5 najobľúbenejších receptov na gril, ktoré v redakcii bodovali
Vyskúšajte tradičné i netypické kombinácie grilovaných jedál. Tieto recepty budú mať úspech na záhradnej párty aj na rodinnej oslave.
Grilované jedlá už dávno nepatria len do reštaurácií, najlepšie chutia vo vlastnej záhrade. Nezúfajte však ani vtedy, keď záhradu nemáte. Či už použijete balkónový gril, alebo grilovaciu panvicu na sporáku – tieto dobroty budú chutiť celej rodine. Nakoniec, grilovať môžete aj v rúre.
Možno vás prekvapí, že takto môžete pripraviť nielen chutné mäsové či zeleninové recepty, ale aj nezvyčajné dezerty a ovocné misy. Ak chystáte záhradnú párty alebo rodinný večierok, určite ich vyskúšajte!
Klobásový mix s čakankou a paprikami
Aj keď klobásy nepatria k najzdravším jedlám, na grilovačkách nemôžu chýbať. Najlepší efekt dosiahnete, keď pripravíte rôzne druhy klobás či párkov.
Ingrediencie
- 12 obľúbených párkov
- 4 biele klobásy (bavorské)
- 4 pikantné klobásy (talianska salsiccia)
- 16 rôznofarebných minipapričiek
- 2 hlávky čakanky, nakrájané na 6 častí
- olivový olej
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Náš tip
Čerstvé klobásy pred grilovaním napichajte, aby sa z nich uvoľnil prebytočný tuk.
Postup
- Rozohrejte gril.
- Klobásky po celom povrchu popichajte nožom. Každý druh klobásy či párok navlečte na špajle (na uľahčenie otáčania).
- Papriku a čakanku tiež napichnite na špízy.
- Klobásky a zeleninu potrite olivovým olejom, zeleninu dochuťte soľou a korením, prípadne ľubovoľnými bylinkami, napríklad tymianom.
- Klobásy grilujte na miernom ohni a otáčajte, kým nie sú hotové. Párky potrebujú 10 minút, biele „wursty“ 12 minút a talianske klobásy 25 minút. Papriky grilujte približne 10 minút, kým jemne nezuhoľnatejú. Čakanku stačí pripravovať len 2 minúty z každej strany, aby bola stále svieža, chrumkavá.
3x dip ku grilovaným klobásam
Horčicový, chrenový a pikantný
Jednoduchý horčicový dip pripravíte zmiešaním ½ šálky dijonskej horčice s 3 lyžicami medu.
Chrenový vznikne zmiešaním ½ šálky majonézy, 2 čajových lyžičiek hotového strúhaného chrenu z obchodu či domácej výroby a 1 štipky kajenského korenia.
Na pikantný kečupový dip stačí premiešať ½ šálky kečupu a 2 – 4 čajové lyžičky ázijskej omáčky sriracha.
Dipy môžete pripraviť vopred a uložiť v chladničke, kým nebudete jedlo podávať. Hodia sa ku všetkým grilovaným pochúťkam.
Grilovaný šalát ratatouille
Tento recept nie je tradičným ratatouille. Čerpá však inšpiráciu z rozmanitosti zeleniny, ktorá je základom sedliackeho jedla z Francúzska.
Výživová hodnota na 1 porciu:
270 kcal, 19 g tuku – z toho 2,5 g nasýteného, 385 mg sodíka
Ingrediencie
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná na 6 mm plátky
- 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na štvrtiny
- 1 stredný baklažán, nakrájaný na 6 mm plátky
- 2 veľké šampiňóny portobello, nakrájané na 6 mm plátky
- 1 veľká cuketa, nakrájaná na 6 mm plátky
- 2 stredne žlté tekvice, nakrájané na 6 mm plátky
- 12 – 16 stoniek špargle
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička pesta
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lyžice píniových orieškov, opražených
- 1⁄4 šálky strúhaného parmezánu
Postup
- Predhrejte gril.
- Nakrájanú zeleninu polejte 2 lyžicami olivového oleja a bohato dochuťte soľou a korením.
- Zmes grilujte, kým nie je zľahka zuhoľnatená. Niektoré druhy si vyžadujú dlhšie grilovanie ako ostatné, napríklad cibuľa a paprika. Špargľa a tekvica sú hotové raz-dva.
- Zmiešajte pesto a ocot v malej miske, pridajte 2 lyžice olivového oleja.
- Červenú papriku nakrájajte na tenké plátky, pridajte ostatnú zeleninu, zalejte pripravenou zálievkou. Nakoniec posypte píniovými orieškami a parmezánom.
Náš tip
Chýba vám niektorá z ingrediencií? Žiadny problém, nahraďte ju zeleninou, ktorú máte. Napríklad paradajkami. Tento recept umožňuje absolútnu kreativitu.
Grilovaná panenka s ananásovou salsou
Bravčová panenka je chudé a vzhľadom na obsah bielkovín i selénu vysokokvalitné mäso. So salsou z ananásu, horčice, čili a papriky jalapeño je jednoducho neodolateľná.
Výživová hodnota na 1 porciu:
210 kcal, 4 g tuku – z toho 1,5 g nasýteného, 390 mg sodíka
Ingrediencie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1⁄2 lyžičky medu
- 1⁄2 lyžičky čili prášku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 450 g bravčovej panenky
- 4 plátky ananásu, hrubé asi 1 cm
- 1 červená cibuľa, nasekaná
- 1 paprička jalapeño, nasekaná
- 1⁄2 šálky čerstvého koriandra
- šťava z 1 limetky
Postup
- Predhrejte gril.
- Zmiešajte horčicu, med, čili prášok, soľ a korenie a potrite celé mäso.
- Na gril položte plátky ananásu a panenku.
- Ananás grilujte 2 až 3 minúty z každej strany, kým jemne nezuhoľnatie a nezmäkne.
- Mäso grilujte asi 10 – 15 minút, pričom ho raz alebo dvakrát otočte. Zvonku by malo byť pevné a vnútorný teplomer by mal ukazovať približne 70 °C.
- Panenku nechajte aspoň 5 minút odpočívať, zatiaľ nakrájajte ananás na kúsky. Zmiešajte s cibuľou, jalapeñom, koriandrom a limetkovou šťavou.
- Dochuťte soľou a korením, nakrájajte a podávajte so salsou.
Náš tip
Podobnú salsu pripravíte aj z manga, papáje, jabĺk, melóna alebo jahôd.
Grilované kuracie stehná s medovo-cesnakovou glazúrou
Šťavnaté, slano-sladké kuracie stehná pozlátené hnedým cukrom a grilované do jemnej dokonalosti.
Výživová hodnota na 1 porciu (2 kuracie stehná):
407 kcal, 12 g tuku – z toho 2 g nasýteného, 25 g sacharidov – z toho 23 g cukru, 45 g bielkovín, 638 mg soli
Ingrediencie
- 8 vykostených kuracích stehien bez kože
Na marinádu
- ⅓ šálky sójovej omáčky
- ¼ šálky svetlohnedého cukru
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 lyžica omáčky sriracha
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 lyžička sušenej bazalky
- ¼ lyžičky zázvorového prášku
- čerstvé mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- V miske rozmiešajte sójovú omáčku, hnedý cukor, med, olej, ocot, omáčku sriracha, cesnak, bazalku, zázvor a korenie.
- 1/3 šálky marinádovej zmesi odložte na neskoršie použitie a kuracie stehná polejte zvyškom marinády.
- Mäso s marinádou prikryte a vložte do chladničky aspoň na 30 minút, maximálne však na 4 hodiny.
- Pripravené stehná vyberte z chladničky a nechajte odstáť 15 až 20 minút pri izbovej teplote.
- Medzitým predhrejte gril na stredne vysokú teplotu a grilovacie mriežky potrite olejom.
- Vyberte kurča z marinády, položte ho na gril a opekajte asi 5 minút. Potom mäso otočte a grilujte aj z druhej strany 5 minút, respektíve kým nebude prepečené. Vnútorná teplota by mala byť minimálne 74 °C.
- Tesne pred dogrilovaním stehná ešte raz potrite glazúrou z oboch strán a pečte, kým nebudú hotové.
- Mäso zoberte z grilu a prikryté nechajte odstáť aspoň 5 minút.
Banánový split so zmrzlinou
Ak ste ešte negrilovali ovocie, je najvyšší čas. Tento recept kombinuje nádherne horúci karamelizovaný banán so studenou zmrzlinou a slanými arašidmi.
Výživová hodnota na 1 porciu:
320 kcal, 12 g tuku – z toho 5 g nasýteného, 28 g cukru
Ingrediencie
- 2 zrelé banány v šupke (nie prezreté)
- 2 lyžice svetlohnedého cukru
- 4 kopčeky vanilkovej (alebo inej) zmrzliny
- 4 lyžice zohriatej čokoládovej omáčky
- 4 lyžice pražených a solených arašidov, nahrubo nasekaných
Postup
- Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu.
- Banány pozdĺžne prekrojte na polovicu, ale nechajte ich v šupke.
- Rezné strany banánov potrite hnedým cukrom, ktorý jemne vtlačte do dužiny.
- Takto pripravené banány položte na gril reznými stranami nadol a grilujte asi 3 minúty, kým cukor neskaramelizuje a nevytvorí hnedú kôrku. Otočte a grilujte ďalšie 2 až 3 minúty, kým sa banány úplne neprehrejú. Pozor, nemali by byť kašovité.
- Nakoniec odstráňte šupky a banány vložte na dno misky. Pridajte kopček zmrzliny, poriadne pokvapkajte horúcou čokoládovou omáčkou a posypte hrsťou arašidov.
Náš tip
Aké ovocie môžete grilovať?
Grilované ovocie je skvelým doplnkom každého dezertu, pretože dodáva sladkú chuť a obsahuje dôležité živiny. S grilom sa okrem banánov kamarátia melóny, jahody, ananás, mango, broskyne a mandarínky. Vyskúšate?
Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom