Zima je obdobie, keď treba dodať telu dostatok vitamínov, aby sme posilnili našu imunitu. Navyše, ak vitamíny podávame v chutnej podobne, je radosť dopovať sa nimi. Tentokrát sme sa chuťové kanáliky rozhodli poštekliť jablkovými variáciami.
Kura so slaninou a jablkom na tymiáne
4 porcie
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút
Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymián a jablko.
{R1}
Čo budete potrebovať
450 g malých zemiakov
3 lyžice olivového oleja
4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
¼ lyžičky soli
čerstvo pomleté čierne korenie
lyžičku červenej mletej papriky
30 g masla
80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
400 g konzervovaných krájaných rajčín
1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
1 lyžicu worcesterskej omáčky
3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Postup práce
1.Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier.
2.Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte čiernym korením a červenou paprikou. V panvici rozpáľte maslo a plátky opečte z oboch strán dohneda. Preložte ich k zemiakom a uložte na teplé miesto.
3.Na panvicu dajte zvyšok oleja a opečte na ňom slaninu, cibuľu a neskôr aj cesnak. Pridajte jablko a 2 minúty ho smažte, potom vmiešajte rajčiny, tymian a worcesterskú omáčku. Priveďte do varu, potom na miernej teplote varte 3 – 4 minúty.
4.Do omáčky pridajte zemiaky a mäso, opatrne zamiešajte a nechajte 3 – 4 minúty prehriať. Na záver stačí dochutiť trochou čierneho korenia, posypať petržlenovou vňaťou a môžete podávať.
Kura so slaninou a jablkom na tymiáne
4 porcie
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút
Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymián a jablko.
Čo budete potrebovať
450 g malých zemiakov
3 lyžice olivového oleja
4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
¼ lyžičky soli
čerstvo pomleté čierne korenie
lyžičku červenej mletej papriky
30 g masla
80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
400 g konzervovaných krájaných rajčín
1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
1 lyžicu worcesterskej omáčky
3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Postup práce
1. Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier.
2. Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte Dano Veselský
Jablkový koláč
Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.
Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút
Čo budete potrebovať
cesto
30 dkg hladkej múky
štipku soli
130 g margarínu (alebo masla)
50 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
trochu vody
plnka
1 kg jabĺk
kryštálový hnedý trstinový cukor (môže byť aj obyčajný biely)
škoricu
navrch
4 bielky
4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
4 žĺtky
4 lyžice hrubej múky
Postup práce
1.Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
2.Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
3.Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
4.Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Jablkový koláč
Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.
Postup práce
1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
2. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
3. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
4. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút
Čo budete potrebovať
cesto
30 dkg hladkej múky
štipku soli
130 g margarínu (alebo masla)
50 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
trochu vody
plnka
1 kg jabĺk
kryštálový hnedý trstinový c Dano Veselský
Ovocný šalát Mňam
4 porcie
Príprava: 30 minút
Čo budete potrebovať
2 pomaranče
1 červené jablko
1 zelené jablko
1 hrušku
môže byť aj jeden banán
150 ml bieleho jogurtu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička medu
1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)
Postup práce
1.Pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy).
2.Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, banán na kolieska.
3.Ovocie zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, medom a zázvorom (najprv môžete všetko spolu vymiešať v mixéri).
4.Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.
Ovocný šalát Mňam
Čo budete potrebovať
2 pomaranče
1 červené jablko
1 zelené jablko
1 hrušku
môže byť aj jeden banán
150 ml bieleho jogurtu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička medu
1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)
Postup práce
1. Pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy).
2. Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, banán na kolieska.
3. Ovocie zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, medom a zázvorom (najprv môžete všetko spolu vymiešať v mixéri).
4. Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami. Dano Veselský
Jablko denne!
Prečo? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak.