Nenápadný dom z ulice takmer nevidno, ukrýva sa na prudkom svahu nad riekou

03.12.2018  |     

Pozemok na okraji zástavby, hraničiaci s terénnym zlomom nad riekou Vltava, sa nejaví ako parcela ideálna na výstavbu rodinného domu.

Architekti Luděk Rýzner a Jiří Vincenc však práve z týchto špecifík vyťažili maximum. Výsledok je inšpiratívny.

 

Výhľady a priehľady v hlavnej úlohe

Nenápadný dom, ktorý z prístupovej cesty nevidno – viditeľná je len vstupná bunka s garážou, je vsadený do terénu. Vstupná časť je vytvorená z jednoduchej oceľovej konštrukcie a opláštená polykarbonátom. 

Vďaka umiestneniu domu na hrane svahu poskytuje nevšedné výhľady. Polohu vo výške nad Vltavou architekti zvýraznili vykonzolovaním a veľkými preskleniami. V prípade hlavnej obytnej miestnosti sú presklené obe protiľahlé steny, takže vzniká zaujímavý priehľad. Z priestoru dvora skrz dom môžete vidieť na neďaleký zalesnený vrch. 

Medzi interiérom a exteriérom

Dom je smerom do priestoru dvora chránený pred nepriazňou počasia presahom strechy a krytým chodníkom. Tento priestor možno využiť tiež ako terasu nadväzujúcu na dennú zónu domu. V krytej exteriérovej časti, ktorá je najbližšie pri jedálni sa nachádza vonkajšia kuchynská linka s dresom. 

„Výrazným prvkom je kuchyňa, ktorá levituje nad zemou a prechádza pri celej hlavnej stene naprieč obytným priestorom až na terasu. To celé je prerušené len sklenou posuvnou stenou,“ charakterizujú jednu zo špecialít domu jeho autori.   

Na spálňu nadväzuje priestranná terasa, z ktorej je krásny výhľad na protiľahlý vrch a rieku pod ním. V tomto smere je dom ešte vykonzolovaný, aby poskytol hlbšie preniknutie do prírody. Hranice medzi interiérom a exteriérom stiera priehľadné zábradlie. 

Vzdušnosť a priestor: hlavná črta interiéru

Symboliku výhľadov a priehľadov charakterizuje aj monument umiestnený na dvore pri dome. Všimnite si odrazy a prelínania, ktoré sú metaforou celej novostavby. Interiér stavby je riešený moderne. Jemnosti a elegancii bieleho a svetlohnedého nábytku kontrastujú drsné betónové stropy. Hygienické zázemie je riešené veľkolepo, okrem sprchového kútu tu nájdete voľbe stojacu vaňu. Svetlo do kúpeľne presvitá cez okná chránené nepriehľadnou úpravou.

 

Dom Měchenice v skratke

Architektonický ateliér: OK PLAN ARCHITECTS

Autori: Luděk Rýzner, Jiří Vincenc

Lokalita: Měchenice, ČR

Zastavaná plocha: 261 m2

Úžitková plocha: 161 m2

Obstavaný priestor: 984 m3

Projekt: 2014

Realizácia: 2016 až 2017 

Sabína Zavarská
Foto: Jaroslav Hejzlar

Tagy:
betón rodinné domy svahovitý pozemok domy vo svahu moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 12/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky