Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

23. 11. 2017
Zdieľať

Na svahu v kanadskom Shefforde stojí dom, ktorý je v úzkom kontakte s horou, včlenený do svahu, a pritom ponúka pohodlné a originálne bývanie.

Dom s názvom The Rock navrhli architekti zo štúdia Atelier Général.


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

Zrastený s prírodou

Pôvodnou myšlienkou tohto projektu bolo čo najintenzívnejšie prepojiť dom s horou a javorovým lesom v okolí, vtlačiť ho do terénu tak, aby spolu s ňou vytvoril kompaktný celok a zároveň bydlisko pre klientov. Tmavé fasády a atypický asymetrický tvar pripomínajú bralá, aké sa v danej krajine neraz nachádzajú. Preto dom dostal názov „The Rock“.

 


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

Nerovný terén ako výhoda

Terénne nerovnosti sú do istej miery vyvážené piliermi, ktoré podopierajú veľkú časť vrchného podlažia. Takto vznikol krytý priestor, vhodný ako parkovacie státie, ale tiež napríklad na uloženie dreva. Z horného poschodia, z obývacej miestnosti spojenej s jedálňou a kuchyňou, môžete priamo vyjsť na drevenú palubu, ktorá obklopuje dom na strane najbližšej k rastúcemu svahu a lesu. Táto paluba je akýmsi mostíkom medzi domom a samotnou horou, ktorá je z nej skutočne na dosah. V časti pri spálni je paluba rozšírená a vytvára väčšiu terasu. Vedľa spálne sa nachádza hygienické zázemie.​​


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

Vaňa takmer v lese

Veľké presklenia, ktoré nájdete dokonca aj v kúpeľni umožňujú prakticky neustály priamy kontakt s okolitou prírodou. Ležať vo vani a pozerať sa na krásne javorové stromy v okolí môže byť skvelým relaxom. Vrchné podlažie skrýva ďalšiu presklenú terasu s trojuholníkový pôdorysom orientovanú na opačnú stranu ako paluba – smerom do doliny. Veľkolepé použitie veľkorozmerných okien dáva miestnostiam v dome maximálnu vzdušnosť a ľahkosť. V jednej časti domu sú umiestnené oproti sebe, čo vám dáva pocit, ako keby ste ani neboli v interiéri. 


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

V prízemnej časti domu, ktorá je čiastočne zasadená do terénu, sa nachádza hlavný vstup do domu, schodisko s hygienickým zázemím, ale tiež dve spálne. 


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

Ako je riešený interiér?

Interiér sa nesie v troch základných farbách, bielej, sivej a béžovej farbe dreva. Borovicová dyha je použitá na viacerých miestach, čo zútulňuje triezvy vnútorný priestor domu. Drevom je riešený aj strop, nielen nábytok. Vstavané úložné priestory priestor maximalizujú, takže nikde nič nevyčnieva, ani neprekáža. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams


Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou

Vzdušný rodinný dom vo svahu v bezprostrednom kontakte s prírodou
Adrien Williams

 

Dom „Skala“ v skratke

Architektonický ateliér: Atelier Général 

Tím: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque

Lokalita: Shefford, Quebec, Kanada

Podlahová plocha: 213,7 m2 

Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com
Foto: Adrien Williams

Kategória: Návšteva
Tagy: Atelier Général domy vo svahu drevostavba rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia