu a blízke lesy. Tlmená farebnosť zariadenia korešponduje s okolitou prírodou.

Veľká miestnosť v sebe spája kuchyňu, jedáleň a obývačku. Namiesto obrazov tu majú okná s výhľadom na krajinu a blízke lesy. Tlmená farebnosť zariadenia korešponduje s okolitou prírodou.
Vojtěch Veškrna


Nad jedálenským stolom svetlá výška dosahuje dve poschodia. Toto riešenie zdôrazňuje dôležitosť miesta pri stretávaní rodiny.

Nad jedálenským stolom svetlá výška dosahuje dve poschodia. Toto riešenie zdôrazňuje dôležitosť miesta pri stretávaní rodiny.
Vojtěch Veškrna


Nad stolom je zavesený výrazný, ale jednoduchý luster, ktorý ladí s celým vybavením interiéru.

Nad stolom je zavesený výrazný, ale jednoduchý luster, ktorý ladí s celým vybavením interiéru.
Vojtěch Veškrna


Kuchynský pult v priestore je obľúbený hlavne preto, že tu môžete pripravovať pokrmy a komunikovať pri tom s rodinou alebo s hosťami. Toto riešenie sa do dispozície výborne hodí, pretože podporuje spoločné trávenie času a vychutnávanie si zážitkov.

Kuchynský pult v priestore je obľúbený hlavne preto, že tu môžete pripravovať pokrmy a komunikovať pri tom s rodinou alebo s hosťami. Toto riešenie sa do dispozície výborne hodí, pretože podporuje spoločné trávenie času a vychutnávanie si zážitkov.
Vojtěch Veškrna


Oproti jedálenskému stolu stoja kozubové kachle so zasklenými dvierkami, umožňujúcimi sledovanie ohňa.

Oproti jedálenskému stolu stoja kozubové kachle so zasklenými dvierkami, umožňujúcimi sledovanie ohňa.
Vojtěch Veškrna

Interiéry sú svetlé nielen vďaka návrhu okenných otvorov, ale aj vďaka zaujímavému svetlíku, ktorý púšťa svetlo ďalej a hlbšie do budovy. Svetlo privedené svetlíkom dopadá priamo na jedálenský stôl, čím zdôrazňuje jeho dôležitosť pri rodinných stretnutiach. 


Majitelia môžu v dome komunikovať v „horizontálnej i vertikálnej“ rovine. Priestor venovaný zabudovaným knižniciam hovorí o záujmoch obyvateľov.

Majitelia môžu v dome komunikovať v „horizontálnej i vertikálnej“ rovine. Priestor venovaný zabudovaným knižniciam hovorí o záujmoch obyvateľov.
Vojtěch Veškrna


Dobrá práca s priestorom sa podpísala na presvetlení interiéru. Prepojenie poschodí prispieva k pocitu vzájomnej blízkosti.

Dobrá práca s priestorom sa podpísala na presvetlení interiéru. Prepojenie poschodí prispieva k pocitu vzájomnej blízkosti.
Vojtěch Veškrna


Prevaha bielej necháva vyniknúť výrazné prvky, ako je kresielko či koberec.

Prevaha bielej necháva vyniknúť výrazné prvky, ako je kresielko či koberec.
Vojtěch Veškrna


Interiéry sú striedme a praktické. Budú tak dobrou platformou pre život majiteľov, ktorí sa v dome zabývajú.

Interiéry sú striedme a praktické. Budú tak dobrou platformou pre život majiteľov, ktorí sa v dome zabývajú.
Vojtěch Veškrna


Svetlá a striedma kúpeľňa zaujme kombináciou veľkých zrkadiel a malého formátu mozaiky. Obľúbenosť kúpeľňových mozaík stále rastie, tu je aplikovaná jednoducho a funkčne v mätovom odtieni.

Svetlá a striedma kúpeľňa zaujme kombináciou veľkých zrkadiel a malého formátu mozaiky. Obľúbenosť kúpeľňových mozaík stále rastie, tu je aplikovaná jednoducho a funkčne v mätovom odtieni.
Vojtěch Veškrna

Práca s terénom záhrady umožnila vznik relaxačnej časti na najnižšej terénnej úrovni, kde je dostatok súkromia aj na plávanie v bazéne. Tento dom je navrhnutý tak, aby svojim obyvateľom poskytoval príjemné a funkčné zázemie.


Priestranná terasa je bonusom aj vďaka výhľadu na krajinu.

Priestranná terasa je bonusom aj vďaka výhľadu na krajinu.
Vojtěch Veškrna

Pôdorysy


„Betónový základ“ (1. PP)

„Betónový základ“ (1. PP)
Skvadra architekti


„Drevený sokel“ (1. NP)

„Drevený sokel“ (1. NP)
Skvadra architekti


„Čierny dom“ (2. NP)

„Čierny dom“ (2. NP)
Skvadra architekti

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra projekt rodinné domy svah teren
Zdieľať článok

Diskusia