Za 2 mesiace premenili storočný dom na moderné rodinné sídlo

Za 2 mesiace premenili storočný dom na moderné rodinné sídlo

14. 01. 2014
Zdieľať

Storočný víkendový dom na pobreží v anglickom grófstve Kent premenili Kerry Millettová a jej manžel John Harvey na nádherné rodinné sídlo, v ktorom spojili čaro tradičného s moderným pohľadom na bývanie.

Zamilovali sa do Broadstairs

„Keď bol John malý, trávieval na pobreží prázdniny. Raz sme tu zažili spoločný víkend, a odvtedy som túžila presťahovať sa sem natrvalo. Keď si vás raz Broadstairs získa, už sa vám nechce odísť“, usmeje sa Kerry. Pred dvoma rokmi v lete sa teda rodina rozhodla, že tu kúpia väčšiu nehnuteľnosť a vytvoria si v nej domov, v ktorom začnú novú kapitolu života.


Bývanie s výhľadom. Pre manželov bol najdôležitejší jeden veľký a súvislý denný priestor, ktorý by pokračoval až do záhrady. Miesto na jedenie vybudovali aj vonku na terase s výhľadom na more.

Bývanie s výhľadom. Pre manželov bol najdôležitejší jeden veľký a súvislý denný priestor, ktorý by pokračoval až do záhrady. Miesto na jedenie vybudovali aj vonku na terase s výhľadom na more.
Carlos Dominguez

Jedálenských stoličiek máme 18 – zvyšok skladujeme na príležitosti, keď sa zíde celá rodina.“

Renovácia za dva mesiace
Na prízemí vybúrali niekoľko stien, pristavali jedáleň, pracovňu a sklad, zmodernizovali kuchyňu. Okrem toho nainštalovali podlahové vykurovanie a zmenili umiestnenie kúpeľní, k domu tiež pribudli tri nové terasy. Všetky práce stihli za dva mesiace a náklady na renováciu sa vyšplhali na £120 000 (138 780 €).


Jedáleň umiestnili do novej prístavby, ktorú v duchu súčasných trendov ukončuje sklenená stena. Nádherná záhrada, ktorá patrí k domu, sa tak stala súčasťou obytného priestoru.

Jedáleň umiestnili do novej prístavby, ktorú v duchu súčasných trendov ukončuje sklenená stena. Nádherná záhrada, ktorá patrí k domu, sa tak stala súčasťou obytného priestoru.
Carlos Dominguez

Záhradu vpustili do domu

Pôvodný víkendový dom, ktorý postavili v roku 1910 a upravili v tridsiatych rokoch minulého storočia, ich na prvý pohľad zaujal remeselným fortieľom, s akým bola urobená jeho fasáda. Rozhodli sa teda premeniť ho na svoje vysnívané bývanie. Túžili najmä po tom, aby obývacia izba, jedáleň a kuchyňa tvorili jeden celok. Prestavba sa preto nezaobišla bez búrania – John, ktorý navrhuje interiéry, vypracoval plány na zmeny v dispozícii prízemia tak, aby obývačka plynulo prechádzala cez kuchyňu až do jedálne umiestnenej v prístavbe. Veľká zasklená stena a sklenené dvere na oboch stranách prístavby pritom doslova vtiahli záhradu do domu. „Pri dome sú tri rozličné záhrady a bolo pre nás dôležité, aby sme výhľad na ne začlenili do nášho každodenného života,“ zdôrazňuje Kerry.


Kerry a John sa zamilovali do domu z roku 1910, ktorý stojí na pobreží neďaleko prímorského letoviska Broadstairs, a rozhodli sa zmeniť ho na svoj nový domov.

Kerry a John sa zamilovali do domu z roku 1910, ktorý stojí na pobreží neďaleko prímorského letoviska Broadstairs, a rozhodli sa zmeniť ho na svoj nový domov.
Carlos Dominguez

Prístavba s jedálňou pribudla k pôvodným 16 miestnostiam (v dome je napríklad šesť spální a šesť kúpeľní). 

Zasklené steny sprostredkujú v dome každodenný kontakt so záhradou.

V podkroví vznikol samostatný priestor pre dvoch už dospelých synov.


Otváranie priestoru. Aby z pôvodne oddelených miestností vytvorili ucelený obytný priestor, pri prestavbe zbúrali na všetky priečky prízemí, ktoré sa zbúrať mohli. Pôsobenie steny medzi kuchyňou a obývačkou potlačili bielou farbou a policovou zostavou vyrobenou na mieru. V prípade potreby oddelia tieto dve miestnosti dvojkrídlové dvere.

Otváranie priestoru. Aby z pôvodne oddelených miestností vytvorili ucelený obytný priestor, pri prestavbe zbúrali na všetky priečky prízemí, ktoré sa zbúrať mohli. Pôsobenie steny medzi kuchyňou a obývačkou potlačili bielou farbou a policovou zostavou vyrobenou na mieru. V prípade potreby oddelia tieto dve miestnosti dvojkrídlové dvere.
Carlos Dominguez

Farebné oživenie. Aby biela kuchyňa nepôsobila príliš stroho, vytvárajú tu farebné akcenty limetkovo zelená zástena a tmavý kuchynský ostrov.

Varný ostrov s pracovnou plochou a barovým sedením uprostred kuchyne je pre Johna ideálny – rád totiž varí a zároveň sa zhovára s prítomnými.


Halu vymaľovali nabielo, rovnako ako všetky miestnosti v dome – na bielom pozadí totiž najlepšie vynikne rôznorodé zariadenie a pestré zbierky Kerry a Johna. „Oddávna sme túžili po lampe Castiglioni a hojdacom kresle Ercol. Hala poskytla perfektný priestor na oboje,“ pochvaľuje si Kerry.

Halu vymaľovali nabielo, rovnako ako všetky miestnosti v dome – na bielom pozadí totiž najlepšie vynikne rôznorodé zariadenie a pestré zbierky Kerry a Johna. „Oddávna sme túžili po lampe Castiglioni a hojdacom kresle Ercol. Hala poskytla perfektný priestor na oboje,“ pochvaľuje si Kerry.
Carlos Dominguez

Hodvábny šál kúpili cez eBay, dali ho zarámovať a zavesili na čestné miesto v hale. Patrí do Kerryinej zbierky predmetov viažucich sa k výstave Festival of Britain (1951).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Hojdacie kreslo Ercol patrí k najcennejším kusom modernistického nábytku v dome. Pozostáva z komponentov rozličného pôvodu – napríklad textília je replikou slávneho vzoru Calyx od Lucienne Dayovej.

Všetky steny v dome vymaľovali nabielo, čím získali perfektné pozadie na svoje rozsiahle zbierky umenia a nábytku.


Policová zostava vyhotovená na mieru pokrýva celú jednu stenu v obývačke. „Hoci zbierame všeličo, máme radi poriadok. A tak John navrhol túto stenu, v ktorej máme uložené a vystavené najvzácnejšie kúsky.“

Policová zostava vyhotovená na mieru pokrýva celú jednu stenu v obývačke. „Hoci zbierame všeličo, máme radi poriadok. A tak John navrhol túto stenu, v ktorej máme uložené a vystavené najvzácnejšie kúsky.“
Carlos Dominguez

Pôvodné parkety z tridsiatych rokov so vzorom rybej kosti potrebovali dôkladnú renováciu – zbrúsenie a novú vrstvu laku.

S moderným srdcom

Keďže John rád varí, od začiatku bola v centre jeho pozornosti kuchyňa. Chcel, aby bola plná svetla a pôsobila sviežo – s Kerry vybrali jednoduchú bielu linku s lesklými dvierkami bez úchytiek, ktorú oživili zástenou sviežej limetkovej farby. Pre Johna bol dôležitý aj kuchynský ostrov, ktorý mal poskytnúť čo najväčší priestor na prípravu a servírovanie jedál: „Rekordný počet našich stravníkov bol zatiaľ 26, keď sme raz po Vianociach podávali anglické raňajky,“ objasňuje svoje dôvody. 


Skriňa z ružového dreva je z bazáru. „Niekoľko mesiacov sme sa na ňu chodili dívať, ako je zahádzaná rozličnými rárohami. Nakoniec sme sa rozhodli nájsť jej v dome pekné miesto.“ Dnes zdobí priechod medzi kuchyňou a jedálňou.

Skriňa z ružového dreva je z bazáru. „Niekoľko mesiacov sme sa na ňu chodili dívať, ako je zahádzaná rozličnými rárohami. Nakoniec sme sa rozhodli nájsť jej v dome pekné miesto.“ Dnes zdobí priechod medzi kuchyňou a jedálňou.
Carlos Dominguez

 

Chceli sme behúň s výraznými pásikmi, ktorý by spájal všetky poschodia.


„Vhodný koberec sme hľadali bezmála rok. Už sme sa takmer vzdali, keď sme naďabili na behúň s odvážnym pásikavým vzorom. Museli sme obtelefonovať všetky pobočky predajne, aby sme získali deväť rovnakých kusov,“ spomína Kerry. John ich potom precízne pospájal tak, aby pokryli celé schodisko a prepojili všetky podlažia v dome.

„Vhodný koberec sme hľadali bezmála rok. Už sme sa takmer vzdali, keď sme naďabili na behúň s odvážnym pásikavým vzorom. Museli sme obtelefonovať všetky pobočky predajne, aby sme získali deväť rovnakých kusov,“ spomína Kerry. John ich potom precízne pospájal tak, aby pokryli celé schodisko a prepojili všetky podlažia v dome.
Carlos Dominguez

Obrazy Británie. Steny tu zdobia grafiky od Andyho Tuohyho, umelca, ktorý vo svojom štúdiu na pobreží Kentu tvorí slnečné portréty Britských ostrovov.

Aj s citom k starému domu  

Štýl svojho domu manželia charakterizujú ako zmes súčasných trendov a moderny. Pri zariaďovaní bol pre nich inšpiráciou najmä ich nábytok, starý aj nový: „Nezvolili sme si určitý štýl, ale nechali sme voľný priechod svojim reakciám na jednotlivé kusy zariadenia,“ hovorí ona. Zároveň chceli zachovať čo najviac prvkov z pôvodného domu. Napríklad v obývačke ostali parkety so vzorom rybej kosti z tridsiatych rokov minulého storočia – niekdajšiu slávu im vrátilo zbrúsenie a nový lak. Ponechali aj pôvodný kozub z kararského mramoru či zvončeky na privolanie služobníctva v izbách na poschodí.

Prúžky, kam sa len pozriete


Pásikavé pohovky boli v pláne ešte prv, než začali s renováciou domu – podľa majiteľov doň vnášajú tému mora. Zohnať vhodné, podobné, a pritom rôzne pásikavé látky, ktoré by na rozličných prvkoch zariadenia navzájom ladili, však vôbec nebolo jednoduché.

Pásikavé pohovky boli v pláne ešte prv, než začali s renováciou domu – podľa majiteľov doň vnášajú tému mora. Zohnať vhodné, podobné, a pritom rôzne pásikavé látky, ktoré by na rozličných prvkoch zariadenia navzájom ladili, však vôbec nebolo jednoduché.
Carlos Dominguez


Nízku skrinku do jedálne si objednali na zákazku u dizajnérky Zoe Murphyovej. „Zoe je skvelá. Pochopila, čo chceme, a návrhu dala pečať svojej tvorivosti. Veľmi sa mi tá skrinka páči – zo všetkých kusov nábytku v dome ju mám najradšej a každý deň ma rozveselí,“ hovorí Kerry.

Nízku skrinku do jedálne si objednali na zákazku u dizajnérky Zoe Murphyovej. „Zoe je skvelá. Pochopila, čo chceme, a návrhu dala pečať svojej tvorivosti. Veľmi sa mi tá skrinka páči – zo všetkých kusov nábytku v dome ju mám najradšej a každý deň ma rozveselí,“ hovorí Kerry.
Carlos Dominguez


Prímorská atmosféra. Vinylovú tapetu s mapou sveta nechali vyrobiť na mieru do jednej z hosťovských spální, spolu s pásikavou prikrývkou pripomínajú, že ste len pár krokov od mora.

Prímorská atmosféra. Vinylovú tapetu s mapou sveta nechali vyrobiť na mieru do jednej z hosťovských spální, spolu s pásikavou prikrývkou pripomínajú, že ste len pár krokov od mora.
Carlos Dominguez


Zodpovedné rozhodnutie. Prezreli si desiatky látok s pásikavými vzormi, kým sa rozhodli pre tri – jednu na poťah pohoviek a dve na drevené stoličky v štýle art deco v obývačke.

Zodpovedné rozhodnutie. Prezreli si desiatky látok s pásikavými vzormi, kým sa rozhodli pre tri – jednu na poťah pohoviek a dve na drevené stoličky v štýle art deco v obývačke.
Carlos Dominguez

Nový život

Nový dom zmenil život najmä Johnovi, ktorý pracuje prevažne doma. Podarilo sa mu zrealizovať všetky požiadavky na novú pracovňu a on i rodina si pochvaľujú, že dosiahol rovnováhu medzi prácou a voľným časom. Pridanou hodnotou nového bývania je aj pláž vzdialená len päť minút chôdze a chatka priamo pri mori.

„Po celý život sme nadobúdali rôzne veci a v tomto dome sme sa rozhodli, že si z nich necháme iba tie, ktoré majú pre nás veľký význam. Naším cieľom bola jednoduchosť – ak sa dokážete rozhodnúť, čo je pre vás dôležité, jeden či dva kusy nábytku s kvalitným dizajnom vnesú do miestnosti štýl aj atmosféru,“ uzatvára Kerry.


V hlavnej spálni si John a Kerry vytvorili najkrajší a najinšpiratívnejší priestor na tie kúsky zo svojich zbierok, ku ktorým majú výnimočný vzťah.

V hlavnej spálni si John a Kerry vytvorili najkrajší a najinšpiratívnejší priestor na tie kúsky zo svojich zbierok, ku ktorým majú výnimočný vzťah.
Carlos Dominguez

Polpriečka za posteľou šikovne ukrýva uložené šatstvo.


Rokoková spálňa je zariadená rozličnými čiernymi a bielymi kusmi nábytku. Doplnky vrátane bielych kukučkových hodín nad kozubom ctia rovnaký štýl aj farebnosť.

Rokoková spálňa je zariadená rozličnými čiernymi a bielymi kusmi nábytku. Doplnky vrátane bielych kukučkových hodín nad kozubom ctia rovnaký štýl aj farebnosť.
Carlos Dominguez


Tematické zariadenie. Každá z hosťovských spální tu má inú tému. Do ružovej spálne nechali na mieru vyrobiť vinylovú tapetu s motívom kvetu ruže.

Tematické zariadenie. Každá z hosťovských spální tu má inú tému. Do ružovej spálne nechali na mieru vyrobiť vinylovú tapetu s motívom kvetu ruže.
Carlos Dominguez

Vstavaná skriňa je navrhnutá tak, aby v izbe vznikol čo najväčší odkladací priestor.


Na najvyššom poschodí vytvárajú úplne samostatný priestor dve spálne, ktoré poskytujú súkromie dvom už dospelým synom.

Na najvyššom poschodí vytvárajú úplne samostatný priestor dve spálne, ktoré poskytujú súkromie dvom už dospelým synom.
Carlos Dominguez


Na najvyššom poschodí vytvárajú úplne samostatný priestor dve spálne, ktoré poskytujú súkromie dvom už dospelým synom – mladšiemu, ktorý býva s rodičmi, aj staršiemu, ktorý ich pravidelne navštevuje.

Na najvyššom poschodí vytvárajú úplne samostatný priestor dve spálne, ktoré poskytujú súkromie dvom už dospelým synom – mladšiemu, ktorý býva s rodičmi, aj staršiemu, ktorý ich pravidelne navštevuje.
Carlos Dominguez

Kategória: Návšteva
Tagy: anglicko dom rekonštrukcia rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia