Rodinný dom na lúke ako letovisko pre tri generácie

31. 01. 2020
Zdieľať

Myšlienka vlastného letného sídla, v ktorom by mohla prázdniny a víkendy tráviť celá rodina – vrátane troch generácií, je dnes čoraz aktuálnejšia. Mnoho rodín týmto spôsobom upravuje rodičovské domy alebo staré chalupy.

V prípade letného rodinného sídla od autorov Daniela Rohana, Daniela Baudisa, je to však novostavba postavená priamo na zelenej lúke.

Biele letné sídlo stojí doslova uprostred zelenej lúky, kde nehrozia žiadne strety so susedmi či ruch z ulice. Je poskladané z viacerých menších domčekov, ktoré na seba nadväzujú. Každý má typickú sedlovú strechu a odlišnú funkciu. Toto členenie zároveň vytvára dostatočný priestor a rovnako dostatok súkromia pre všetky generácie rodiny a jej členov: rodičov, ich dvoch chlapcov a starých rodičov. 



Letovisko pre tri generácie
BoysPlayNice

Srdce sídla patrí všetkým

Celá rodina sa stretáva v centrálnej časti stavby, ktorá je srdcom celého sídla. Je tu obývačka s krbom, jedáleň a kuchyňa. Spoločný priestor sa vďaka veľkým posuvným oknám otvára na južnú terasu a do záhrady. Starí rodičia majú vlastnú časť s obytným kútom, spálňou a hygienickým zázemím. Rodičia majú k dispozícii priestrannú spálňu a kúpeľňu. Nechýba pracovňa, ktorá môže tiež slúžiť ako izba pre hostí. Na druhom podlaží najväčšej časti rodinného letoviska sa nachádza izba chlapcov.  



obývačka
BoysPlayNice

Terasa s pergolou i malou elektrárňou

Celkovú koncepciu domu dopĺňa kôlňa s dielňou a kryté státie. Južná terasa poskytuje dostatok priestoru na posedenie i relax. Nachádza sa tu aj záhradná sprcha a malá veterná elektráreň. Atmosféru spríjemňuje pergola porastená zeleňou a samotná záhrada, v ktorej majitelia pestujú ovocné stromy, zeleninu i bylinky.

Tip: Všetok záhradný nábytok na jednom mieste



Letovisko pre tri generácie
BoysPlayNice

Aké farby a materiály použili?

Na strechu architekti použili vlnitý plech a vlnitý polykarbonát. Ako murivo betónové tvárnice omietnuté tenkovrstvou omietkou. Celá stavba je riešená v bielej farbe s kontrastom čiernych okenných rámov a tmavosivých striech. Rovnako to platí v interiéri: vstavaný nábytok je zo svetlej preglejky, svetlé sú steny i podlahy. O to viac vynikne čierny krb a ďalšie tmavé detaily.

Letné sídlo

Architektonický ateliér: DDAANN
Autori: Daniel Rohan, Daniel Baudis
Spolupráca: Klára Koldová, Lucia Horkavá
Lokalita: stredné Čechy
Projekt: 2015
Realizácia: 2019
Zastavaná plocha: 235 m2
hrubá podlahová plocha: 176 m2 
úžitková plocha: 153 m2

Sabína Zavarská 
Foto: BoysPlayNice

Kategória: Návšteva
Tagy: novostavba rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia