Seriál: Ako sa stavia pasívny dom - 1.časť - Pozemok

22.04.2013  |     

Dáša a Matej si uvedomovali, že pre ich dom snov bude výber pozemku kľúčový – mal byť slnečný a dostatočne veľký (na veľkú záhradu s ovocím a zeleninou), skôr na samote. Zároveň však nesmel byť nad ich finančné možnosti.

Dáša a Matej nielen snívali o dome s veľkou záhradou, ale rozhodli sa svoj sen si aj splniť. Nemal to však byť bežný dom – mal byť postavený z prírodných materiálov, slnečný, s otvorenou dispozíciou, s čo najnižšími nárokmi na energiu aj vplyvom na okolitú prírodu. Keďže chceli postupne dosiahnuť energetickú sebestačnosť pomocou obnoviteľných zdrojov energie, mal to byť energeticky pasívny dom alebo sa aspoň k jeho parametrom čo najviac priblížiť.

Pozemok začali hľadať pred šiestimi rokmi. Prešli množstvo rôznych lokalít, kým nakoniec v lete 2009 našli ten svoj vysnívaný. „Úplne nás očaril,“ spomína Dáša. „Z jednej strany ho lemoval potôčik s husto porastenými brehmi, z druhej malý lesík.“ A tak sa rozhodli kúpiť ho, hoci k nemu neviedli žiadne inžinierske siete, len nespevnená cesta. S problémami sa však chceli popasovať. „Vedel som, že v zime nám inak krásny lesík bude tieniť, preto sme si kúpili profesionálnu meteostanicu a začali sme zhromažďovať údaje,“ hovorí Matej. „Na ich základe sme zistili, že v najchladnejšom období s najkratšími dňami v roku u nás slnko zapadá priamo za lesom, a to už na pravé poludnie. Pomaly sme začali tušiť, že splniť náš sen nebude také jednoduché.“

Dom stojí na pätkách z viacerých dôvodov – pre blízky potok, izolačnú slamu aj snahu zachytiť čo najviac slnečných lúčov prenikajúcich ponad neďaleký lesík. Slnko preniká hlboko do hĺbky interiéru aj vďaka netypickým podlažiam, výškovo posunutým o 140 cm. Týmto konceptom sa architektom zároveň podarilo vytvoriť úžitkový skleník, o ktorom Dáša vždy snívala a v obývačke zimná záhrada. Dostatok svetla a tepla budú mať vďaka veľkej zasklenej stene.
Po kúpe pozemku sa pustili do hľadania architekta. Náhoda zariadila, že sa o svojich plánoch zmienili Borisovi Melušovi a Martinovi Šichmanovi z ateliéru oximoron, ktorých myšlienka sebestačnej stavby na ekologických princípoch nadchla. Keď sa však architekti prišli pozrieť na pozemok, potvrdili obavy Dáše a Mateja – na svahu orientovanom na sever, navyše sčasti zatienenom stromami, by bežný dom nesplnil ani ich predstavy, ani požiadavky na pasívny štandard. Sklamanie mladých manželov našťastie na Vianoce 2010 opäť vystriedalo nadšenie: „Pod stromček sme dostali štúdiu, ktorá nám doslova vyrazila dych,“ vravia svorne. Na základe podrobnej analýzy vymysleli architekti atypický dom, ktorý potlačil negatíva pozemku a na maximum využil dostupné svetlo a teplo zo slnečného žiarenia aj v najkratších zimných dňoch. Každý uhol steny, každé okno – jeho umiestnenie aj veľkosť – tu majú svoj dôvod.
 
Na základe takzvanej svetelnej štúdie vytvorili architekti model domu, ktorý využíva pekné západné svetlo aj východné slnko na slnečné zisky. Denné miestnosti chceli mať Dáša a Matej na prízemí, no aby mali aj dostatok svetla, navrhli architekti na juhovýchodnej strane domu veľkú zasklenú šikmú plochu, ktorá vďaka atypickým podlažiam privádza svetlo a teplo do celého interiéru najmä v zime.
Zima
Obytné priestory v dome sú preslnené cez medzipriestor, ktorý zároveň chráni pred zvýšenými tepelnými stratami cez zasklenú konštrukciu. Preslnenie interiérových priestorov maximalizuje vyvýšené osadenie domu aj jeho vnútorné rozloženie. Eliminuje sa tým negatívny vplyv tienenia vegetáciou.
Leto
Zvyškové solárne zisky z exteriérovo tieneného medzipriestoru sa využívajú na „pohon“ komínového efektu. Dom tak nasáva chladný vzduch klesajúci z priľahlého lesa na severnom svahu bez toho, aby na to potreboval akékoľvek mechanické časti.
 
Dáša a Matej sa rozhodli splniť si svoj sen o dome s veľkou záhradou. Mal byť postavený z prírodných materiálov, slnečný, s otvorenou dispozíciou, s čo najnižšími nárokmi na energiu a minimálnym vplyvom na okolitú prírodu. Mal byť energeticky pasívny a časom aj energeticky sebestačný vďaka obnoviteľným zdrojom energie.
 
Už o týždeň sa v nasledujúcej časti pozrieme na začiatok výstavby.
 

Dodávatelia stavby:

Architektonické štúdio: oximoron
Dodávateľ drevenej konštrukcie, strechy a fasády: Kontrakting krov hrou, s. r. o.,Kontrakting stavebné montáže, s. r. o.
Izolácie: Hofatex, Isocell – prirodnaizolacia.sk, Daemwool
Okná, dvere: Smart Win – Hoblina, VELUX
Tepelné čerpadlo: Mygren – AI Trade, s. r. o.
Energetická bilancia: Createrra, s. r. o.
Rekuperácia: Paul – Eltis electronic, s. r. o.
Strešná krytina: Rheinzink
Drevené podlahy: Quercus
Slama, hlinené omietky: Občianske združenie ArTUR
 

Vizitka architektov

Martin Šichman a Boris Meluš
ateliér oximoron


Text: rik
Foto: oximoron, thinkstock.com a archív investorov
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 12/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky