Návrh obývacej izby v malom mezonete

01.12.2014  |     

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s návrhom obývacej časti izby. Necelé dva roky bývame spolu s manželom v malom mezonete v centre mesta. V spodnej (dennej) časti máme problém so zariadením obývačky. Nakoľko je priestor veľmi malý a je spojený s kuchyňou, nevieme sa pohnúť ďalej.

Máme predstavu, aby sa v obývacej časti vytvoril aj úložný priestor, ktorý nám veľmi chýba. Nechceme, aby to pôsobilo stiesnene. Z pôvodného bývania sme si doniesli sedačky, ktoré sa nám vôbec rozmerovo nehodia. Radi by sme ich časom vymenili za nové. Kuchyňu a jedáleň máme zariadenú v neutrálnej bielej. Chcem vás veľmi pekne poprosiť o pomoc s návrhom. Za vaše rady vopred ďakujem. Lenka, Prešov

Reálny stav bytu:


Mezonet, v ktorom čitateľka aj s manželom bývajú, bol pôvodne navrhnutý pre bývanie jedného páru. Spodné podlažie tvorí denná časť a na poschodí sa nachádza spálňa a kúpeľňa. Veľkým benefitom tohto bytu je pomerne veľký balkón prístupný aj z kuchyne, aj z obývacej časti.

Bohužiaľ, ako čitateľka píše, chýbajú bytu odkladacie priestory. Je to cítiť hlavne vo vstupnej chodbe bytu , v ktorej chýba šatníková skriňa alebo iný odkladací priestor na kabáty. 
V prvej variante návrhu sme sa rozhodli preto chodbu opticky predĺžiť tým, že sme zosadili dvere do obývacej časti. Chodba tak bude presvetlená, no zároveň stavebnými konštrukciami oddelená od dennej časti. 

Obývaciu časť sme chceli poňať kompaktne, t.j. navrhnúť nábytok tak, aby tvoril jeden celok. Keďže sa jedná o malý byt, rôznorodosť políc a odkladacích priestorov by mohla pôsobiť chaoticky a stiesňujúco. Preto sme vytvorili jednu nábytkovú obývaciu stenu so zabudovanou TV. Nad vstup do chodby sme umiestnili skrinku, ktorá je pokračovaním línie kuchynskej linky. Vznikne tak jeden nábytkový celok s množstvom úložného priestoru, kde si svoje miesto nájde aj šatníková skriňa. Pritom stále zostalo dosť priestoru pre jedálenský stôl šírky 750mm, ktorý dvom manželom úplne postačuje. 

Pri návrhu obývacej časti bytu sme sa materiálovo i farebne snažili prispôsobiť existujúcej kuchyni, aby celý priestor tvoril jeden celok. Bukovú obývaciu stenu dopĺňa rozťahovacia rohová pohovka šedej farby a nízky biely konferenčný stolík. Ten sa dá v prípade potreby presunúť do priestoru medzi pohovkou a obvodovou stenou. Aby obývačka nepôsobila príliš stroho, rozhodli sme sa ju obzvláštniť tapetou alebo kresbou na stenu za pohovkou. Vznikol tak priestor, ktorý je vizuálne oddelený od kuchyne a poskytuje dostatok miesta pre príjemný odpočinok a bežné obývačkové sedenie.

V druhej variante sme sa rozhodli zachovať orientáciu sedenia podľa súčasného stavu majiteľov bytu a oživiť priestor farbami. Bielu sedaciu súpravu vystriedala pohovka sýto-žltej farby na nožičkách . Tá opticky rozjasní priestor a výraznou farbou upozorňuje na hlavnú funkciu priestoru, a síce na pohodlné posedenie. 

Túto funkciu dotvára i solitérne kreslo v rohu miestnosti, ktoré sa dá využiť na ničím nerušené čítanie alebo oddych. Svojim perforovaným vzhľadom nezaťažuje priestor obývacej izby. Oproti pohovke sýto-žltej farby sme navrhli minimalistickú nábytkovú zostavu. Aby však v priestore nepôsobila ťažkopádne, rozhodli sme sa ju odsadiť od podlahy a zavesiť na stenu. Tým sa celý priestor odľahčil. Na existujúcu podlahu sme po celej dĺžke steny ukotvili policovú dosku, na ktorú si majitelia môžu ukladať knihy, rôzne prehrávače alebo dekoračné predmety.

Aby sme zabránili nepríjemnému pohľadu na káblové zväzky vedúce z prehrávačov do TV prijímača, rozhodli sme sa stenu prekryť zástenou s textilnou povrchovou úpravou šedej farby do výšky zavesenej police.  Za túto zástenu je možné skryť všetky káble a elektrické prípojky, aby nerušili vizuálny dojem z celej obývačky. Obývaciu časť dotvára nízky konferenčný stolík bielej farby, ktorý je z dôvodu ľahkej manipulácie (v prípade návštev alebo ak je potrebné zväčšiť priestor pred pohovkou ) umiestnený na kolieskach.  

t.a.m.a. architekti

Ing. arch. Tomáš Abramovič
tom.abramovic@gmail.com

Ing. arch. Marek Abramovič
abramovic.marek@gmail.com

www.tamarchitekti.sk

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky