Praktické riešenie jednopodlažného domu: Izby napojili na centrálnu os

15. 12. 2020 Zdieľať

Moderné domy sa často nachádzajú v jednej z dvoch polôh. Buď sú až tak neuveriteľne jednoduché, že začínajú nudiť a chýba im „vlastný názor“, alebo naopak, sú prekombinované tak, že strácajú zmysel využitia priestoru v interiéri a okolo domu.

Architekti Jiří Vokřál, Josef Žufánek, Ivana Smětáková vytvorili síce jednoduchý, ale zaujímavý a členitý rodinný dom, ktorého hlavným motívom je priama os.

Rodinný dom Kunovice

Zdroj: Lukáš Němeček

Biela jednopodlažná stavba sa nachádza na okraji Kunovíc neďaleko mesta Uherské Hradiště. Z ulice vyznieva nenápadne, otvára sa do záhrady. Podstatná časť fasády orientovanej do záhrady je presklená. Uprostred medzi dvoma hlavnými celkami, ktoré spája užšia chodba, sa nachádza otvorené átrium, chránené z troch strán. Okrem funkcie krytej vonkajšej terasy s posedením, sa práve vďaka átriu dostáva do interiéru množstvo prirodzeného svetla.

Prečítajte si tiež
Severská elegancia a vidiecky šarm: Jednopodlažný dom na Spiši vo vlastnej réžii

Ako konáre rastúce z kmeňa, či hrozno na strapci

Na centrálnu os, ktorá je hlavným motívom domu, sa od jej začiatku až po koniec napájajú naľavo a napravo jednotlivé miestnosti – ako konáre vyrastajúce z kmeňa stromu. Táto os pretína jednotlivé zóny domu, pričom začína vstupnou cestičkou, popri ktorej je kryté parkovacie státie pre dve autá a pokračuje vchodom do domu.

Rodinný dom Kunovice

Zdroj: Lukáš Němeček

Popri čelnej fasáde sú rozmiestnené obslužné a technické miestnosti. Za nimi sa otvára veľký priestor spojenej obývačky s jedálňou a kuchynským kútom (os domu oddeľuje obývaciu časť od jedálenskej).

Z obývacej časti s veľkým rohovým presklením je priamy výstup na terasu. Táto denná zóna je jedinou miestnosťou otvorenou cez celú šírku domu. Pýchou v nej je veľké akvárium pána domáceho, ktoré opticky oddeľuje kuchyňu s jedálňou od obývacej časti.

Rodinný dom Kunovice

Zdroj: Lukáš Němeček

Nočná zóna sa nachádza za átriom

Na osovú chodbu za átriom ďalej nadväzuje nočná zóna s dvoma detskými izbami a rodičovskou spálňou, ku ktorej patrí samostatná kúpeľňa, šatník a pracovňa. Ak by ste si mysleli, že chodba končí slepou uličkou, mýlili by ste sa. Na konci chodby je od podlahy až po strop okno, ktoré ponúka nielen prirodzené osvetlenie chodby, ale aj príjemný výhľad do okolitej krajiny.

Prečítajte si tiež
Jednopodlažný dom pri Leopoldove vyniká pôsobivou vidieckou atmosférou (VIDEO)

Celistvosť interiéru podčiarkuje polyuretánová stierka

V interiéri prevláda biela a svetlé farby, exteriér je skombinovaný s kontrastnou tmavšou sivou.

„Jednotlivé priestory sú zariadené predovšetkým funkčne s dôrazom na čistotu plôch. Nosný prvok – ústrednú os podčiarkuje aj použitá svetlosivá polyuretánová stierka. Ešte viac umocňuje celistvosť a prepojenosť jednotlivých priestorov domu. S celkovým poňatím interiéru korešpondujú aj stropné svietidlá zapustené v podhľade,“ opisujú interiér autori projektu.

Rodinný dom Kunovice

Zdroj: Lukáš Němeček

Betónové pásy, keramické tvárnice, minerálna vata

Základy stavby tvoria betónové pasy. Nosná konštrukcia stien je z keramických tvárnic zateplených minerálnou vatou. Finálna vrstva je v podobe silikónovej tenko-vrstvovej omietky. Steny nesú železobetónovú monolitickú stropnú dosku. Strecha je riešená ako plochá, jednoplášťová.

Rodinný dom Kunovice

Zdroj: Lukáš Němeček

Rodinný dom v Kunoviciach

Architekti: Jiří Vokřál, Josef Žufánek, Ivana Smětáková

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Spolupráca Zdeněk Šuchma, Peter Babka, Michaela Vokřálová, Anna Krištofová

Záhradné a sadové úpravy: Ladislava Nagyová (GARD&N)

Lokalita: Kunovice, ČR

Zastavaná plocha domu: 267 m2

Zastavaná plocha prístrešok a vstup: 54,4 m2

Obstavaný priestor: 1000 m3

Projekt: 2013 – 2015

Dokončenie realizácie: január 2019

Prečítajte si tiež
Jednopodlažný bezbariérový dom zasadený do krásneho prostredia

Sabína Zavarská

Foto: Lukáš Němeček

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium jednopodlažné domy rodinné domy
Zdieľať článok