Racionálne zrealizovaný rodinný domček v Blatnom je výsledkom šikovných majiteľov

04.05.2018  |     

Tieto slová presne vystihujú neveľký rodinný domček, ktorý si majitelia sami navrhli aj zrealizovali. Keďže sú obaja „od fachu“ – ona je architektka a on stavebný inžinier – mohlo by sa zdať, že postaviť dom pre seba bolo pre nich ľahké. Opak je však pravda.

 

Najmenší dom, najväčšia záhrada

Pozemok kúpil Peter, ešte kým bol na vysokej škole, investoval doňho peniaze, ktoré zarobil pri pobyte v USA. A hneď po skončení štúdia sa s priateľkou pustili do stavby. „Bola to pre nás taká praktická skúška toho, čo sme sa naučili,“ hovoria.

Zrealizovať predstavu o svojom bývaní je však pre architekta neľahká úloha. Denne totiž žije v pestrom svete predstáv, materiálov a kombinácií farieb, ktoré vytvára pre svojich klientov, a asi ani nie je potrebné parafrázovať známe porekadlo o obuvníkových deťoch. Cieľ ale mali jasný: „Chceli sme zachovať čo najväčšiu záhradu, interiér mal byť jednoduchý a funkčný, s dôrazom na plynulé prepojene s exteriérom. V tom je podľa nás hlavný rozdiel medzi bývaním v byte a v rodinnom dome,“ pripomína Tereza.

Samozrejme, dôležitý faktor bol, ako u väčšiny mladých ľudí, aj rozpočet. „Nakoniec máme na najmenšom pozemku na ulici najväčšiu záhradu, keďže sme hneď na začiatku vylúčili bungalov. Dom je v porovnaní so susednými taký malý, že si susedia z nás na začiatku uťahovali, či najskôr staviame dvojgaráž, keďže na južnej fasáde sú dve veľké okná,“ smeje sa architektka. Ich dom je však detailne premyslený – každý štvorcový meter je účelne využitý a výsledok príjemne pôsobí na majiteľov, ktorí tu trávia veľa času. Tak by mal podľa Terezy vyzerať každý návrh architekta, ktorý aj do malého projektu vkladá svoje srdce.

Stopy vlastných rúk. Okrem drobných dokončovacích prác, ktoré si majitelia realizovali sami, sú v dome stopy aj po ich kreativite. Sami si napríklad nielen navrhli, ale spolu so zámočníkom aj vyrobili vypletané zábradlie na galérii. 

„Finálnemu návrhu predchádzalo množstvo variantov. Niekedy si hovoríme, že z alternatív môžeme urobiť katalóg malých rodinných domov. :-)“

Tereza Kupčuláková, majiteľka a architektka

Jednoducho a funkčne

Pri navrhovaní domu vychádzali Tereza a Peter z miestnych tradícií, zároveň však dosiahli jeho súčasný vzhľad. Základný tvar je inšpirovaný pôvodnými vinárskymi domami, ktoré v dedine ani v celej tejto lokalite nemajú presahy striech. Vybratím vo fasáde obrátenej smerom do ulice pritom vytvorili praktické prekrytie priestoru pred vstupom, kde je tak, ako to kedysi na priedomiach bývalo, umiestnená lavička. Toto zahĺbenie hmotovo vyvažuje susediaca terasa s vystupujúcim zastrešením.

Taktiež farebnosť nadväzuje na tradičné poňatie – biela omietka a drevené okná pripomínajú pôvodnú dedinskú zástavbu. Čierna krytina a väčšie formáty okien zas vnášajú do kompozície moderné prvky.

Kuchyňa je prepojená s obývačkou, takže okrem sledovania televízie má majiteľka pri varení aj dokonalý prehľad o tom, čo sa v dome deje.

Dispozíciu navrhla dvojica na rodinný život tak, aby každý člen domácnosti mal svoje súkromie a zároveň mohli byť všetci v kontakte. Veľkým „srdcom domu“ je obývačka. Dvíha sa cez dve podlažia až k streche, vďaka čomu tu vznikla veľká galéria, ktorá prepája všetky obytné miestnosti v dome. „Obývačka je plošnou výmerou malá, tak akurát na gauč a kreslo, výška jej však dodáva vzdušnosť a priestor,“ vysvetľuje architektka.

Dôkazom efektívnej dispozície sú nielen premyslené úložné priestory, ale aj fakt, že celková plocha chodieb v dome je len 1 m2 – minichodbička je na poschodí, medzi dverami do spálne, kúpeľne a malého skladu.

Interiér nepodlieha žiadnemu štýlu, nesie sa v rovnakom duchu jednoduchosti ako exteriér domu. Farba stien je prevažne biela – dokonale podporuje pocit vzdušnosti presvetlenia denným svetlom.

 

Premyslený projekt

Dôležité prvky, ku ktorým patria aj úložné priestory, sú v tomto dome poctivo premyslené. Napríklad miesto na obľúbené knihy bolo od začiatku plánované v nikách okolo kozuba, malé formáty majú miesto v kuchynskom ostrove zo strany obývačky. Tereza s Petrom koncipovali celý dom tak, aby nikde nemuseli byť veľké skrine, ku každej spálni preto prislúcha samostatný šatník.

Pri hlavnej spálni na prízemí je okrem toho aj malá kúpeľňa či skôr veľký sprchovací kút s umývadlom. Hoci ich mnohí od tohto nápadu odhovárali, domáci si ho nevedia vynachváliť. 

Okno v hornej kúpeľni siaha až po zem, svetlo sa tak aj tu stará o príjemnú atmosféru. Hoci je okno obrátené do ulice, je tu zachovaný dostatočný pocit súkromia.

Dôležitou zložkou návrhu bolo aj denné svetlo a kontakt interiéru s exteriérom. Celému domu dodávajú príjemnú vzdušnú atmosféru veľké zasklené plochy, všetky priestory na prízemí majú veľké okná orientované do záhrady, na poschodí zas využili možnosti výhľadu. Z jednej z podkrovných spální je príjemný pohľad na kostol, ktorý je večer krásne osvetlený – domáci od začiatku brali do úvahy tento výhľad, ako pri orientácii okna, tak aj pri umiestnení zariadenia.

V druhej izbe na poschodí zaisťujú dostatok svetla dve strešné okná. Aj v hornej kúpeľni sa svetlo stará o príjemnú atmosféru. Okno v nej siaha až po zem, a hoci je obrátené do ulice, je tu zachovaný dostatočný pocit súkromia.

Erikin pohľad

V tomto dome vás ovládne pohoda – všetko tu pôsobí nenútene, tak, že sa človek hneď cíti ako doma. Najväčším prekvapením však bola pre mňa jeho plošná výmera – najprv som si myslela, že som zle rozumela, musela som sa opýtať dvakrát. Priestor, ktorý pôsobí voľne a vzdušne, sa majiteľom podarilo vyčariť na ploche štvorizbového bytu. Veľký podiel na tom má farebná paleta, ale aj premyslená dispozícia – celá podlažná plocha je využitá veľmi efektívne a jednotlivé priestory sú dômyselne prepojené, dojmu priestornosti prospieva aj kontinuita obývačky, terasy a záhrady. Šikovným riešením sú šatníky, vďaka ktorým môže byť vybavenie miestností celkom striedme, čo tiež prispieva k pocitu vzdušnosti. Zariadenie je jednoduché, na každom kroku však narazíte na nápad, ktorý poteší – či už sú to dôvtipné knižnice a police, alebo vlastnoručne vyrobené originálne prvky. Jednoznačne príjemný a zaujímavý domček, v ktorom skutočne nemáte pocit, že by bol malý.

AUTORI

Autormi architektúry domu aj jeho interiéru sú Ing. arch. Tereza Kupčuláková a Ing. Peter Cibulka, ktorí spolu založili architektonický ateliér wee.

www.facebook.com/atelierwee

 

rodinný dom

počet podlaží: 2 

plocha pozemku: 555 m2

zastavaná plocha: 81,5 m2

úžitková plocha: 97,3 m2

lokalita: Blatné

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ 
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom 4/2018

Tagy:
rodinné domy novostavby moderné domy malé domy pozemky Blatné

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/07 v predaji


Darček k časopisu katalóg projektov rodinných domov




Predplatné

E-shop

E-verzia časopisu

Najnovšie príspevky