Pôvodný dom ponechali ako súčasť charakteru ulice a namiesto búrania postavili nový dom v záhrade

22. 12. 2021
Zdieľať

Vlastníte pozemok so starším rodinným domom, ktorý už z rôznych dôvodov nevyhovuje vašim potrebám? Pravdepodobne budete uvažovať o jeho rekonštrukcii, rozšírení či prístavbe. Architekt Tomáš Šebo v spolupráci s ateliérom ROAR architekti, ktorí riešili podobný problém v Palárikove, uvažovali inak. Starý dom nechali tak a v záhrade postavili novú pohodlnú a priestrannú stavbu podľa požiadaviek investora. Tým však nič nekončí.

Na pozemku v Palárikove stojí starší dom, ktorý má typickú podobu štvorca s rozmermi 10 x 10 metrov na 1,5 metrovom sokli. Takéto domy môžete vidieť po celom Slovensku, nielen v obciach, ale aj v okrajových častiach veľkých miest. Potreby a životný štýl domácich sa menia, a tak nečudo, že premenou prechádzajú aj tieto domy. Na druhej strane takto pôvodné ulice strácajú charakteristický ráz a vzniká architektonický chaos.

Prízemná dostavba s presklením vo veľkej záhrade

Požadované kapacity postavili za starým domom, ako to bolo kedysi prirodzené – postupnou pozdĺžnou dostavbou. Zdroj: Matej Hakár

Nebúrali, nepristavovali

Investorom pôvodná stavba nevyhovovala z viacerých dôvodov. Hlavnými boli nedostatok priestoru a nepraktická dispozícia. Napriek tomu sa nakoniec architekti spolu s investorom nerozhodli dom rekonštruovať či pristaviť k nemu ďalší objekt. Chceli ponechať charakter ulice bez zmien.

Prečítajte si tiež
Ako by mal vyzerať moderný vidiecky dom? Odpoveď prináša táto stavba

„Namiesto asanácie, či prestavby s doplnením chýbajúcich priestorov sme sa rozhodli pre ponechanie pôvodného domu ako súčasti charakteru ulice. Požadované kapacity sme postavili za ním, ako to bolo kedysi
prirodzené – postupnou pozdĺžnou dostavbou. Starý dom časom prejde citlivou rekonštrukciou a bude ďalej slúžiť ako dom pre hostí,“
vysvetľuje architekt Tomáš Šebo.

Veľký spoločenský priestor so svetlíkom

Okrem veľkých okien svetlo do dennej zóny prúdi svetlíkom, ktorý symbolicky podčiarkuje srdce domu. Zdroj: Matej Hakár

Pozdĺžny pôdorys a typický gánok

Vďaka tomuto prístupu mohli autori návrhu naplno zahrnúť požiadavky investora, navyše s rešpektom k pôvodnej zástavbe. Nový dom v záhrade nesie viaceré prvky typických slovenských domov – svojím usporiadaním a hmotovou skladbou nadväzuje na staré jednopodlažné pozdĺžne domy s gánkom. S typickým tvaroslovím pracuje v náznakoch.

Prečítajte si tiež
Drevostavba s átriom ako jediné riešenie na problémovom pozemku

Terasa so strechou, svetlík uprostred dennej zóny

Dispozícia novostavby je založená na intenzívnom prepojení interiéru so záhradou. Ponúka výhľady a priestor medzi interiérom a exteriérom v podobe rozsiahlej prestrešenej terasy okolo celého domu. Okrem veľkých okien svetlo do dennej zóny prúdi svetlíkom, ktorý symbolicky podčiarkuje srdce domu. Vďaka svetlíku sa dostane svetlo dnu aj počas horúcich dní, keď treba okná zatieniť.

Úzka kuchyňa s výhľadom do záhrady

Kuchyňa. Zdroj: Matej Hakár

Kvôli komínovému efektu je priestor dobre vetrateľný. Hlavná denná zóna s kuchyňou, obývačkou, jedálňou je z dvoch strán obklopená terasou a umiestnená najďalej od ulice. Bližšie k pôvodnej stavbe sú dve spálne. Časť podkrovia je zobytnená, prístupná skrytým schodiskom. Je určená pre hostí a priateľov.

Prízemná dostavba s presklením vo veľkej záhrade

Hlavná denná zóna s kuchyňou, obývačkou, jedálňou je z dvoch strán obklopená terasou a umiestnená najďalej od ulice. Zdroj: Matej Hakár

Budúcnosť oba domy prepojí

Medzi novým a starým domom je zatiaľ nedefinovaná časť pozemku, ktorá sa má postupne premeniť na pergolu spájajúcu obe stavby. V záhrade vzniknú rôzne zákutia a atmosféry – na konci pozemku je bujná úžitková záhrada.

Prečítajte si tiež
Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny

RD Palárikovo

autori: Ing. arch. Tomáš Šebo, ROAR architekti: Ing. arch. Patrik Kuva , Ing. arch. Michal Romanec

spolupráca: Ing. Marcela Bertoková (stavebný inžinier)

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

lokalita: Palárikovo, Slovensko

plocha pozemku: 1 792 m2

zastavaná plocha: 250 m2 (nový RD)

úžitková plocha: 155 m2 (nový RD)

Návrh: 2019

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Matej Hakár

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené podlahy drevené stropy minimalistický interiér presklené fasády prírodné materiály rodinné domy terasy
Zdieľať článok

Diskusia