Biely rodinný dom zaujme na prvý pohľad svojou členitosťou

24.04.2018  |     

Tvorí ho niekoľko základných celkov, pričom ani jeden nie je totožný so žiadnym iným. Vďaka tomuto členeniu architekt vytvoril rôzne funkčné celky – a to nielen v interiéri.

V prospech súkromia

Parcela, na ktorej sa dom nachádza, stojí v strede obce Přílepy. Obdĺžnikový pozemok sa zvažuje na juhozápad. Na tomto pozemku stál v čase plánovania novej výstavby ešte starší dom a dva hospodárske objekty. 

Nový rodinný dom reaguje na svahovitý terén. Architektovi Pavlovi Chládkovi sa podarilo dosiahnuť to, čo dnes mnohí majitelia domov najviac oceňujú, a síce: „dom pôsobí z ulice nenápadne a rozvíja sa nižšie v súkromnej záhrade.“ Do nej sa „pozerajú“ aj veľké presklenia každého zo štyroch celkov. 

 

Z pôvodného zostala pivnica a časť múrov

Z pôvodných stavieb, ktoré sa na tomto pozemku nachádzali, bola zachovaná pivnica a časti obvodových múrov domu. Z ulice sa vstupuje priamo do horného podlažia domu, ktoré je rozdelené do dvoch celkov. Na jednej strane je pozdĺžny trakt krytého parkovania, ktoré nadväzuje na sklad záhradnej techniky doplnený o saunu a fitness. Na druhej strane je samotný vstup do domu so šatňou, pracovňou a hygienickým zázemím. Vstup do domu sa nachádza priamo oproti vjazdu na pozemok.

Obytná časť je pod úrovňou ulice

Hlavné obytné podlažie je o poschodie nižšie a zaberá takmer celú šírku pozemku. Toto podlažie je vytvorené kombináciou niekoľkých (na prvý pohľad) samostatných hmôt. Navzájom sú však prepojené a rôznym uložením vytvárajú funkčné členenie priestoru nielen v interiéri, ale aj v exteriéri – napríklad terasa chránená z troch strán stenami domu. 

Terasu chráni z dom z troch strán

Centrálnym priestorom prízemia je kuchyňa s jedálňou, na ktorú nadväzuje vonkajšia terasa. Z terasy je prístupné exteriérové schodisko, ktoré spája obe podlažia domu a zároveň esteticky rozčleňuje dom na dve oblasti. Samostatná obývačka má tiež vonkajšiu menšiu terasu na západnej strane. V súkromnej časti domu na východe sa nachádza spálňa rodičov, detská izba a kúpeľňa. Technické zázemie domu nájdete v blízkosti kuchyne. 

Pôvodnú pivnicu prekryli zeminou

Pivnica z pôvodnej stavby sa nachádza v severnom rohu parcely. Je dostupná vonkajším schodiskom, ktoré nadväzuje na severozápadnú stenu domu. Pôsobí nenápadne a neruší príjemné prostredie okolia domu vďaka prekrytiu zeminou. 

 

Rodinný dom Přílepy v skratke

architektonický ateliér: CHLÁDEK ARCHITEKTI

autor: Pavel Chládek

realizácia: 2012-2014

lokalita: Přílepy u Holešova, ČR

podlahová plocha: 242,9 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: CHLÁDEK ARCHITEKTI 

Tagy:
rodinné domy domy vo svahu biela fasáda

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/08 v predaji


Inšpirácie do izieb pre bábätká, škôlkarov, školákov aj tínedžerov.




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky