Rozhodol sa pre rodinný dom z betónu, ktorý búra predsudky

05.11.2013  |     

Architekti betón milujú, bežní smrteľníci však majú dojem pokrútený panelákmi a na Le Corbusiera neveria. Vedia svoje – betón je studený, neosobný, na rodinný život, skrátka, nevhodný. Chyba!

Lukáš patrí k svetlým výnimkám – betón je mu sympatický. A keďže sa dlhé roky kamaráti s architektom Jaroslavom Zimom zo štúdia D3A, v súvislosti so stavbou rodinného domu ani neuvažoval o niekom inom. „Máme radi rovnaké veci, páči sa nám rovnaká architektúra. Od začiatku bolo jasné, že dom bude betónový,“ spomína na vznik projektu investor.

Na prvý pohľad betónové steny majú v skutočnosti sendvičovú konštrukciu – s vloženou tepelnou izoláciou v dostatočnej hrúbke. Vďaka tomu má dom aj napriek obrovskému množstvu zasklených plôch nízkoenergetické parametre.

Za plotom

Na realizáciu projektu využili zdanlivo nepoužiteľný pozemok – v pomerne prudkom svahu a v hustej zástavbe jednej z okrajových štvrtí Prahy. Pri pohľade z ulice je dom skrytý za vysokým plotom z plechu a betónu a za objektom garáže, ktorá rešpektuje jeho výraz aj materiál. Uzavretosť smerom do ulice je pochopiteľná – sklená fasáda totiž veľa súkromia neposkytuje. Aj preto sú v oknách okrem exteriérových žalúzií, ktoré chránia pred slnkom, aj vnútorné závesy slúžiace ako optická bariéra.

Obývačku zväčšuje betónový dvorček – jednotný materiál podporuje dojem nezastrešeného pokračovania obytného priestoru, ktoré sa často využíva najmä v letných mesiacoch.

Bezrámové zasklenie a zjednocujúci materiál podláh vytvárajú dojem spojitého priestoru, ktorý plynie medzi interiérom a exteriérom.

Na zámernú strohosť, ktorú vidieť na fotografiách, pri návšteve domu rýchlo zabudnete. Interiér ožil každodenným životom aj prítomnosťou polročnej dcérky. Stavba nemusí byť farebná, stačí, že život je pestrý.

​Kuchyňu možno od obývačky oddeliť posuvnými panelmi ukrytými v stene.

Rafinované detaily

Pozemok bol veľmi svahovitý a malý (má len o niečo viac ako 600 m2), aj preto má dom dve úrovne. V tej spodnej sú kuchyňa a obývačka spojené do jedného priestoru – aj keď nie celkom. Kuchyňu možno totiž od obývačky oddeliť posuvnými panelmi ukrytými v stene. Architekt sa podobne pohral s detailmi aj na iných miestach – napríklad dvere do kúpeľne sa dajú využiť aj na uzatvorenie schodiska: „Dole môže byť párty, zatiaľ čo na poschodí pokojne spí naša polročná dcérka,“ hovorí Lukáš. Všetky dvere aj okná sú v tomto dome v plnej výške, nečakajte žiadne zárubne či tradičný raster okenných rámov – aj vďaka tomu je ilúzia prepojenia interiéru a exteriéru dokonalá. 

Z betónu

Dominantným materiálom je tu pohľadový betón – neomietaný, bez dodatočnej farebnej úpravy. Zložité bolo vyliatie podlahy: „Nikto nechcel urobiť také veľké jednoliate plochy bez dilatácie,“ spomína spoluautor projektu Milan Bulva. „Nakoniec nám pomohli kolegovia architekti z ateliéru SAD, ktorí sa betónmi dlhodobo zaoberajú a vedia ich aj sami urobiť.“ Nemenej zaujímavá je konštrukcia stien – systémové debnenie tu zanechalo hladké plochy s typickými priehlbinkami. Interiér to však neruší, práve naopak.

O farbách

Na hornom poschodí sa farby dostávajú k slovu o niečo viac. Aj tu však pôsobí pôvab jednoduchej dispozície – izby zoradené pozdĺž chodby majú výhľad do ulice, kde ponad strechy vidieť neďaleké kopce. Z dvoch z nich sa dá vyjsť na terasu a po schodoch až na strechu domu. K dispozícii mieri aj naša jediná výhrada – kúpeľne na oboch podlažiach sú síce logicky sústredené do rovnakej časti domu, ale vzdialenosť od rodičovskej spálne sa nám zdala trochu nepraktická. Vzdialenosť však môže byť estétom ukradnutá, o to viac jasáme nad dizajnom interiéru (aj kúpeľní). Oživujúcim prvkom v inak pravouhlej architektúre je kruh. Objavuje sa v úchytkách skríň, kľučkách dverí aj v tvare umývadiel či dekorácií deliacich stien.

Dispozíciu domu do veľkej miery určil komplikovaný, malý a svahovitý pozemok.

 

Autori: Jaroslav Zima, Milan Bulva, Sabina Měšťanová; ateliér D3A
Pozemok: 630 m2
Zastavaná plocha: 272 m2
Úžitková plocha: 294 m2

 

Vizitka architektov
JAROSLAV ZIMA 
TOMÁŠ PROUZA 
MILAN BULVA 
SABINA MĚŠŤANOVÁ 

Kancelária D3A, www.d3a.cz

Architektonická kancelária D3A vznikla v roku 1998 z pôvodného D.A.studia. Vedú ju Tomáš Prouza a Jaroslav Zima, ktorí spolupracujú s ďalšími architektmi. Venujú sa projektom v rôznych mierkach, od urbanizmu až po rodinné domy a interiéry.


Text: Matej Šišolák a Erika Kuhnová
Foto: Filip Šlapal
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky