Vianočné pečenie 1.
Vianoce bez pečenia by neboli ozajstné Vianoce. Sladko rozvoniavajúce perníky, drobné pečivo, škorica, čokoláda, citrusy, to všetko vytvára tú správnu domácu atmosféru. Aby sa všetko vydarilo a nič nepripálilo, netreba sa spoliehať len na anjelov, potrebujete aj dobré nástroje a kvalitnú rúru na pečenie.
Samostatná multifunkčná rúra Whirlpool AKZM 656 IX so 6. zmyslom. Vlastnosti: elektronická, dotykové ovládanie, textový displej v slovenčine, teplovzdušná so zadným ohrevom. Funkcie: recepty so 6. zmyslom (30 volieb), rýchly predhrev, kysnutie, MAXI pečenie veľkých kusov mäsa, pečenie mrazených potravín. | Platňa na pečenie Drömar z ocele s nelepivou vrstvou teflonu Prima, ktorá zabezpečuje ľahké vyberanie pečiva. Dizajn Marcus Arvonen. Rozmery: 43 × 35 cm. |
Silikónová forma Snehuliak od firmy Tescoma. Cena od 13,60 € (409 Sk). Predáva Galan | Formy na pečivo Drömmar z polypropylénového plastu. Niekoľko veľkostí a tvarov na všetko. Škatuľu je možné použiť aj na skladovanie formičiek. |
Recept na čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Počet porcií: 6 – 8
Príprava: 40 minút + chladnutie 20 minút
Suroviny:
175 g hladkej múky, štipka soli, 125 g studeného masla pokrájaného na kocky, 40 g vanilínového alebo práškového cukru, 2 žĺtky
Plnka:
200 g čokolády na varenie, 50 g masla, 2 veľké vajcia, 2 žĺtky z veľkých vajec, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 100 ml smotany na šľahanie
Príprava
Do mixéra dáme múku, soľ a maslo. Mixujeme dovtedy, kým sa zmes nezačne drobiť, potom pridáme cukor. Postupne pridávame vaječné žĺtky a mixujeme, kým sa zo zmesi nezačne tvoriť pevná hmota. Cesto preložíme na pomúčenú dosku hnetieme ju do guľky. Vložíme do misy, zabalíme do kuchynskej fólie a na 30 minút necháme vychladiť v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ním tortovú formu s priemerom 23 cm. Necháme v chlade 15 minút. Rúru predhrejeme na 190 °C. Na cesto položíme papier na pečenie a suché fazuľky a pečieme v rúre 10 minút. Odstránime papier a fazuľky a pečieme ešte 5 až10 minút, alebo kým cesto nenadobudne svetlo zlatistú farbu. Necháme vychladnúť. Na plnku rozpustíme čokoládu s maslom v mikrovlnke alebo v miske nad parou. Vajcia, vaječné žĺtky a cukor šľaháme do zhustnutia. Vmiešame vychladnutú čokoládovú zmes a smotanu. Vlejeme do korpusu a pečieme asi 20 minút, alebo kým sa nezačne zmes usádzať. Necháme vychladnúť a podávame s creme fraiche alebo šľahačkou.
{R1}