Hlavným mottom tohto rodinného domu je udržateľnosť

21.05.2019  |     

Aký pôdorys by mal mať dom na rohovom pozemku, ktorý lemujú dve cesty?

Svoj objem umne skrýva

Výhodou pozemku, na ktorom stavbu „Domu L“ riešili, bolo umiestnenie na južnom svahu nad rakúskou obcou Purkersdorf, kde nie je problémom rušná doprava či verejnosť. Naopak, pozemok je pokojný a je z neho krásny výhľad na Viedenský les. 

 

Vďaka zabudovaniu do svahu stavba s rozlohou viac ako 320 metrov štvorcových nepôsobí rušivo. Fasáda vrchného podlažia je v súlade s prírodným prostredím obložená bielou jedľou. Celá konštrukcia tohto podlažia má drevenú konštrukciu. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Skryté nádvorie s prírodným bazénom

Pôdorys v tvare písmena L lemuje priestor nádvoria s terasou a prírodným bazénom. Smerom na juh sa dom otvára do záhrady a vďaka klesajúcemu terénu odhaľuje svoje podzemné podlažie omietnuté bielou. 

Z tohto smeru môžete z nižšieho podlažia vyjsť na drevenú terasu a priamo do záhrady. Vysunutá fasáda prvého podlažia poskytuje tejto terase tienenie. Aj z prvého podlažia je pekný, pred zlým počasím chránený výhľad do záhrady, a to vďaka priestrannej lodžii. 

Horné miestnosti chránia lamely

Zaujímavý efekt na fasáde vrchnej časti domu tvoria vertikálne lamely, ktoré prerušovane tienia niektoré okná. Bielu jedľu – hlavný „fasádový“ materiál nájdete aj v interiéri: všetky obklady stien, dvere a nábytok sú vyrobené z bielej jedle. Súkromné miestnosti – spálne sa nachádzajú v masívnej časti domu vsunutej do svahu. I z nich sa dá vyjsť na krytú terasu a do záhrady. 

V priestore vrchného podlažia je denná časť: spojená obývacia miestnosť s kuchyňou a jedálňou, jedna izba, technické a hygienické zázemiu. Na rovnakej úrovni je aj garáž. 

Bezbariérový a udržateľný

Obe podlažia sú bezbariérové. Za zmienku stojí aj vykurovanie geotermálnou energiou. Na stavbu domu bolo okrem obnoviteľných surovín použité množstvo recyklovaných materiálov. Zelená strecha tlmí zrážky a v lete chráni interiér pred prehriatím. Proti prehriatiu pôsobí aj presahu strechy na južnej strane a možnosť vetrania. Hlavným mottom celej stavby je udržateľnosť. 

 

Dom L v skratke

Architektonické štúdio: Juri Troy Architects

Dizajnový tím: Juri Troy, Jürgen Schretzmayer; Timea Kos

Lokalita: Purkersdorf, Rakúsko

Plocha: 320,6 m2

Realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Juri Troy

Tagy:
rodinné domy drevostavby drevená konštrukcia udržateľný dom rohové pozemky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prírodná záhrada v Modre plná kvetov, plodov a dekorácií

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 7/2019 v predaji


Vidiecka romantika na Považí




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky