Nečakane lacný dom: Úsporná stavba pre päťčlennú rodinu

16. 12. 2020
Zdieľať

V záhradkárskej kolónii na západnom okraji Brna kedysi stála chatka s pôdorysom len 6 x 6 metrov. Na rovnakej pôdorysnej stope mala stáť aj nová drevostavba. Problém však bol v tom, že sa malo do nej pohodlne zmestiť päť členov rodiny.

Architekt Jan Říčný, ktorý celý projekt viedol, sa okrem malého pôdorysu popasoval aj s ďalšími negatívami: prudkým svahom a obmedzeným rozpočtom. Vďaka premyslenému plánu sa podarilo veľmi efektívne využiť celkový objem domu a znížiť náklady.

Fasáda drevostavby

Opaľované drevo je nielen zaujímavé, ale vyniká aj trvanlivosťou. Zdroj: RCNKSK

Úsporu vstupnej investície zabezpečila fasáda z opaľovaných smrekovcových dosiek, ako aj niekoľko ďalších prvkov realizovaných svojpomocne. Majitelia domu sú totiž dizajnéri s veľkou dávkou invencie a tvorivosti.

Prečítajte si tiež
Dom so zeleným srdcom: Uprostred drevostavby patio so zeleňou

Priestorový tetris

„Projekt odštartoval dispozičným cvičením so zadaním, ako dostať do domčeka s pôdorysom 6 x 6 metra päťčlennú rodinu, vrátane ateliéru s rozmernou 3D tlačiarňou. Tým vznikol priestorový tetris, pri ktorom je využitý každý kúsok domu. Na zastavanej ploche 35 metrov štvorcových sa nám podarilo vytvoriť 110 metrov štvorcových,“ vysvetľuje Jan Říčný, ako dosiahli takmer nemožné.

Drevostavba vo svahu

Na prvý pohľad nie je jasné, koľkými izbami stavba disponuje. Zdroj: RCNKSK

Vnútro prestupuje von, exteriér dovnútra

Rafinovanosť a hravosť vnútorného priestoru sa prepisuje aj do fasády – na prvý pohľad len ťažko zistíte, koľko podlaží má stavba v interiéri a ako sú členené jednotlivé miestnosti. Podobne je to aj opačne. Rôzne veľkosti okien a starostlivo vybrané priehľady vytvárajú dojem väčšieho priestoru. Navyše nepravidelné rozmiestnenie okenných otvorov ponúka rôzne výhľady do okolia. Interiér rozširuje tiež priestranná vonkajšia terasa.

Drevostavba vo svahu

Kedysi tu stál záhradný domček. Zdroj: RCNKSK

Vytlačené svietidlá i úchytky

Kvôli obmedzenému rozpočtu i ochote investorov aktívne sa na stavbe podieľať, boli neraz použité alternatívne riešenia. Vonku i vo vnútri si pomáhali 3D tlačou. Vďaka nej efektívne spojili rôzne konštrukcie a prvky, vytvorili nábytkové úchytky či svietidlá.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Ako si architekt postavil vlastný nízkoenergetický dom z prírodných materiálov

Steny aj strop v interiéri sú pokryté na bielo olejovanou kefovanou topoľovou preglejkou. Podlaha je masívna dubová. V suteréne sa nachádza ateliér, pričom základová doska domu slúži ako podlaha. Betón je len zbrúsený a hydrofobizovaný.

Dizajnové lampy

Pohľad na svietidlá v interiéri. Zdroj: RCNKSK

Kuchyňa a schodisko

Zábradlie schodiska je z kmeňov briez. Zdroj: RCNKSK

Vykurovanie stavby je riešené ako teplovzdušné s rekuperačnou jednotkou, ktorá obyvateľom dopraje dostatok vzduchu aj v neveľkých miestnostiach. Všimnite si aj ďalšie originálne detaily. Zábradlie schodiska z kmeňov briez, či netradičné umiestnenie umývadla mimo kúpeľňu na podeste lineárneho schodiska. Vďaka tomu sa ušetrilo miesto v kúpeľni a mohla byť väčšia spálňa.

výhľad cez okno drevostavby

Dom ponúka rôzne výhľady do okolia. Zdroj: RCNKSK

Drevená konštrukcia na železobetónovom základe

Z konštrukčného hľadiska dom pozostáva z drevenej rámovej konštrukcie založenej na železobetónových pásoch s využitím granulátu penoskla a podmurovkou zo strateného debnenia. Krov je z vlašských krokiev. Prevetrávaná fasáda zo smrekovcových zvislých nehobľovaných dosiek na drevenom rošte je ošetrená metódou opaľovania Shou Sugi Ban. Táto technológia umožňuje využitie aj miestneho dreva, najlepšie smrekovca. Na rozdiel od japonského cédra je cena výrazne nižšia. Týmto postupom opaľované drevo vyniká trvanlivosťou a cena závisí len od času stráveného pri procese. Výsledkom je bezúdržbová fasáda odolávajúca poveternostným vplyvom najbližších 50 rokov.

Prečítajte si tiež
Drevená stavba roka 2020? Stala sa ňou táto nízkoenergetická drevostavba s ôsmimi druhmi dreva

Drevostavba vo svahu

Architektonický ateliér: RCNKSK
Hlavný architekt: Jan Říčný
Statika: Ing. Filip Chmeľ
Lokalita: Brno – Jundrov, ČR
Zastavaná plocha: 35 m2
Realizácia: 2019
3D výtlačky v interiéri: jsem.studio

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: RCNKSK

Kategória: Návšteva
Tagy: chaty drevodomy drevostavby prírodné materiály rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia