09. 08. 2005
Zdieľať

Drezy bývajú buď určené na zabudovanie do pracovnej dosky, alebo môžu tvoriť kompaktný celok, ktorý nahradí aj časť pracovnej dosky – tzv. modul. Do pracovnej dosky pritom možno drez zabudovať niekoľkými spôsobmi.






  • Pri klasickom spôsobe zabudovania – nad pracovnú dosku – sa drez inštaluje zhora do výrezu v pracovnej ploche.


  • Zabudovanie drezu pod pracovnú dosku je praktické pri doskách, ktoré sú rovnaké v celom svojom priereze (napríklad dosky z kameňa alebo umelého kameňa). V tomto prípade možno veľkosti a zoskupenie vaničiek dokonale prispôsobiť individuálnym požiadavkám.


  • Zabudovanie do roviny s pracovnou doskou je špeciálny spôsob, ktorým sa docieli hladký prechod medzi drezom a okolitou plochou. Výhodou je najmä jednoduché čistenie.

Dizajn drezových modulov bol inšpirovaný veľkokuchyňami. Toto elegantné a praktické riešenie dodá kuchyni atraktívny vzhľad. Modul má rovnakú šírku ako pracovná doska a upevní sa priamo na skrinku kuchynskej linky, takže vlastne nahradí časť hornej dosky. Odkladacia plocha takýchto drezov býva väčšia než pri klasických typoch a rovný povrch bez škár a hrán sa ľahko čistí. Ušetrí sa aj materiál na pracovnú dosku.
Drezové moduly majú mnoho praktických výhod, ale neposkytujú takú variabilitu ako klasické drezy – ani pri výbere typov, ani pri umiestňovaní (sú viazané na konštrukciu kuchyne a modul skrinky). Pri výbere drezového modulu treba okrem jeho veľkosti vziať do úvahy aj hrúbku susednej pracovnej dosky – výška hrany drezu musí korešpondovať s hrúbkou dosky a predná hrana dosky a drezu by mali byť rovnako upravené (klasické alebo so zaoblenou hornou hranou). Drezy na osadenie do pracovnej dosky sú na trhu zastúpené v omnoho širšom počte rôznych druhov, hodia sa na každý typ kuchynskej linky a pri výbere netreba dávať taký pozor na rôzne obmedzenia. Pretože sa vsadzujú do výrezu v pracovnej doske, ktorý sa dá urobiť takmer kdekoľvek, poskytujú veľkú variabilitu pri umiestňovaní.

Aký otvor

Väčšina z nás je zvyknutá na 1 1/2″ odtokový otvor svojho drezu, dnes sa však stále viac presadzuje väčší priemer – 3 1/2″. Dôvodom je nielen atraktívny vzhľad, ale aj praktické prednosti: väčší odtokový ventil je vybavený veľkým sitkom, ktoré dokáže zachytiť veľké množstvo nečistôt, dá sa vybrať a odpad vysypať do koša. Obavy z upchatia sifónu a starosti s čistením malého zaneseného sitka, ktoré je v 1 1/2″ ventile prichytené napevno, sa tak stanú minulosťou. 3 1/2″ ventily môžu mať aj excentrické (bowdenové) ovládanie, takže vodu vypustíte pohodlne pomocou gombíka na hornej ploche drezu a nemusíte zátku loviť v kalných vodách. Do drezov s 3 1/2″ výtokovým otvorom možno zabudovať aj drvič kuchynského odpadu.
Ani prepadový otvor nie je prepych. Vďaka nemu totiž môžete zabudnúť na obavy z vytopenia vlastného bytu či spravodlivý hnev susedov s premáčaným stropom. Je síce pravda, že drez s otvorom na prepad vody nemožno naplniť úplne po okraj, ale je otázne, či takáto výhoda stojí za riziko domácej povodne.

Kam s batériou

Dnes sa v kuchyni používajú prevažne stojančekové batérie a vo väčšine drezov potrebujete na ňu otvor (pri niektorých typoch si môžete vybrať miesto, ktoré vám najviac vyhovuje, z viacerých možností, a otvor vám navŕtajú na objednávku). Najmä antikorové drezy by mali mať v týchto miestach dostatočnú hrúbku a takú pevnosť a tuhosť, aby plech pri používaní batérie nepružil.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: drez inštalácia kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia