Tehlová novostavba v nízkoenergetickom štandarde na svahu s krásnym výhľadom

Tehlová novostavba v nízkoenergetickom štandarde na svahu s krásnym výhľadom

01. 04. 2015
Zdieľať

Ak navštívite viacero realizácií architektonického tandemu Ján Stempel a Jan Tesař, môže sa dostaviť déja vu. V tomto prípade však určite nejde o žiadnu chybu, ale o vskutku pozitívny pocit.


Garáž nie je s domom vnútorne prepojená. „Najmä kvôli pobytu na čerstvom vzduchu sme si povedali, že tieto hmoty prepojiť nechceme,“ vysvetľuje majiteľ.

Garáž nie je s domom vnútorne prepojená. „Najmä kvôli pobytu na čerstvom vzduchu sme si povedali, že tieto hmoty prepojiť nechceme,“ vysvetľuje majiteľ.
FOTES

S domami architektov Jána Stempla a Jana Tesaře je to ako s návratom na obľúbené miesto, kde napríklad radi trávite dovolenku. Rodinné domy tejto architektonickej dvojice sa stali akousi obchodnou značkou, zárukou kvality a dobrú odozvu majú aj u klientov, ktorých postupne pribúda. „Veľmi ťažko sa nám nejako kreatívne reaguje na dopyt klienta, ktorý videl niektorý z našich domov a plne mu vyhovuje. Chceli by v zásade to isté len s menšou alebo väčšou modifikáciou,“ vysvetľuje s úsmevom Ján Stempel.


Objem domu je pomyselne rozdelený na tri časti – kvádre. Dominuje mu obytná časť, ku ktorej je prisadená hmota garáže a drevená konštrukcia pergoly nad terasou.

Objem domu je pomyselne rozdelený na tri časti – kvádre. Dominuje mu obytná časť, ku ktorej je prisadená hmota garáže a drevená konštrukcia pergoly nad terasou.
FOTES

Zaujímavým prvkom je drevená konštrukcia pergoly nad terasou, ktorá pekne kontrastuje so snehobielou fasádou domu. 

Podobné to bolo aj v tomto prípade. „Klient nás oslovil na základe osobnej návštevy iného nami projektovaného rodinného domu,“ dodáva architekt Jan Tesař. Zadanie sa skladalo predovšetkým z požiadaviek na nenáročnú výstavbu, údržbu a umiernenú dispozíciu pre päťčlennú rodinu. Prevládala funkčnosť – rodinný dom mal byť obrazom investorovho jasného prístupu k bývaniu: dom má slúžiť majiteľovi, nie majiteľ domu. Architekti teda pripravili koncept, ktorý presne takto funguje.


Interiér zodpovedá celkovej koncepcii, ktorá zahŕňa striedmosť, eleganciu a jednoduchosť. Na bielu kuchynskú linku nadväzujú robustnejší stôl zo svetlého dreveného masívu a v priestore výrazne pôsobiace tmavé stoličky.

Interiér zodpovedá celkovej koncepcii, ktorá zahŕňa striedmosť, eleganciu a jednoduchosť. Na bielu kuchynskú linku nadväzujú robustnejší stôl zo svetlého dreveného masívu a v priestore výrazne pôsobiace tmavé stoličky.
FOTES

Veľké francúzske okno vnáša do dennej časti domu množstvo svetla a zároveň prepája interiér s príjemným sedením na terase. 

Tradičné riešenie

Hmota domu je pomyselne rozdelená na tri časti – kvádre. Dominuje tu obytná časť, ku ktorej je prisadená hmota garáže a drevená konštrukcia pergoly nad terasou. Konštrukčné riešenie stavby je jednoduché a detaily stavby sú riešené tradične. Majiteľ sa pri výbere stavebného materiálu rozhodol pre tradičný materiál vo forme jednovrstvového muriva z brúsenej tehly Porotherm Profi od spoločnosti Wienerberger. Dôvodom je jeho overená životnosť. Jednovrstvové murivo je zároveň nenáročné na vyhotovenie detailov, čo so sebou prináša menšiu prácnosť, teda aj nižšie stavebné náklady. Majiteľ neuvažoval o výstavbe pasívneho domu, nízkoenergetický štandard však dom dosiahol absolútne bez problémov.  

Pôdorys domu nájdete v GALÉRII


Zabudované skrine a policové systémy sú akýmsi interiérovým poznávacím znamením architektonického tandemu.

Zabudované skrine a policové systémy sú akýmsi interiérovým poznávacím znamením architektonického tandemu.
FOTES

Zaujímavým prvkom sú dvere z predsiene, ktoré sú súčasťou nábytkovej zostavy. 

Inšpirované Londýnom

Prísna dispozícia je plne účelná a vzhľadom na veľkosť domu ponúka komfortné vnútorné priestory. Emócie je v tomto prípade potrebné hľadať skôr vonku. Architekt Stempel ale vysvetľuje: „Expresívne členenie južnej fasády odráža vnútorné usporiadanie.“

„Nejaký čas sme žili v Londýne,“ dopĺňa sympatický majiteľ tehlovej novostavby so snehobielou fasádou na svahu s krásnym výhľadom, „… je možné, že sme sa s niektorými anglickými štandardmi zžili natoľko, že sme si ich chceli vziať so sebou, napríklad plynový kozub, od ktorého nás architekti vytrvale odhovárali,“ spomína s úsmevom. Dom sám osebe je však veľmi racionálny, jednoduchý a funkčný a pre vyznávačov harmónie aj krásny.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Funkčnosť v zadaní pre architektov prevládala od samého začiatku. Dom mal byť odrazom majiteľovho prístupu k bývaniu, podľa ktorého má dom slúžiť jeho obyvateľom, nie oni jemu.


Toto nie je obývacia izba, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale budúca telocvičňa ešte predtým, ako sa sem nasťahovali všetky stroje.

Toto nie je obývacia izba, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale budúca telocvičňa ešte predtým, ako sa sem nasťahovali všetky stroje.
FOTES

Svieža žltá farba vstavanej skrine vnáša do tohto priestoru dynamiku a optimizmus. 

Jediný „úlet“ v dome tak nakoniec predstavuje miestnosť od začiatku koncipovaná ako telocvičňa. „Naozaj sme to tak chceli,“ hovorí domáci pán, keď nás púšťa do miestnosti s rebrinami a bežiacim pásom. „Nie je to tak, že by sme postavili dom a potom hľadali miestnosť, kam zložiť veci na cvičenie.“

Pôdorys domu nájdete v GALÉRII

Absolútna spokojnosť

Keď sa snažíme nájsť skryté nedostatky, nič nenachádzame a ani majiteľ nie je na túto tému príliš zhovorčivý. Nejde však iba o sympatie k architektom. „Sme tu naozaj spokojní. Dalo by sa povedať, že vždy, keď sme uvažovali, či dáme na ich názor alebo si presadíme svoje, zvíťazili odborníci a dnes sme radi,“ dodáva majiteľ.  


Izby dvoch starších synov dýchajú farbami. V jednej z nich nájdete nábytok aj doplnky ladené dozelena, v tej druhej zase hrá na nábytku i doplnkoch prím modrá. Najmladší syn na kompletné zariadenie svojho kráľovstva ešte len čaká

Izby dvoch starších synov dýchajú farbami. V jednej z nich nájdete nábytok aj doplnky ladené dozelena, v tej druhej zase hrá na nábytku i doplnkoch prím modrá. Najmladší syn na kompletné zariadenie svojho kráľovstva ešte len čaká.
FOTES


Izby dvoch starších synov dýchajú farbami. V jednej z nich nájdete nábytok aj doplnky ladené dozelena, v tej druhej zase hrá na nábytku i doplnkoch prím modrá. Najmladší syn na kompletné zariadenie svojho kráľovstva ešte len čaká

Detské izby aj spálňa rodičov na poschodí ponúkajú nádherný výhľad na okolitú krajinu.


Do neveľkej spálne rodičov si majitelia nechali navrhnúť nábytok na mieru, vďaka čomu dokážu lepšie využiť priestor.

Do neveľkej spálne rodičov si majitelia nechali navrhnúť nábytok na mieru, vďaka čomu dokážu lepšie využiť priestor.
FOTES

Rodinný dom, Lysá nad Labem

Architekt: stempel & tesar architekti 
Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a výstavba: 2009 – 2013
Pozemok: 736 m2
Zastavaná plocha: 142 m2
Úžitková plocha: 176 m2
Celkový objem: 925 m3
Konštrukcia: tehlový systém Porotherm Profi, Wienerberger
Vykurovanie: plynový kotol, podlahové teplovodné vykurovanie (na prízemí), radiátory (na poschodí)

Pôdorys domu nájdete v GALÉRII

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy tehlové domy
Zdieľať článok

Diskusia