Udržateľný malý dom na náročnom pozemku

09. 12. 2019
Zdieľať

Čo si predstavíte pod pojmom úsporné a zdravé bývanie? Určite dom, ktorý bude postavený z udržateľných materiálov, bude využívať prírodné zdroje energie a stáť v príjemnom prostredí.


Udržateľný malý dom

Udržateľný malý dom
Antonio Vázquez Sotelo

Španielski architekti zo štúdia ARKKE mali za úlohu takýto dom navrhnúť na veľmi úzkom pozemku. Jeho výhodou bol výhľad na okolitú prírodu.

Prečítajte si tiež:

Chata, ktorá prekvapuje sebestačnosťou: Nepotrebuje ani vodu, ani elektrinu!

Napriek problematickému rozmeru pozemku prinášal okrem výhľadu ďalšie pozitívum: pozemok stojí na vyššej úrovni ako prístupová cesta. Domáci tak majú o súkromie postarané bez ďalších opatrení. Vďaka tomuto výškovému rozdielu architekti vtiahli do interiéru výhľady na okolie bez toho, aby obmedzili možnosť pohybu domácich. Tak mohli otvoriť fasády potrebnými smermi. I vďaka dostatku svetla vytvorili optimálnu bioklímu, ktorá podporuje zdravie domu i domácich. 


dom s terasou a presahom strechy

dom s terasou a presahom strechy
Antonio Vázquez Sotelo

Veranda šetrí energie

Architekti vzhľadom na dané podmienky navrhli stavbu s celistvým objemom, rozdeľovanie celku nepripadalo do úvahy. Hranicu medzi interiérom a exteriérom tvorí bočná veranda a presah strechy nad vedľajším múrom. Veranda nie je len estetickým momentom, ale aj funkčným. A to hneď z viacerých hľadísk. 

Najdôležitejším je energetická úspora: V lete chráni interiér pred nepríjemným priamym slnečným žiarením a zahrievaním, v zime umožňuje slnečnému žiareniu vstúpiť do interiéru a priestory ohriať. Fasáda domu má vonkajší izolačný systém – okrem južnej a východnej strany, ktoré sú chránené verandou a obložené borovicovým drevom.   


dom s drevenou fasádou

dom s drevenou fasádou
Antonio Vázquez Sotelo

Koeficient prestupu tepla a „dýchanie“ domu

Dispozícia neveľkej stavby pozostáva z obývacej izby s kuchyňou, dvoch samostatných spální, hygienického zázemia a technickej miestnosti. Spoločný denný priestor i spálne majú otvorený výhľad do okolia. Na hlavnú obývaciu miestnosť nadväzuje vonkajšia terasa na verande. 

Ako tvorcovia projektu podporili zdravé bývanie majiteľov domu? 

„Štruktúra masívnych drevených CLT panelov posilnila tepelné vlastnosti obkladu. Koeficient prestupu tepla sa znížil výrazne pod maximálny povolený limit. To, samozrejme, prispieva k zlepšeniu kvality životného prostredia v interiéri, ale aj k priedušnosti a k dobrému správaniu stavby pri zmenách počasia,“ upresňujú autori projektu. Tento projekt dokazuje, že dosiahnuť zdravú atmosféru je možné aj pri malých stavbách s obmedzenými nákladmi. 

Prečítajte si tiež:

Krtkodom z Úporu: Keď je najlepšou voľbou dom krytý zeminou


obývacia časť domu

obývacia časť domu
Antonio Vázquez Sotelo

Malý dom s bioklímou 

architektonický ateliér: ARKKE

lokalita: Ribeira, Španielsko 

plocha: 85 m2

realizácia: 2018

Text: Sabína Zavarská
Foto: Antonio Vázquez Sotelo

Kategória: Návšteva
Tagy: drevodomy drevostavba rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia