Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

19. 06. 2019
Zdieľať

Ako gaštan zo svojej ostnatej zelenej šupky sa zo zarastenej zelenej záhrady pod statným gaštanom vylúpol dom s tmavohnedou fasádou.

Valašská architektúra 21. storočia

Dom Gaštan je prvotinou architektonického ateliéru Valarch. Je kompaktný, bez zbytočných príkras a okolkov. Sami autori ho charakterizujú ako jednoduchý odkaz na pôvodnú valašskú architektúru, postavený z miestnych zdrojov, prírodných materiálov a v maximálnej možnej miere sebestačný. Prosto, valašská architektúra 21. storočia. 


Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

2426239
BoysPlayNice

Celkové náklady na premyslenú stavbu bez zbytočných príkras dosiahli 3,5 mil. Kč, čo je asi 140 000 €.

Tvar a umiestnenie domu výrazne zadefinoval pozemok v bývalej záhradkárskej kolónii. Orientácia, neveľká plocha parcely a mohutný gaštan rastúci v záhrade určili atmosféru, materiál aj vzhľad domu, ktorý je akousi parafrázou na vylúpnutie gaštanu z ostnatej zelenej šupky.

Dom Gaštan, ktorý kombinuje neošetrené drevo s tmavým opaľovaným obkladom, sa vylúpol zo zarastenej zelenej záhrady pod statným stromom.

 


Krytý priestor medzi domom a dielňou má niekoľko funkcií. Primárne tvorí chránený vstup do domu i jeho technickej časti s dielňou, ďalej slúži ako dreváreň a v neposlednom rade je to malá odpočinková terasa na kávu.

Krytý priestor medzi domom a dielňou má niekoľko funkcií. Primárne tvorí chránený vstup do domu i jeho technickej časti s dielňou, ďalej slúži ako dreváreň a v neposlednom rade je to malá odpočinková terasa na kávu.
BoysPlayNice

Zasklenie pod strechou vo zvýšenej časti stavby vpúšťa do denného priestoru ranné slnko bez toho, aby sa na strane obrátenej k susedom narušilo kohokoľvek súkromie.

Sympatické spojenia

Dom sa skladá z dvoch častí – obytnej a technickej, ktoré prepája spoločná strecha. Tá prekrýva aj terasu so vstupom a od ulice zároveň vytvára kryté státie pre dve autá. Spájanie charakterizuje taktiež interiér domu – s hlavným obytným priestorom je spojená galéria na otvorenom čiastočnom poschodí, ktorá poskytuje podľa potreby útočisko pre hostí aj pre domácich.

Celá denná časť je otvorená až do krovu, ktorý je z východnej strany veľkoryso zasklený. Priestor tým získal nielen pôsobivú výšku, ale aj sugestívne svetlo a výhľad.


Dve časti domu – vyššiu, obytnú, a nižšiu, v ktorej je situovaná dielňa, prepája spoločná strecha. Prekrýva zároveň terasu, lemujúcu dom zo strany záhrady, aj priestor pred vchodovými dverami a pred domom vytvára kryté státie pre dve autá.

Dve časti domu – vyššiu, obytnú, a nižšiu, v ktorej je situovaná dielňa, prepája spoločná strecha. Prekrýva zároveň terasu, lemujúcu dom zo strany záhrady, aj priestor pred vchodovými dverami a pred domom vytvára kryté státie pre dve autá.
BoysPlayNice

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste

Strategická „zašiváreň“, ktorá poslúži aj v prípade, ak treba v dome uložiť hostí na noc, vznikla na otvorenom čiastočnom poschodí, prepojenom s hlavným obytným priestorom a jedálňou.

Krátka chodba spája denný priestor so spálňou, ktorú dopĺňa šatník. Z chodby je prístupná taktiež kúpeľňa, toaleta a detská izba, opäť s otvoreným čiastočným poschodím určeným na spanie. Na malej ploche miestnosti sa tak architektom podarilo vytvoriť atraktívny a veľkorysý priestor.


Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

2426235
BoysPlayNice

Erikin pohľad

Tento dom ma na prvý pohľad zaujal nápaditým vnútorným priestorom – architekti neostali len pri členení plochy na logickú dispozíciu, ale šikovne sa pohrali aj s výškou denného priestoru a tiež so svetlom, ktoré sem preniká z rôznych strán a rôznych úrovní. Vznikla tak zaujímavá miestnosť plná svetla s veľmi príjemnou atmosférou. Dom vďaka tomu vyzerá veľkoryso a vzdušne, hoci jeho zastavaná plocha je približne rovnaká ako podlahová plocha trojizbového bytu.

Potešilo ma však nielen šetrné zaberanie plochy záhrady, ale aj použitie prírodných materiálov, vďaka ktorým stavba ladí s okolitou prírodou a v záhrade pôsobí prirodzene a harmonicky. Veľmi príjemná je aj premyslená nadväznosť interiéru a exteriéru cez kryté terasy – človek si tu vie ľahko predstaviť každodenný život, pri ktorom sa „vnútri“ a „vonku“ tak akosi nenásilne a bezproblémovo prelína.

 

Autori

Architekti Tomáš Jalůvka a Lenka Jalůvková, projektant Tomáš Kašík, ateliér Valarch

rodinný dom drevostavba 

počet podlaží 1 + podkrovie 

zastavaná plocha 78 m2

úžitková plocha 148 m2

lokalita pomedzie Kopřivnice a Štramberku, ČR

TEXT. ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: BOYSPLAYNICE
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavba prírodné materiály rodinné domy valašská architektúra
Zdieľať článok

Diskusia