Spojením dvoch bytov získali obrovskú plochu náročnú na zariadenie

Spojením dvoch bytov získali obrovskú plochu náročnú na zariadenie

13. 11. 2013
Zdieľať

Začali zmenou dispozície – získala logické pravidlá aj vychytávky, ktorými sa nadchýnajú návštevy. Nábytok potom ušili miestnostiam na mieru a byt doladili harmóniou prírodných odtieňov, v ktorej zaznel kontrastný tón tyrkysovej steny.

Z dvoch jeden

Rodina s dvoma deťmi sa dostala spojením dvoch bytov k luxusnej obytnej ploche asi 200 m2, nie však k praktickému priestoru na bývanie. Obrátili sa preto na architektov z ateliéru RULES, ktorí im nakoniec nový byt nielen navrhli, ale aj zrealizovali od nápadu až po nábytok. „Pôvodné byty mali veľmi nelogické a nepraktické dispozície, preto sme sa rozhodli všetky existujúce priečky zbúrať a vybudovať nové aj s rozvodmi,“ hovorí architekt Rudolf Lesňák. Namiesto zbytočných chodieb, zákutí a nevhodne riešených miestností tu architekti vymysleli logické usporiadanie – z predsiene vás široká svetlá chodba privedie priamo do rozľahlej dennej miestnosti s plochou takmer 80 m2. Tento otvorený priestor poskytol dostatok miesta na kuchyňu, jedáleň aj obývačku. Z jednej strany lemuje chodbu zóna detí s detskou a študentskou izbou i samostatnou kúpeľňou, z druhej hosťovská izba (taktiež s vlastnou kúpeľňou) a zóna rodičov – rodičovská spálňa, šatník a kúpeľňa. 


Farebnosti dominuje drevo vo viacerých odtieňoch v kombinácii s matnými bielymi plochami. Doplnkovými farbami sú čierna a antikoro. Využitím konzervatívnych a odolných materiálov vytvorili architekti interiér, ktorý pôsobí prirodzene a rýchlo sa neopozerá.

Farebnosti dominuje drevo vo viacerých odtieňoch v kombinácii s matnými bielymi plochami. Doplnkovými farbami sú čierna a antikoro. Využitím konzervatívnych a odolných materiálov vytvorili architekti interiér, ktorý pôsobí prirodzene a rýchlo sa neopozerá.
Dano Veselský

Tyrkysová stena vytvorila v dennej zóne zaujímavý farebný akcent. Oživila priestor a stala sa jeho charakteristickým prvkom.


Denný priestor s plochou takmer 80 m2 umožnil jasné a logické rozdelenie funkčných zón – od kuchyne na jednom konci cez jedáleň v strede až po obývačku na jeho protiľahlej strane.

Denný priestor s plochou takmer 80 m2 umožnil jasné a logické rozdelenie funkčných zón – od kuchyne na jednom konci cez jedáleň v strede až po obývačku na jeho protiľahlej strane.
Dano Veselský

Väčšina stien v byte je biela – neznižujú svetelnosť interiéru a vytvárajú decentný neutrálny podklad zariadenia.

Stôl z masívneho dubového dreva vyrobili na mieru obrovskému priestoru – pohodlne sa pri ňom naje 6 až 10 ľudí.

Drevené „ostrovy“ v podlahe vymedzujú v rozľahlom otvorenom priestore zónu obývačky a jedálne.


Okolo nábytku je dostatok miesta, takže tu nevznikajú tmavé a neprístupné zákutia, priestor pôsobí vzdušne a zároveň je komfortný, s minimálnymi nárokmi na údržbu.

Okolo nábytku je dostatok miesta, takže tu nevznikajú tmavé a neprístupné zákutia, priestor pôsobí vzdušne a zároveň je komfortný, s minimálnymi nárokmi na údržbu
Dano Veselský


Okolo nábytku je dostatok miesta, takže tu nevznikajú tmavé a neprístupné zákutia, priestor pôsobí vzdušne a zároveň je komfortný, s minimálnymi nárokmi na údržbu.

Veľké posuvné sklenené dvere spájajú denný priestor s rozľahlou terasou.

Atypická sedačka. Okrem tyrkysovej steny výrazne ovplyvňuje vzhľad priestoru aj zaujímavá sedačka (B & B Italia). Takýto veľký kus nábytku nebolo jednoduché do bytu dostať – sťahovali ju žeriavom cez terasu. 


Chodba je hlavnou komunikáciou v byte. Od denného priestoru nie je stavebne oddelená a vďaka svojej šírke aj knižnici s otvorenými policami s ním pocitovo splýva do jedného celku.

Chodba je hlavnou komunikáciou v byte. Od denného priestoru nie je stavebne oddelená a vďaka svojej šírke aj knižnici s otvorenými policami s ním pocitovo splýva do jedného celku.
Dano Veselský

Difúzne svetlo je podobné dennému, takže je ideálne tam, kde potrebujete mať v ktoromkoľvek čase dostatok rovnomerného svetla.

Knihy, doplnky a osobné predmety chodbu poľudšťujú a dodávajú jej obytný charakter.

Drevený kubus s odkladacími priestormi lemuje chodbu a vytvára jednu z jej stien.

Drevený kubus

Do centra novej dispozície vložili architekti veľký drevený kubus, do ktorého sústredili odkladacie priestory – z chodby je prístupná práčovňa so šatníkom, zo strany kuchyne komora. „Je to taký funkčný blok,“ približuje Rudolf Lesňák. „Keďže nie je murovaný, ale ide o drevársky výrobok, mohla sa položiť podlaha v celej dennej zóne bytu vcelku, až potom sem stolári namontovali drevené steny,“ vysvetľuje prednosti tohto riešenia architekt. „Výhodou je aj flexibilita – v budúcnosti nebude problém napríklad zväčšiť komoru a zmenšiť šatník. Drevené steny sa dajú bez problémov demontovať a priestor možno rozdeliť alebo celý využiť inak. Aj preto sa v našich interiéroch snažíme minimalizovať murované priečky, volíme ich len tam, kde sú potrebné napríklad na rozvody alebo z hľadiska akustiky,“ dodáva.


Podlaha je kombináciou veľkoplošnej gresovej dlažby a drevených parkiet. Jedáleň aj obývačkové sedenie sú umiestnené na teplejších a príjemnejších drevených „ostrovoch“.

Podlaha je kombináciou veľkoplošnej gresovej dlažby a drevených parkiet. Jedáleň aj obývačkové sedenie sú umiestnené na teplejších a príjemnejších drevených „ostrovoch“.
Dano Veselský

Zostava vysokých skriniek dlhá takmer 5 m skrýva väčšinu úložných priestorov.

Antikorová pracovná doska kontrastuje s drevenou dyhou na dvierkach. Je odolná a hygienická, kuchyni dodáva profesionálny vzhľad. Na jej vyleštenie je však potrebný špeciálny prostriedok. 

Kuchynský ostrov s barovou časťou má skrinky z oboch strán.


Bez bariér. Po odsunutí dvojkrídlových sklenených dverí sa bariéra medzi interiérom a exteriérom stratí a terasa splynie s dennou časťou bytu do celku s rozlohou vyše 150 m2.

Bez bariér. Po odsunutí dvojkrídlových sklenených dverí sa bariéra medzi interiérom a exteriérom stratí a terasa splynie s dennou časťou bytu do celku s rozlohou vyše 150 m2.
Dano Veselský

Vonkajšia jedáleň, ktorá nadväzuje na tú interiérovú, sa už črtá v jednej časti terasy, v druhej sa plánuje detské ihrisko.

Podlaha na terase má štruktúru s drevenými „ostrovmi“ podobnú tej v interiéri.


Rodičovskej kúpeľni dominuje sklenená stena, ktorá vizuálne spája dennú a nočnú zónu bytu.

Rodičovskej kúpeľni dominuje sklenená stena, ktorá vizuálne spája dennú a nočnú zónu bytu.
Dano Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Súkromie zabezpečuje vodoodolný záves, ktorý možno v prípade potreby zatiahnuť. 


Terasový dom stojí vo svahu – spálňa na jednej strane bytu je v kontakte s terénom, pod terasou na opačnom konci je ešte jedno poschodie.

Terasový dom stojí vo svahu – spálňa na jednej strane bytu je v kontakte s terénom, pod terasou na opačnom konci je ešte jedno poschodie.
Dano Veselský

Čalúnenie na stene za posteľou je aktuálnym interiérovým hitom. Chráni stenu a slúži ako operadlo pri sledovaní televízie.

Z rodičovskej spálne sa dá vojsť do záhrady.

Nočné stolíky so zásuvkou sú v jednej rovine s rámom postele a vytvárajú spolu elegantný celok.


Sklenenú stenu na celú výšku miestnosti navrhli architekti na presvetlenie kúpeľne v strede dispozície.

Sklenenú stenu na celú výšku miestnosti navrhli architekti na presvetlenie kúpeľne v strede dispozície.
Dano Veselský

Kúpeľňu s oknom si užívajú najmä deti, ale aj inak je skvelá – napríklad pri umývaní rúk máte denné svetlo, a keď si človek čistí zuby, nemusí byť niekde zatvorený.


Vaňa s rozmermi 2 x 1 m plynulo prechádza do veľkého a pohodlného sprchovacieho kúta.

Vaňa s rozmermi 2 x 1 m plynulo prechádza do veľkého a pohodlného sprchovacieho kúta.
Dano Veselský

„Deti využívajú veľkú vaňu ako bazén – niekedy sa ich v nej hrá naraz aj päť. Všetci rodičia sa spolu môžu zatiaľ baviť v obývačke a deti majú pritom stále pod kontrolou.“


Detskú izbu navrhli pre dve deti (i keď ju zatiaľ využíva len jeden potomok) – je tu poschodová posteľ a dva pracovné stoly, umiestnené pri protiľahlých stenách.

Detskú izbu navrhli pre dve deti (i keď ju zatiaľ využíva len jeden potomok) – je tu poschodová posteľ a dva pracovné stoly, umiestnené pri protiľahlých stenách.
Dano Veselský


Detskú izbu navrhli pre dve deti (i keď ju zatiaľ využíva len jeden potomok) – je tu poschodová posteľ a dva pracovné stoly, umiestnené pri protiľahlých stenách.

Zaujímavým prvkom sú poličky – kocky. Dajú sa voľne premiestňovať, čo podporuje detskú kreativitu.


Schodíky na poschodovú posteľ skrývajú šikovné úložné priestory. Ďalšie miesto na odkladanie je vo vstavanej skrini.

Schodíky na poschodovú posteľ skrývajú šikovné úložné priestory. Ďalšie miesto na odkladanie je vo vstavanej skrini.
Dano Veselský

Nábytok do detskej izby sa vyrábal na mieru podľa nášho návrhu. Za základ sme zvolili materiály v neutrálnych tónoch – tak, aby vynikli tri farby, ktoré izbe dominujú.

Tomáš Huliman, 
Rudolf Lesňák
a Kvetoslava Miľáková, architekti

Dva priehľady

Ďalším zaujímavým prvkom dispozície sú priehľady celým bytom, ktoré priestor otvárajú a presvetľujú. Prvý sa vám otvorí hneď potom, ako si v predsieni odložíte kabát – širokou chodbou uvidíte priamo do obývačky a cez sklenené dvere až na terasu s exkluzívnym výhľadom. Druhý priehľad sleduje rovnobežnú líniu – zo spálne cez šatník a rodičovskú kúpeľňu až do kuchyne, ktorá je rovnako ako obývačka spojená s terasou veľkým posuvným zasklením. Nezvyčajným prvkom v tomto reťazci je sklenená stena medzi kúpeľňou a kuchyňou. Architekti ju zdôvodňujú snahou o privedenie denného svetla až do centra dispozície: „Keď si človek ráno umýva zuby, nemusí byť niekde zatvorený. Je na dennom svetle, čo je príjemné, praktické aj ekologické,“ hovoria. Domáci si však tento nápad pochvaľujú aj z iného dôvodu: „Najpraktickejšie využitie nikto nepredpokladal, priniesol ho až rodinný život. V obrovskej vani s rozmermi 1 × 2 m sa totiž s obľubou hrávajú deti aj s kamarátmi. Používajú ju ako bazén. A my ich pritom máme pod dohľadom, aj keď sme v obývačke alebo v kuchyni,“ teší sa domáci pán.

„Detskú kúpeľňu sme navrhli hravo, aby sa tu deti cítili príjemne, a zároveň striedmo, aby nebolo potrebné ju po pár rokoch prerábať. “

Rudolf Lesňák, architekt


Každá z kúpeľní v byte je celkom iná. Monochromatické materiály na podlahe a stenách v tej detskej nechávajú vyniknúť drevenú skrinku, ktorá obsahuje hlavné odkladacie priestory.

Každá z kúpeľní v byte je celkom iná. Monochromatické materiály na podlahe a stenách v tej detskej nechávajú vyniknúť drevenú skrinku, ktorá obsahuje hlavné odkladacie priestory.
Dano Veselský


Každá z kúpeľní v byte je celkom iná. Monochromatické materiály na podlahe a stenách v tej detskej nechávajú vyniknúť drevenú skrinku, ktorá obsahuje hlavné odkladacie priestory.

Zaujímavým prvkom detskej kúpeľne je aj gradientná mozaika.

Každá z kúpeľní v byte je celkom iná. Monochromatické materiály na podlahe a stenách v tej detskej nechávajú vyniknúť drevenú skrinku, ktorá obsahuje hlavné odkladacie priestory. 


Hra s drevom. V interiéri je zastúpené drevo vo viacerých odtieňoch – väčšina nábytkových povrchov je z morenej dubovej dyhy, vstavaný kubus je z limbovej dyhy a jedálenský stôl vyrobili z masívneho dubového dreva rovnako ako parkety na „ostrovoch.“

Hra s drevom. V interiéri je zastúpené drevo vo viacerých odtieňoch – väčšina nábytkových povrchov je z morenej dubovej dyhy, vstavaný kubus je z limbovej dyhy a jedálenský stôl vyrobili z masívneho dubového dreva rovnako ako parkety na „ostrovoch.“
Dano Veselský


Hra s drevom. V interiéri je zastúpené drevo vo viacerých odtieňoch – väčšina nábytkových povrchov je z morenej dubovej dyhy, vstavaný kubus je z limbovej dyhy a jedálenský stôl vyrobili z masívneho dubového dreva rovnako ako parkety na „ostrovoch.“

Nábytok (okrem sedacieho) sa všetok vyrábal na mieru.


Legenda:
1 predsieň
2 chodba
3 hosťovská kúpeľňa a WC
4 otvorený denný priestor (obývačka, jedáleň, kuchyňa)
5 odkladacie priestory (komora, šatník a práčovňa)
6 rodičovská spálňa so šatníkom
7 rodičovská kúpeľňa
8 hosťovská izba
9 detská izba
10 detská kúpeľňa
11 študentská izba
12 terasa

Legenda:
1 predsieň
2 chodba
3 hosťovská kúpeľňa a WC
4 otvorený denný priestor (obývačka, jedáleň, kuchyňa)
5 odkladacie priestory (komora, šatník a práčovňa)
6 rodičovská spálňa so šatníkom
7 rodičovská kúpeľňa
8 hosťovská izba
9 detská izba
10 detská kúpeľňa
11 študentská izba
12 terasa
Autori návrhu: Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Tomáš Huliman, Ing. arch. Kvetoslava Miľáková.

Legenda:
1 predsieň
2 chodba
3 hosťovská kúpeľňa a WC
4 otvorený denný priestor (obývačka, jedáleň, kuchyňa)
5 odkladacie priestory (komora, šatník a práčovňa)
6 rodičovská spálňa so šatníkom
7 rodičovská kúpeľňa
8 hosťovská izba
9 detská izba
10 detská kúpeľňa
11 študentská izba
12 terasa


RULES ARCHITEKTI Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Trnovská, Miroslav Šustek, Peter Gajdarík, Erika Hvaťová, Robo Bôžek, Katarína Országhová www.rules.sk

RULES ARCHITEKTI Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Trnovská, Miroslav Šustek, Peter Gajdarík, Erika Hvaťová, Robo Bôžek, Katarína Országhová www.rules.sk
archív vydavateľstva JAGA

RULES ARCHITEKTI
Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Trnovská, Miroslav Šustek, Peter Gajdarík, Erika Hvaťová, Robo Bôžek, Katarína Országhová
www.rules.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: Bojnice byt interiér tyrkysová
Zdieľať článok

Diskusia