
Pripravte si chutný obed s našimi dvoma receptami
Šťavnaté jahňacie stehienko a ako dezertík pena z bielej čokolády s vaječným likérom a jahodami? Nech sa páči skúste to s nami.
hlavné jedlo
Pečené jahňacie stehno s cuketou a majoránom na zemiakovom pyré
1,2 kg vykosteného jahňacieho stehna
1 dcl olivového oleja
2 mrkvy
2 petržleny
1 zeler
2 cibule
6 strúčikov cesnaku
1 kg zemiakov
150 g masla
2 cukety
mlieko
čerstvý majorán
vetvička rozmarínu a tymianu
soľ, korenie
Pracovný postup
1. Na pekáč poukladajte nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, nasolené mäso, rozmarín, tymian a cesnak. Podlejte vodou a olejom. Pečte v rúre asi 1,5 hodiny na 170 °C.
2. Z uvarených zemiakov, masla a mlieka urobte hladké pyré.
3. Cuketu si nakrájajte na malé kocky a opražte na olivovom oleji, dochuťte soľou a čerstvým majoránom.
4. Na tanier servírujte zemiakové pyré s cuketou, na pyré položte plátky upečeného jahňaťa a polejte šťavou.
Mäso počas pečenia otáčajte a podlievajte vypečenou šťavou. Po upečení ju zlejte, povarte a polejte ňou mäso pri servírovaní.
Zemiakové pyré môžete ochutiť olivovým olejom.
hlavné jedlo
Pečené jahňacie stehno s cuketou a majoránom na zemiakovom pyré
1,2 kg vykosteného jahňacieho stehna
1 dcl olivového oleja
2 mrkvy
2 petržleny
1 zeler
2 cibule
6 strúčikov cesnaku
1 kg zemiakov
150 g masla
2 cukety
mlieko
čerstvý majorán
vetvička rozmarínu a tymianu
soľ, korenie
Pracovný postup
1. Na pekáč poukladajte nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, nasolené mäso, rozmarín, tymian a cesnak. Podlejte vodou a olejom. Pečte v rúre asi 1,5 hodiny na 170 °C.
2. Z uvarených zemiakov, masla a mlieka urobte hladké pyré.
3. Cuketu si nakrájajte na malé kocky a opražte na olivovom oleji, dochuťte soľou a čerstvým majoránom.
4. Na tanier servírujte zemiakové pyré s cuketou, na pyré položte plátky upečeného jahňaťa a polejte šťavou.
Mäso počas pečenia otáčajte a podlievajte vypečenou šťavou. Po upečení ju zlejte, povarte a polejte ňou mäso pri servírovaní.
Zemiakové pyré môžete ochutiť olivovým olejom.
Dano Veselský
dezert
Mousse (pena) z bielej čokolády s vaječným likérom a jahodami
2 žĺtky
1 vajce
150 g bielej čokolády
1 dcl vaječného likéru
2 plátky želatíny
300 ml šľahačky
500 g jahôd
Pracovný postup
1. Žĺtky a vajce vyšľahajte do peny. Pridajte roztopenú želatínu, ktorú ste si predtým namočili do studenej vody asi na 10 minút.
2. Pridajte roztopenú bielu čokoládu, vaječný likér a premiešajte.
3. Zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku a nechajte asi tri hodiny vychladiť v chladničke.
4. Jahody si nakrájajte na plátky, rozložte na tanier, pridajte trocha krému a ozdobte mätou a kvetom.
Mousse (pena) z bielej čokolády s vaječným likérom a jahodami
2 žĺtky
1 vajce
150 g bielej čokolády
1 dcl vaječného likéru
2 plátky želatíny
300 ml šľahačky
500 g jahôd
Pracovný postup
1. Žĺtky a vajce vyšľahajte do peny. Pridajte roztopenú želatínu, ktorú ste si predtým namočili do studenej vody asi na 10 minút.
2. Pridajte roztopenú bielu čokoládu, vaječný likér a premiešajte.
3. Zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku a nechajte asi tri hodiny vychladiť v chladničke.
4. Jahody si nakrájajte na plátky, rozložte na tanier, pridajte trocha krému a ozdobte mätou a kvetom.
Dano Veselský
Roman Chňapek
šéfkuchár Hotela Mikado**** v Nitre