Ako vzniká kvalitne vyriešený a dobre fungujúci dom

17. 07. 2020
Zdieľať

V obci Zadní Třebaň, ktorá patrí do stredočeského okresu Beroun, nás upútala drevostavba z dielne architektov Pavla Nového a Víta Svobodu. Vyniká jednoduchým tvarom, atypicky skosenou strechou v rovnakej farbe ako fasáda a obložením z čiernych opaľovaných dosiek. V interiéroch dominuje svetlé drevo, priestorový komfort a predovšetkým funkčnosť.

Miestne regulatívy v tejto oblasti predpisujú sedlovú strechu a dve obytné podlažia. Napriek tomu architekti našli atypické riešenie, ktoré dodáva domu moderný „drive“ a stavbu dynamizuje. Vrchná hrana strechy totiž nevedie rovno medzi jednotlivými stranami domu, ale diagonálne medzi oboma štítmi. Ďalším typickým prvkom domu, ktorý nie je tradičný, je voľná kompozícia okien. Nedodržiava žiaden pevný raster, okná nemajú ani rovnakú veľkosť. Vďaka tomu vyzerá stavba z každého uhla ináč, zvonku sa nedá ani odhadnúť vnútorné usporiadanie domu.

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Dve základné pravidlá pohodlnej dispozície

Základom vnútorného usporiadania je dôkladne premyslené členenie interiéru a dobre vyriešené úložné priestory. Tieto dve pravidlá architekti z 0,5 Studia aplikujú vo všetkých realizáciách. Vďaka ním majú domáci dostatok miesta pre pohodlný život a priestor nerušia veci bežného použitia, ktoré v mnohých domácnostiach nie je kam odložiť.

Prečítajte si tiež
Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €
drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Hlavný vchod je umiestnený na najvyššom bode pozemku, za ním nasleduje zádverie so šatňou. Zo šatne sa môžete vrátiť do vstupnej haly alebo prejsť ďalej do pracovne, ktorá slúži aj ako hosťovská izba. Na zádverie nadväzuje krátka chodba pozdĺž schodiska, ktorá ústí do hlavného obytného priestoru. V tejto časti nájdete tiež toaletu spojenú s technickou miestnosťou. Pod schodiskom do druhého podlažia je vložený kuchynský sklad.

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Veliaci mostík a veľkorysá výška podkrovia

Jadrom interiéru je obytný priestor orientovaný do záhrady. Architekti zaujímavo využili výškový rozdiel zvažujúceho sa terénu a z kuchyne urobili „veliaci mostík“ čnejúci sa nad obytným priestorom. Veľké presklenie otvára výhľad do záhrady s odrastenými stromami. Na poschodí sa nachádza hlavná spálňa, dve detské izby a kúpeľňa. Vďaka diagonálnemu hrebeňu strechy vzniklo nerovnomerne vysoké podkrovie – strop v spálni má veľkorysú výšku, v skromných detských izbách zase vzniklo rozmerné poschodie na spanie.

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Drevená fasáda s tradičnou japonskou metódou

Špeciálna čierna fasáda je výsledkom spracovania dreva tradičnou japonskou metódou Shou-sugi-ban. Je to v podstate konzervácia dreva ohňom. Vďaka nej je drevo dlhodobo chránené pred negatívnymi vplyvmi poveternostných podmienok, ale aj pred hmyzom a hubami. Pikantériou tohto projektu je fakt, že opaľovanie dosiek realizoval sám investor. Po opálení boli dosky poliate vodou a napustené ľanovým olejom.

Prečítajte si tiež
Moderná drevostavba vo Veternej Porube citlivo začlenená medzi tradičné domy
drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Dubové dosky, smrekové palubovky, brezová preglejka

Drevená konštrukcia stavby sa materiálovo odrazila aj na koncepcii interiéru: podlahy sú z dubových dosiek, povrchy stien zo smrekových paluboviek s bielou lazúrou. Nábytok architekti navrhli z brezovej preglejky. Svetlému drevu kontrastuje čierne vybavenie: dvere, okná, osvetlenie, vypínače, zábradlie a ďalšie prvky.

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

„Realizácia tohto domu sa podarila podľa pôvodne navrhnutej koncepcii, a to vrátane interiéru. Pre náš ateliér bolo radosťou spolupracovať s osvieteným investorom, ktorý sám prichádzal s inšpiratívnymi požiadavkami a časť domu realizoval svojpomocne. Vďaka tomu vznikol kvalitne vyriešený a dobre fungujúci dom, ktorý vďaka svojej fasáde pôsobí, akoby v záhrade stál už celé desaťročia (na rozdiel od mnohých domov v okolí),“ vysvetľuje Vít Svoboda.

drevostavba Zadní Třebaň

Zdroj: Petr Fabo

Prečítajte si tiež
Dvojpodlažná drevostavba postavená na kľúč pre mladých manželov s dieťaťom

RD Zadní Třebaň

Architektonický ateliér: 0,5 Studio

Architekti: Pavel Nový a Vít Svoboda

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Lokalita Zadní Třebaň, ČR

Projekt: 2016

Realizácia: 2017–2019

Úžitková plocha: 106 m2

Zastavaná plocha: 67 m2

Realizačná firma: Chytrý dům spol. s.r.o, čiastočne realizované investorom

Typ budovy: drevostavba s tepelným čerpadlom vzduch/voda

Sabína Zavarská

Foto: Petr Fabo, vizualizácie rezu domom: 0,5 Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavby rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia