Bezbariérový rodinný dom, akých na Slovensku nie je veľa

25.03.2019  |     

Vilu Atrio charakterizuje obdĺžnikový pôdorys, fascinujúca kombinácia dreva s prírodným kameňom a otvorenie do záhrady. Mohli by ste povedať, že podobných stavieb je veľa, ale mýlili by ste sa.

Jej špecialitou je presklené vnútorné átrium, ktoré vnáša zeleň priamo doprostred domu – do obývačky, kuchyne. Hoci nie je veľké, jeho efekt je pôsobivý – vo dne i v noci, keď je podsvietené.

 

Výhľad do Rakúska

Nie je to však jediná špecialita vily na bratislavskom Machnáči. Je jedinečná aj svojou polohou a orientáciou, vďaka ktorým poskytuje optimálne využitie svetla nielen na presvetlenie interiéru, ale aj na jeho vyhriatie. Presah strechy nad masívnym presklením smerom do záhrady chráni vnútorné priestory pred prudkým priamym slnkom. 

 

Pozemok sa nachádza na západnom svahu bývalých vinohradov, a ponad Dunaj môžete dovidieť až do Rakúska. Prirodzeným tieňom na slnečnom pozemku je lipa, pod ktorou domáci veľmi radi sedávajú. 

Oporný múr zdobia ruže

Interiér domu pre štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi je riešený inštinktívne – aj keď ste tu ešte nikdy neboli, vedeli by ste, čo kde nájdete. Logické usporiadanie je založené na pravouhlom rastri s modulom 1,2 m. Zarovnaný pozemok z jednej strany spevňuje 38 m dlhý a 4,5 metrov vysoký oporný múr, ktorý je po celej dĺžke vysadený popínavými ružami. Okrem opornej funkcie má za úlohu tlmiť hluk doliehajúci zo vzdialenej diaľnice. 

Interiér? Nadčasový, triezvy, štýlový

V jednoduchom interiéri dominuje svetlé drevo, biele steny a výrazné presklené časti. Výrazným – nielen estetickým, ale aj praktickým prvkom obývačky, je závesný krb. Na túto dennú časť nadväzuje vonkajšia terasa. Kým na jednej strane domu sa nachádzajú detské izby s vlastným hygienickým zázemím, na opačnom je spálňa rodičov, ku ktorej patrí šatňa a tiež kúpeľňa. Kúpeľne sú riešené v čistom triezvom štýle. Celý interiér je navrhnutý tak, aby nepodliehal krátkodobým módnym vlnám. 

Interaktívny priestor bez garáže

Celá stavba je riešená ako bezbariérová: na základovej doske stojí tvarovo čistý železobetónový skelet. Keďže dom nemá pivnicu, nahrádza ju samostatný priestor v zemi určený na odkladanie náradia. Pri pohľade z ulice sa zdá, že masívne kamenné obvodové steny domu levitujú nad terénom. 

„Zaujímavosťou je, že počas projektových príprav nebola súčasťou návrhu garáž, majiteľ ju považoval za zbytočnú investíciu, ktorá by bola na úkor rozľahlého interiéru. Svoje bývanie si totiž predstavoval ako interaktívny priestor, ponúkajúci neustály prehľad o tom, čo sa deje vo všetkých častiach domu a zároveň by využíval všetky benefity polohy pozemku. Jeho predstavu nad samotné očakávanie naplnilo celopresklené átrium a celopresklená stena  s výhľadom na bazén a záhradu. Množstvo slnečných dní v roku chcel majiteľ využiť pobytom na terase a v záhrade. Exteriér aj s bazénom dlhým 12,5 m a širokým 3,20  m, bol kľúčovou súčasťou stavby,“ konkretizuje zaujímavosti projektu sám architekt.

Zo záhrady lesopark

Pozitívna je aj reakcia majiteľov: dielo architekta Sebastiana Nagyho predčilo ich očakávania. Nakoniec autor projektu priznáva, že šiel za hranice nutnosti a pristupoval k práci, akoby vytváral bývanie pre seba. Pozitívne je, že majiteľ chce z priestoru záhrady vytvoriť postupne malý lesopark, vysadiť rôzne druhy stromov. Dokonca, pri osádzaní dbal aj na ich nesystematickú prirodzenú výsadbu. Všetky stromy boli vyberané vyslovene z domáceho prostredia, kosodrevinu, vresy aj limbu doviezli z Tatier. 

 

RD Atrio v skratke:

architektonický ateliér: sebastian nagy architects, s.r.o

autor: Sebastian Nagy

lokalita: Machnáč, Bratislava

plocha pozemku: 1 500 m2 

úžitková plocha: 290 m2

realizácia: 2010 až 2013

Sabína Zavarská
Foto: Paťo Safko

Tagy:
átrium rodinné domy Machnáč jednopodlažné domy bezbariérové domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky