KVÍZ: Myslíte si, že poznáte národné jedlá vo svete? Otestujte si svoje vedomosti
Kuchyňa je dôležitou súčasťou kultúry a národnej identity v každej krajine na svete. Určite poznáte obľúbené jedlá z okolitých krajín, ale čo viete o chutiach zo vzdialenejších oblastí? Otestujte sa a naučte sa nové zaujímavosti
1. Polievkové jedlo s názvom Pho obsahuje mäso, bylinky, ryžové rezance a vývar. Viete, ktorá ázijská krajina ho považuje za národné jedlo?
Pho je vietnamská národná pochúťka. Základom polievky je vývar „nuoc pho“ z kostí a vybraných druhov korenín. Podáva sa vo veľkej mise ešte veľmi horúca.
2. Taliansko má na zozname niekoľko národných jedál. Ktoré z nasledujúcich k nim nepatrí?
Hamburgery sú dnes považované za americké jedlo. Viete však o tom, že pôvod majú v nemeckom prístave Hamburg?
3. Hákarl je národné jedlo Islandu. Čo doslovne znamená názov?
Hákarl je „jedlo drsných mužov“, fermentované žraločie mäso. Proces jeho prípravy je len pre silné žalúdky, ako aj výsledok. Žralok bez hlavy a vnútorností sa na päť mesiacov zakope do zeme, aby sa mäso zbavilo amoniaku. Potom ho vykopú, nakrájajú a sušia.
4. V ktorej krajine ľudia jedia kimči, tradičnú prílohu z fermentovanej a solenej zeleniny?
Kimči, tradičné jedlo Južnej Kórey, v tomto období prežíva celosvetový boom, práve vďaka prospešnosti fermentovaných potravín pre zdravie. Môžete si ho urobiť aj doma.
5. Ako inak sa volá bigos, národné jedlo Poľska, ktoré obsahuje mäso, sladkú a kyslú kapustu?
Bigos, alebo aj poľovnícky guľáš, je tradičné poľské, bieloruské a litovské jedlo. Do Poľska pravdepodobne prišiel spolu s kráľom Vladislavom II. Jagelovským, ktorý toto jedlo podával na lovoch.
6. Farba národného jedla Ukrajiny – boršču je výrazná. Viete aká presne?
7. Pod aký druh jedla spadá národné jedlo Francúzska – crêpe?
Crêpe je druh palacinky, obvykle vyrobený z pšeničnej múky. Pôvodne ho však vyrábali tiež z krupice, kukuričnej či ryžovej múky. Názov pokrmu je odvodený z latinského crispa, čo znamená „stočený“.
8. V ktorej krajine je národným jedlom döner kebab, placka plnená pečeným teľacím alebo jahňacím mäsom?
Döner kebab je turecké jedlo, ktoré sa pripravuje z mäsa pečeného na zvislom rošte. Ochutené mäso naskladané do tvaru obráteného kužeľa sa pomaly otáča a opeká, obsluha z neho nožom krája tenké hobliny.
9. Ktorý základný produkt zo severnej Afriky obsahuje národné jedlo Tuniska, Maroka a Alžírska?
Kuskus je považovaný za tuniské národné jedlo, ale rovnako patrí do tradičnej marockej a alžírskej kuchyne. Domáci poznajú stovky spôsobov prípravy kuskusu. Jedia ho so zeleninou, ale aj mäsom, výnimkou nie sú ani ryby.
10. Fondue, národné jedlo Švajčiarska (ale pripisuje sa aj Francúzsku), sa je namáčaním chleba do čoho?
Je to, samozrejme, syrová pochúťka. Názov pochádza z francúzštiny, pretože pokrm vznikol vo francúzskej oblasti švajčiarskych Álp, a to z francúzskeho slovesa v minulom čase – fonde, čo znamená roztopil sa, roztavil sa.
Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock