Príjemný dom v malej obci: Neruší prostredie a chráni súkromie domácich

01.07.2019  |     

V malebnom prírodnom prostredí valašskej krajiny pri Vizoviciach sa nachádza maličká obec Zádveřice. S počtom obyvateľov menej ako 1 500 je ideálnym miestom na príjemný rodinný život v harmónii s prírodou. Z podobných dôvodov tu vyrástol aj tento dvojpodlažný dom.

Jednoduchý rodinný dom, ale plne funkčný

Do okolitého prostredia prírody sa najlepšie hodí jednoduchý funkčný tvar domu. Rovnako uvažoval aj architekt Jan Chlápek. Stavba má obdĺžnikový pôdorys a sedlovú strechu. Želaním investora bolo príjemné, praktické, ale tiež ekonomicky výhodné bývanie pre 4 až 5-člennú rodinu.

Terasa s drevenou podlahou

Zo strany príjazdovej cesty je kryté parkovacie státie, na druhej strane domu – do súkromia záhrady čnie terasa s drevenou podlahou. V lete ponúka možnosť stolovania a spojenia interiérovej dennej zóny so záhradou. Nad veľkým presklením je strieška, ktorá chráni interiér pred priamym slnkom a časť terasy aj pred dažďom či snehom.

Kryté parkovacie státie

Vstup do domu je riešený veľmi prakticky – nachádza sa pod strieškou krytého parkovacieho státia, takže domáci môžu aj v nepriaznivom počasí bez problémov prejsť z domu do auta alebo naopak. 

V hale, kde sa ocitnete po vstupe do domu, sa nachádza aj schodisko. Osvetlené je priamym priehľadom do záhrady. Na halu nadväzuje hlavná denná časť, iba pre hostí, hygienické a technické zázemie. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prízemie a poschodie

Podstatnú časť prízemia tvorí denná časť, ktorá zahŕňa funkciu kuchyne, jedálne a obývacej miestnosti. Odtiaľto, rovnako i z terasy orientovanej smerom na juh, ktorá na dennú zónu nadväzuje, je výhľad na horizonty Vizovických vrchov. 

Prečítajte si tiež:

Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

Na poschodí si našli miesto tri samostatné spálne so šatňou, kúpeľňou a WC, teda horné podlažie je riešené ako nočná zóna. Schodisko je umiestnené približne do stredu dispozície, pričom horné podlažie delí na časť pre rodičov a časť pre deti. 

Špajzu, zádverie a sklad architekt vyčlenil mimo hlavnú hmotu domu, a to z jedného dôvodu: tieto priestory nemajú vysoké nároky na vykurovanie, práve naopak. 

Svieži a príjemný interiér

Drevená fasáda domu pôsobí prirodzene, vstupná časť je omietnutá na sivo. Od príjazdovej cesty dom pôsobí uzatvorene, sú tu len malé okná. Opačná strana domu je otvorenejšia. V interiéri zohráva veľkú úlohu biela farba a svetlé drevo. Priestor presvetľujú a osviežujú. Vďaka drevu, dekoráciám, rastlinám a bytovým textíliám nepôsobí stroho, ale harmonicky. 

 

Rodinný dom Zádveřice

architektonický ateliér: chaarchitekti

autori: Ing. arch. Jan Chlápek

lokalita: Zádveřice, ČR

úžitková plocha: 166 m2

zastavaná plocha (bez krytého státia): 127 m2 

realizácia: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Marko Polášek

Tagy:
drevená fasáda rodinné domy terasy drevené podlahy dvojpodlažné domy sedlové strechy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky