Zo svahovitého pozemku vyťažili maximum a dnes si užívajú pohodlie s výhľadmi

20. 01. 2021
Zdieľať

Na mieste nefunkčného rekreačného objektu, ktorý ležal na koncovom pozemku zastavaného územia v Dobříši, vznikla drevostavba šikovne ukrytá do svahu.

Na pozemok sa vchádza z južnej strany, kde si domáci zaparkujú aj autá na krytom parkovisku. Odtiaľ vedie stúpajúca kamenná cestička k hlavnému vchodu domu. Vchod je však aj z opačnej – severnej strany, ktorá je vyššie ako južná. Ako tento sklon pozemku využili architekti?

drevodom Dobříš Domesi

Zdroj: Lina Németh

Okrem likvidácie starej a nefunkčnej rekreačnej stavby bolo najskôr potrebné prehodnotiť aj množstvo existujúcej zelene, pretože pozemok bol neupravený a zarastený. Aby autori projektu čo najlepšie využili svahovitý terén, umiestnili drevostavbu pozdĺžne od západu na východ. Dom do svahu osadili tak, aby bol doň prístup zdola i zhora. Dvojpodlažná stavba komunikuje s terénom aj vďaka streche, ktorej sklon kopíruje sklon pozemku.

Prečítajte si tiež
TOP 10 rodinných domov na Slovensku, ktoré vás v roku 2020 najviac zaujali

Francúzske okná, priame schodisko, prirodzené svetlo

Keďže nižšie podlažie je v tomto prípade intímnejšie a viac ukryté pred očami okolia (z východnej strany s pozemkom susedí ďalší dom), nachádza sa v ňom nočná časť – spálne, ktoré majú priamy kontakt s príjemne upravenou záhradou vďaka veľkým francúzskym oknám. Popri severnej stene domu sa nachádza priame schodisko, ktoré vás privedie na horné podlažie. Vďaka veľkému oknu pod strechou je osvetlené prirodzeným svetlom.

drevodom Dobříš Domesi

Zdroj: Lina Németh

Denná zóna je hore

Horné podlažie je riešené ako denná zóna s hlavným obytným priestorom. Naň nadväzuje terasa s výhľadom na mesto. Tu je zároveň druhý vchod do domu – zo severnej strany. Dôležitú úlohu zohráva v tomto priestore dlhé pásové okno, ktoré vedie od kuchynskej linky po celej dĺžke obytného priestoru. Vďaka tomu, že terasa je skrytá pod predĺženou strechou, ju domáci môžu využívať aj pri nepriaznivom počasí.

Prečítajte si tiež
Pohodlná drevostavba pre rodinu? Typový dom si upravili k maximálnej spokojnosti
drevodom Dobříš Domesi

Zdroj: Lina Németh

Na vonkajších schodoch sa dá aj sedieť

Exteriér nás zaujal vertikálnym členením. Z terasy zostúpite po pobytových schodoch, na ktorých sa dá aj príjemne sedieť. Zvonku je fasáda domu obložená smrekovcovými doskami bez povrchovej úpravy, poukladanými zvislo vedľa seba. Ako strešná krytina figuruje plech, aj rámy okien sú svetlosivé. Domu nechýba ani vonkajšia sprcha.

drevodom Dobříš Domesi

Zdroj: Lina Németh

Prečítajte si tiež
Súťaž Interiér roku: Vzdušné a funkčné riešenie drevostavby pre pár so psami

RD Dobříš

Architektonický ateliér: Prodesi

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dodávateľ: Domesi, s.r.o.

Autori: Pavel Horák, Michal Kotlas

Lokalita: Dobříš, ČR

Realizácia: 2014/2015

Plocha: 120 m2

Sabína Zavarská
Foto: Lina Németh

Kategória: Návšteva
Tagy: drevodomy drevostavby rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia