Súčasný rodinný dom na vidieku s pridruženou stodolou

28.11.2019  |     

Pozemok leží na úpätí svahu v centre malej obce na Vysočine. Na pôdorysnej stope bývalého statku vznikli dom a stodola.

Architektúra

Dom má pozdĺž juhozápadnej fasády krytú podstienku (tzv. gánok), vstupuje sa v strede pôdorysu, kde je priehľad na rybník. 
 
Obytný priestor s kuchyňou je čiastočne otvorený do krovu, je v ňom krb, výseky krajiny vstupujú dovnútra veľkými nedelenými oknami. Vľavo na prízemí je hlavná spálňa. Hala so schodiskom v ťažisku domu prepája prízemie s ochodzou v podkroví, kde sú ďalšie dve izby s kúpeľňou. Interiér na mieru realizoval majiteľov príbuzný. Dominuje v ňom biela farba, smrekovcové a dubové drevo. 
 
Vizuálny pokoj nekonkuruje krajine. Technické priestory sa nachádzajú v pivnici, vykuruje sa kotlom na pelety. Na pivnicu nadväzuje ešte klenutá tehlová pivnička, navrhnutá staviteľom. 
 
Stodola slúži na parkovanie a skladovanie. Dom postavil miestny murár podľa jednoduchej dokumentácie.
 

Interiér

Interiér je neoddeliteľnou súčasťou stavby ako celku. Materiálová paleta je logicky podporuje spojenie s exteriérom, keďže ide o kombináciu bielej omietky a dreva. Zámerom autorov totiž bolo vytvoriť neutrálne prostredie, ktoré vizuálne nekonkuruje okolitej krajine, je nadčasové a ponúka vizuálny pokoj.
 
Prečítajte si tiež:
 
 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Na podlahe v obytných miestnostiach sa použili dubové dosky, vo vstupnej hale, kúpeľniach a pivnici je brúsený betónový poter Cemflow. Okná sú z červeného smreka (smrekovca) s fínskou bielenou lazúrou. Na nábytku na mieru sa využila kombinácia bieleho laku s bieleným smrekovcom. Kúpeľne sú neutrálne a svetlé, materiálovo nadväzujú na ostatné miestnosti v dome, navyše sa v nich uplatnili biela keramická mozaika a umývadlá z liateho betónu. 
 
Architekti domu navrhli všetok atypický nábytok vrátane jedálenského stola vyrobeného na mieru a asistovali klientovi pri výbere voľne stojaceho nábytku (Ton, Sits) aj osvetlenia (Artemide, Muuto atď.).
 
Zadanie zo strany investora: vytvoriť súčasný dom vo vidieckom prostredí s dôrazom na okolitý kontext. 
 
Neobvyklé požiadavky investora: klient nemal neobvyklé požiadavky a maximálne architektom dôveroval.
 
Veľkosť interiéru: celková úžitková plocha 201,5 m2.
 
Zvláštne okolnosti a špecifiká stavby alebo rekonštrukcie: interiér realizoval príbuzný majiteľa, ktorý má stolársku dielňu v danom regióne.
 
Použité materiály:
podlaha – vrstvené dubové dosky,
steny – omietka,
dvere, schody, okná – bielený smrekovec,
podlaha v hale, pivnici a v kúpeľni na 1. NP – brúsený betónový poter Cemflow,
kúpeľne: podlaha – Cemflow (1. NP) a drevo (2. NP),
steny – biela keramická mozaika,
betónové umývadlá Gravelli,
čierne batérie,
 
nábytok na mieru – kombinácia bielej lakovanej MDF a bieleného smrekovca.
 
Inovatívne riešenia a postupy: dôraz sa kládol na staviteľskú tradíciu v kombinácii so súčasnými technológiami.

Konštrukcie a technológie

Izolačné keramické murivo bez zateplenia, drevený trámový strop, okná z červeného smreka, titánziková strecha a ručne ťahaná štuka. Vykurovanie kotlom na pelety a krbom na drevo.
 
Dom so stodolou na Vysočine
 
Adresa: Staré Bříště
 
Autori: MACHAR & TEICHMAN, Pavel Machar, Radek Teichman
 
Spolupráca: Štěpán Svačina
 
Zastavaná plocha: 125 m2 dom, 80 m2 stodola
 
Obstavaný priestor: 888 m3 dom, 350 m3 stodola
 
Hlavný dodávateľ: Roman Černý
 
Projekt: 2014 – 2015
 
Realizácia: 2016 – 2018
 
Lokalita: miesto bývalého zrúteného statku v centre obce
 
Zadanie: rodinný dom na bývanie s objektom skladového a technického zázemia
 
Interiér domu bol súčasťou súťaže Interiér roku 2018
Text: MACHAR & TEICHMAN
 
Foto: Peter Fabo

Tagy:
rodinné domy stodoly vidiecke domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 1/2020
v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky