Zdroj: Gonzalo Viramonte

Ako využiť pozemok medzi susednými domami naplno?

18. 01. 2022
Zdieľať

Aj stavba zo vzdialenej Argentíny môže byť pre nás v niečom inšpirujúca. Manželský pár sa chcel po čase vrátiť späť do Córdoby, kde kúpili starší dom vsadený medzi ďalšími domami. Okrem toho, že potreboval rekonštrukciu predovšetkým z funkčného hľadiska, domáci chceli aj viac súkromia, ako zvyčajne domy vtesnané medzi ďalšie majú. Riešenie? Introvertný biely dom, ktorý má z ulice typické tieniace lamely a z druhej strany sa krásne otvára.

Požiadavky manželov mali rozlúsknuť architekti Adolfo Mondejar a Francisco Figueroa Astrain. V prvom rade stavbu čakala náročná práca s odstraňovaním zbytočných stien a ich nahrádzaním vzdušnými prvkami.

Biely moderný rekonštruovaný dom v Córdobe

Fasáda domu je strohá, plochá a tichá, vnútro naopak, živé a spojené s pozemkom. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Interiér okysličili nádvoria

Nová dispozícia a organizácia priestorov sa dnes rozvíja medzi nádvoriami menších rozmerov. Vďaka týmto nádvoriam majú domáci dostatok súkromia aj vo vonkajšom priestore. Nerušené átriá tiež dodali interiéru vzduch a svetlo – v neposlednom rade aj výhľad na zeleň. Vďaka tomuto šikovnému riešeniu môžu investori naplno využiť domáci život v rozsahu celého pozemku a nemusia sa skrývať pred zrakmi susedov či okoloidúcich.

Prečítajte si tiež
Najlepší rodinný dom v Poľsku postavili na nepraktickom pozemku

Denná zóna neruší nočnú, nočná dennú neobmedzuje

Presunutia sa dočkal aj vchod, ktorý je po premene umiestnený na jednu stranu. Vďaka tomu funguje denná a nočná časť stavby nezávisle – bez vzájomného rušivého efektu. Denná zóna je na prízemí, kde boli zbúrané existujúce steny.

Betónové schodisko s presklením v minimalistickom interiéri

Dom má dennú a nočnú zónu, ktoré sú oddelené pútavým prevedením schodiska. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Architekti do novovzniknutého priestoru integrovali obytné, jedálenské a kuchynské priestory, ktoré fungujú vždy v spojení s vyvýšenými zelenými terasami. Na jednej strane zostal priestor pre služby so zadnou terasou.

Prečítajte si tiež
Prvý energeticky plusový dom v Čechách postavili na veľmi úzkom pozemku v Brne

Duté tehly, nosníky, kovové profily

„Nové konštrukcie sú postavené z trhových materiálov – z dutých tehál a predpätých nosníkov. Náhrady boli vyrobené z kovových profilov, ktoré sme neskôr prekryli kvôli ich nepravidelnému umiestneniu. Z existujúceho domu sme zachovali základový systém prízemia a pre horné poschodie sme navrhli novú nosnú konštrukciu odľahčujúcu dva typy základov.

Casa_RB85

Podstatou návrhu bola snaha získať presvetlené, vzdušné priestory v priamom spojení so zeleňou, čo sa aj podarilo. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Systém ochrany bývania sa zhmotňuje horizontálne na okrajoch terás, čím vznikol trvalý a priamy vzťah k užívaným priestorom,“ vysvetľujú autori projektu technickú a materiálovú podstatu premeny.

Denná moderná zóna s presahom na nádvorie s veľkým stolom a externou linkou

Denná zóna je na prízemí. Architekti do novovzniknutého priestoru integrovali obytné, jedálenské a kuchynské priestory, ktoré fungujú vždy v spojení s vyvýšenými zelenými terasami. Zdroj: Gonzalo Viramonte

Strohá fasáda ukrýva živé vnútro

Podstatou návrhu bola snaha získať presvetlené, vzdušné priestory v priamom spojení so zeleňou, čo sa aj podarilo. Využitie pozemku dosiahlo týmito zmenami maximum v prospech domácich a ich pohodlného bývania.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Starú žulovú chalúpku na okraji krásnej záhrady oživila nezvyčajná veža. Neuhádnete, čo sa v nej nachádza!

Povrchové úpravy sú riešené omietkou – vo vnútri i vonku, pričom vo vstupných sektoroch nájdeme aj pohľadové betónové steny a dosky v oblasti grilovacieho miesta. Fasáda domu je strohá, plochá a tichá, vnútro naopak, živé a spojené s pozemkom.

Bazén v modernom rodinnom dome v Córdobe

Zdroj: Gonzalo Viramonte

Casa RD

architektonický ateliér: Adolfo Mondejar + Francisco Figueroa Astrain, arqs.

lokalita: Barrio Juniors, Córdoba, Argentína

zastavaná plocha: 370,80 m2

realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Gonzalo Viramonte

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium bazény letná kuchyňa minimalistický dizajn otvorený priestor prestavba domu rodinné domy schodiská
Zdieľať článok

Diskusia