Z tiesnenej a tmavej obývačky veľkolepý priestor plný svetla

24.11.2014  |     

Projekt rodinného domu, nespĺňajúci predstavy manželov, prešiel ešte pred realizáciou rukami architekta. Namiesto stiesnenej a tmavej obývačky sa tak môžu tešiť na veľkolepý priestor s množstvom svetla.

problém čitateľa

Milá redakcia, 
s manželkou už roky plánujeme stavbu domu, ktorý by mal byť naším rodinným sídlom. Značná pôdorysná plocha však spôsobila, že jeho centrum, obývacia izba, sa stalo tmavým a neprívetivým miestom, takže náš sen mať z neho priestor pre návštevy, širokú rodinu a na oddych sa zdal už dávno stratený. Obrátili sme sa však na architektku, ktorej tvorivý návrh a spolupráca so stavebnou firmou tento sen znovu vrátili do reality a my sa postupne dostávame k jeho realizácii. 

Zdravia Vás čitatelia Richard a Beáta.

riešenie odborníka

Hlboká dispozícia dvojpodlažného domu si vyžiadala daň, ktorou bolo práve jeho srdce – centrálna obývačka. A keďže manželia koncentrovali všetky izby a funkcie domu na prízemie, priestor druhého podlažia nemal konkrétne využitie. Návrh otvorenia obývacej izby prostredníctvom odstránenia časti stropu preto vyriešil hneď dva problémy. Obývacia izba sa stala elegantným presvetleným miestom so vzdušnou atmosférou a vzniknutá galéria na druhom podlaží dostala funkciu čitárne a pracovne. Výška dvoch prepojených podlaží je opticky zmenšená svietidlami, ktoré zavesením až z vrchu miestnosti presvetľujú súčasne obe podlažia a zároveň tento priestor vypĺňajú. Vkusu oboch manželov aj pre pomerne časté cestovanie vonia skôr dizajn hotelov, preto využili materiály ako masívne drevo a travertín, ktoré dodali priestoru eleganciu a ich teplé odtiene v kombinácii s medenými doplnkami aj nádych domova. 

Obývacia izba s čitateľským kútikom má plochu takmer 40 m2, takže si vyžaduje aj dostatočnú výšku, aby jej strop „nepadal na hlavu“. Do podkrovia sa teda pozerá oknom v podlahe s rozmermi 4 × 5 m, čím sa sem dostane dostatočné množstvo denného svetla. Centralitu tejto miestnosti upevňuje aj fakt, že je z nej prístup do všetkých ostatných izieb v dome.

Knižnica je od priestoru obývačky pocitovo oddelená prostredníctvom stropu, ktorý je tu už zachovaný. Zároveň jej to dodáva útulnosť, čo je pri čitateľských kútikoch dôležité. 

Plasticita priestoru je docielená odsadením jednotlivých plôch a vytváraním medzier medzi nimi. Podsvietením všetkých takýchto miest sa tento efekt ešte upevňuje. 

Galéria na poschodí je s obývačkou prepojená vizuálne aj materiálovo. Dve strany dreveného zábradlia pôsobia zdola ako plynulé napojenie stien, ostatné dve zábradlia sú kvôli vzdušnosti a presvetleniu zasklené.

Jemne konzervatívne a elegantné interiéry získajú svoj punc, až keď sú domyslené do posledného detailu. Výberom správnych doplnkov získajú teplý nádych a nepôsobia sterilne.

Materiály a ich farebné odtiene sú starostlivo vybrané a skombinované, aby vynikol kontrast medzi tmavým drevom, špeciálnou dyhou (Jafholz, jaseň hrčový) a travertínovým obkladom, bielou farbou i medenými doplnkami. Cieľom bolo dosiahnuť vkusnú eleganciu veľkorysého interiéru.

Denné svetlo preniká do centrálneho priestoru zvrchu a zároveň cez francúzske okná z jedálne. Keď sa k tomu pridá svetlo z podhľadov a závesných svietidiel, tmavé rohy aj napriek hlbokej dispozícii úplne zaniknú.

Kozub otvorený z troch strán svojou hmotou oddeľuje obývaciu izbu od jedálne a kuchyne.

Správny výber rastlín ako súčasť doplnkov je v interiéroch ako tento výnimočne dôležitý, keďže elegantný, jemne konzervatívny štýl s výstrednosťami príliš nekomunikuje. Namieste sú taktiež umelecké diela, obrazy či sochy.  

Ing. arch. Lucia Kušnírová
T: +421 905857680
M: lucia.kusnirova@hausmaus.sk
W: www.hausmaus.sk

napíšte nám

Máte problém so zariadením svojho príbytku? Naši spolupracujúci dizajnéri vám radi pomôžu. Mailujte na adresu: riesenie@jaga.sk.

NÁVRHY A 
Text: ING. ARCH. LUCIA KUŠNÍROVÁ
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky