V byte impozantných rozmerov nešetrili a využili jeho priestory naplno

V byte impozantných rozmerov nešetrili a využili jeho priestory naplno

29. 10. 2013
Zdieľať

V tomto londýnskom byte žijú manželia, ktorí s obľubou pozývajú na párty množstvo priateľov. Dizajnér Daniel Hopwood mal preto neľahkú úlohu: „nafúknuť“ byt tak, aby na to poskytoval dostatok miesta, a dať mu pečať elegancie.

Noblesný apartmán je na prestížnej adrese v centre Londýna, neďaleko Regent‘s Parku, na prízemí historického domu z 19. storočia s tradičnou tehlovou fasádou. Pár zvyknutý na rozľahlý dom na vidieku mal jasnú predstavu o tom, čo im má ich nový domov poskytnúť.  Chceli tu usporadúvať večere a párty pre väčšiu spoločnosť. Na to však bolo potrebné byt „zväčšiť“. Priestor mal byť zariadený nadčasovo a reprezentatívne, a zároveň tak, aby doň zapadol cenný retro nábytok, ktorý manželia postupne nazbierali. Rozpočet na rekonštrukciu mal dizajnér Daniel Hopwood pomerne veľkorysý – v prepočte približne 180-tisíc eur. Po mesiaci príprav a konzultácií s investormi prišla na rad prestavba, ktorá trvala štyri mesiace.


Impozantná výška bytu priam ponúkala možnosť vytvoriť tu poschodie, i keď s nižším stropom, ako je bežné. Rozhranie otvorenej a dvojpodlažnej časti tvorí vzdušná galéria, pod ktorou je priestor decentnej kuchyne.

Impozantná výška bytu priam ponúkala možnosť vytvoriť tu poschodie, i keď s nižším stropom, ako je bežné. Rozhranie otvorenej a dvojpodlažnej časti tvorí vzdušná galéria, pod ktorou je priestor decentnej kuchyne.
Matt Chung

Vysoká dubová skulptúra poskytuje súkromie v pracovnom kútiku na poschodí a vytvára logickú hranicu s priestorom kuchyne pod ním.

Na poschodie sa vychádza po jednoduchom oceľovom schodisku priamo zo spoločenskej miestnosti.

Oválny stôl z roku 1961 od americkej dizajnérky Florence Knoll je dominantou veľkého otvoreného priestoru.

Nové poschodie

Impozantná, takmer päťmetrová výška priestoru si priam žiadala využiť. Dizajnér navrhol v časti bytu vstavané podlažie, na ktorom vzniklo miesto na spálňu s kúpeľňou a toaletou, rozhranie medzi vysokým otvoreným priestorom a dvojpodlažnou časťou bytu tvorí galéria, ktorá slúži ako pracovňa. Hoci je na poschodí strop nižší ako zvyčajne, miestnosti, ktoré tu vznikli, znamenali dôležité rozšírenie priestorových možností bytu. Na prízemí, v časti bytu vysokej cez obe podlažia, vytvoril Daniel Hopwood otvorený priestor ideálny na spoločenský život – reprezentatívnu jedáleň spojenú s nenápadnou kuchyňou.


Život je párty. Aspoň pre majiteľov tohto bytu určite. Vysoká denná miestnosť so štíhlymi oknami a zariadením v svetlých farbách pôsobí vzdušne a pohostinne, vďaka impozantnému stolu a dlhej lavici pri stene je tu vždy dostatok miesta na sedenie.

Život je párty. Aspoň pre majiteľov tohto bytu určite. Vysoká denná miestnosť so štíhlymi oknami a zariadením v svetlých farbách pôsobí vzdušne a pohostinne, vďaka impozantnému stolu a dlhej lavici pri stene je tu vždy dostatok miesta na sedenie.
Matt Chung

Dizajnér sa pri rekonštrukcii inšpiroval manhattanským apartmánom zo 70. rokov 20. storočia od návrhára Halstona.


Otvorená galéria slúži ako pracovňa. Z nej sa vchádza do spálne aj na toaletu pre hostí.

Otvorená galéria slúži ako pracovňa. Z nej sa vchádza do spálne aj na toaletu pre hostí.
Matt Chung

Priestor pre veľkú spoločnosť

Vysoká miestnosť je bohato osvetlená veľkými oknami, ktoré jej dodávajú nádych loftovej atmosféry, pocit vzdušnosti podporujú aj jednoduché účelné zariadenie a minimalistická farebnosť. S bielymi stenami a bielym základným zariadením kontrastuje len dubová podlaha zo širokých dosiek a ďalšie drevené prvky. V jednoduchom priestore potom vynikne nadčasový dizajn – dominujú mu oválny stôl z roku 1961 od americkej dizajnérky Florence Knoll a na zákazku vyrobený šesťramenný luster zavesený nad ním. Dnes už legendárnu trojramennú verziu lustra pripomínajúceho hmyz navrhol v roku 1958 francúzsky dizajnér Serge Mouille. Pod okná a pozdĺž jednej steny dal dizajnér vyrobiť dlhú lavicu s úložným priestorom – praktickú, ale s nenápadným dizajnom, pri ktorom vyniknú ostatné kúsky nábytku. Podobne nerušivá je aj kuchyňa s bielymi dvierkami, hliníkovými roletami, ktoré skrývajú všetky spotrebiče, a pracovnou plochou z corianu. Zasunutá pod galériou vytvára plynulý priechod z vysokej haly do dvojpodlažnej časti bytu.


Vertikálna skulptúra z dubového dreva určuje rozhranie vysokého spoločenského priestoru a pokojnej dvojpodlažnej časti bytu.

Vertikálna skulptúra z dubového dreva určuje rozhranie vysokého spoločenského priestoru a pokojnej dvojpodlažnej časti bytu.
Matt Chung


Minimalistický základ interiéru so zariadením v decentnej farebnosti oživujú pestré obrazy a nadčasový retro nábytok.

Minimalistický základ interiéru so zariadením v decentnej farebnosti oživujú pestré obrazy a nadčasový retro nábytok.
Matt Chung

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Z kuchyne knižnica

Celkom inú atmosféru má druhá miestnosť na prízemí. Architekt presunul kuchyňu z jej pôvodného miesta hneď pri vstupe do veľkého otvoreného priestoru v centre dispozície a namiesto nej tu zariadil miestnosť, ktorá slúži ako knižnica, komorný priestor na prijímanie návštev alebo pokojná odpočinková zóna. Tomuto účelu prispôsobil i dizajn a farebnosť zariadenia – teplé hnedé tóny dreva a čalúnených kresiel dopĺňanú pokojné sivé odtiene.


Bývalá kuchyňa dnes slúži ako knižnica a prípadné útočisko pre tých, ktorí si chcú na chvíľu odpočinúť od rušnej párty. Dizajnér dodal interiéru pokojnú noblesu a pocit luxusu pomocou materiálov a farieb, ale aj expresívnych tvarov.

Bývalá kuchyňa dnes slúži ako knižnica a prípadné útočisko pre tých, ktorí si chcú na chvíľu odpočinúť od rušnej párty. Dizajnér dodal interiéru pokojnú noblesu a pocit luxusu pomocou materiálov a farieb, ale aj expresívnych tvarov.
Matt Chung

​Tmavosivá farba stien a efektné nasvietenie vytvárajú pokojnú, tlmenú atmosféru. Útulnosť priestoru podčiarkuje teplý tón stropu a veľká, dobre zásobená knižnica.


Spálňa na poschodí farebne, materiálmi a atmosférou korešponduje s knižnicou na prízemí. Aj sem sa nábytok vyrábal na mieru.

Spálňa na poschodí farebne, materiálmi a atmosférou korešponduje s knižnicou na prízemí. Aj sem sa nábytok vyrábal na mieru.
Matt Chung

Svetlo sem preniká cez veľké posuvné dvere s matným sklom, ktoré dnu vpustí slnečné lúče, nie však pohľady okoloidúcich.

Čelo postele nechali očalúniť podobne ako kreslá v knižnici.


V kúpeľni tikajú hodiny netradične priamo na stene sprchovacieho kúta. Tu zrejme avizovaných päť minút v sprche dodržiavajú.

V kúpeľni tikajú hodiny netradične priamo na stene sprchovacieho kúta. Tu zrejme avizovaných päť minút v sprche dodržiavajú.
Matt Chung


Spoločenská miestnosť je zariadená reprezentatívne, a zároveň tak, aby sem zapadol cenný retro nábytok, ktorý manželia postupne nazbierali.

Spoločenská miestnosť je zariadená reprezentatívne, a zároveň tak, aby sem zapadol cenný retro nábytok, ktorý manželia postupne nazbierali.
Matt Chung

Luster pripomínajúci hmyz vyrobili na zákazku. Jeho legendárna trojramenná verzia od Sergea Mouillea je z roku 1958.


V byte impozantných rozmerov nešetrili a využili jeho priestory naplno

1264097

Veľkorysý priestor bytu so stropom vysokým takmer 5 m je sčasti rozdelený na dve podlažia. Na prízemí je veľká denná miestnosť s jedálňou a kuchyňou otvorená cez dve podlažia a samostatná knižnica. Na vstavanom poschodí je pracovňa a spálňa s toaletou. 


Daniel Hopwood Po ukončení štúdia na Univerzite vo Westmisteri, v Inštitúte architektúry princa z Walesu, založil v roku 1987 v Londýne vlastné dizajnérske štúdio. Pôsobí tiež ako riaditeľ Britského inštitútu interiérového dizajnu. Jeho projekty boli publikované v mnohých časopisoch a podieľa sa aj na populárnom televíznom programe Britain’s Best Homes (Najlepšie domovy Británie).

Daniel Hopwood Po ukončení štúdia na Univerzite vo Westmisteri, v Inštitúte architektúry princa z Walesu, založil v roku 1987 v Londýne vlastné dizajnérske štúdio. Pôsobí tiež ako riaditeľ Britského inštitútu interiérového dizajnu. Jeho projekty boli publikované v mnohých časopisoch a podieľa sa aj na populárnom televíznom programe Britain’s Best Homes (Najlepšie domovy Británie).
Matt Chung

Daniel Hopwood

Po ukončení štúdia na Univerzite vo Westmisteri, v Inštitúte architektúry princa z Walesu, založil v roku 1987 v Londýne vlastné dizajnérske štúdio. Pôsobí tiež ako riaditeľ Britského inštitútu interiérového dizajnu. Jeho projekty boli publikované v mnohých časopisoch a podieľa sa aj na populárnom televíznom programe Britain’s Best Homes (Najlepšie domovy Británie). 

Kategória: Návšteva
Tagy: byt londýn návšteva sveta zo
Zdieľať článok

Diskusia