Sezónne ekoupratovanie v našej záhrade

25. 11. 2011
Zdieľať

Mnohí mi zrejme dáte za pravdu, že o záhradu sa treba starať počas celej vegetačnej sezóny. Viete aj to, že najdôležitejšie práce sa vykonávajú na jeseň. Ak záhradu správne zazimujete, budúci rok sa z nej budete tešiť oveľa viac. Na čo teda nezabudnúť?

Čo s trávnikom a lístím?

Pre jesennú záhradu a ovocné sady je typické množstvo napadaného lístia. Čo-to prinesie aj vietor. Ak chcete mať atraktívny trávnik aj o rok, nezabudnite z neho pravidelne odstraňovať lístie – zabránite vzniku plesní. Vyhrabávaním lístia zároveň odstraňujete neestetickú plsť a ďalšie nečistoty, ako napríklad drobné konáriky alebo zvyšky po drvení odpadu. Pred zimou sa vyplatí trávnik ešte prerezať aj prevzdušniť a rozhodiť naň preosiaty kompost. Takisto ho môžete ešte poslednýkrát pokosiť.

A čo s lístím? Môže poslúžiť na výrobu hodnotnej listovky. Najkvalitnejšiu získate z listov ovocných stromov, lipy, javora, hrabu a buka, naopak, menej kvalitná vznikne z listov topoľa, brezy, vŕby či gaštanov. Postup je jednoduchý. Lístie sa navrství, zasype menším množstvom zeminy a počas troch rokov sa priebežne zalieva a premiešava. Hotová listovka neslúži ako hnojivo, ale ako hodnotný ekologický substrát na pestovanie rastlín.


Sezónne ekoupratovanie v našej záhrade

1045141
Daniel Košťál

Jazierko, lekná a ryby

Predpokladom pekného jazierka je jeho každoročné správne zazimovanie. Nevyhnutné je ostrihať suché a žltnúce stonky pobrežných rastlín. Takisto je dôležité pravidelne loviť napadané lístie, prípadne natiahnuť nad jazierko sieť, ktorá bude zachytávať takéto nečistoty. Ak to zanedbáte, na dne jazierka sa vytvorí rozkladajúci sa nános, ktorý bude mať negatívny vplyv na zimujúce rastliny a ryby. V jazierku hlbšom ako 1 m možno nechať prezimovať ryby aj lekná. Ak je plytšie, treba ich vybrať a zazimovať v chladnejšej miestnosti domu.


Sezónne ekoupratovanie v našej záhrade

1045138
Daniel Košťál

Kompostovanie

Odpad, ktorý získate pri záhradnom upratovaní, môžete skompostovať. Do kompostu patria na drobné kúsky nasekané zvyšky rastlín bez známok chorôb a škodcov, burina bez semien a podzemkov, zvyšky ovocia a zeleniny, rozdrvené konáre a kôra, piliny, hobliny, lístie a vňate, tráva, zeminy z črepníkov, bylinné výhonky drevín, vaječné škrupiny a zvieracia podstielka či slama (zabezpečí prísun uhlíka).
Ideálne na kompostovanie sú špeciálne kompostéry, ktoré majú zaručený prísun vzduchu. Vhodné je miesto v polotieni a ďalej od domu, terasy, záhradného domčeka či ohniska. Malo by byť dobre dostupné za sucha i dažďa (spevneným chodníkom), ale zároveň skryté pred pohľadmi. Okolo má byť dostatočne veľký priestor na prípravu odpadu, otáčanie sa s fúrikom a na manipuláciu s masou. Kompostovisko by malo mať dve oddelené časti. Prvú, kde sa bude ukladať a premiešavať rastlinný odpad, a druhú, kde sa bude sústreďovať hotový kompost.

 

Ruže, stromy a skalky

V ekologickej záhrade často nechýbajú ruže. Aj o ne sa treba postarať. Pred príchodom chladných dní odstráňte odkvitnuté kvety z kríkových ruží, mierne zastrihnite konce stoniek a prihrňte zeminou, prípadne preosiatym kompostom. Korunky stromčekových ruží zasa treba mierne zastrihnúť a obaliť jutovinou. Výhony popínavých ruží stačí zakryť čečinou.

A čo zazimovanie drevín? Kmene, predovšetkým mladších jedincov, treba obaliť (najmä vo vyšších polohách) rohožou z trstiny. Tak sa zabráni ich poškodeniu zimným slnkom (spôsobuje praskanie kôry). Takisto treba zakryť aj okolie koreňov. Stĺpovité ihličnany koncom jesene zviažte, aby sa nezlomili alebo nedeformovali pod ťarchou snehu. Zimný kryt, respektíve nástielku z kôry a lístia si žiadajú novovysadené ihličnany, vždyzelené listnáče a rododendrony – okrem toho pred zimou potrebujú aj intenzívnejšiu zálievku. Pri zazimovaní skalky je najdôležitejšie odstrániť napadané lístie a pozakrývať novovysadené rastlinky čečinou.

Jeseň – najmä september a október – je ideálna na výsadbu nových drevín, ovocných aj okrasných. Ak túžite po voľne rastúcom živom plote, je čas na jeho založenie.


Sezónne ekoupratovanie v našej záhrade

1045140
Daniel Košťál

Ekologické pomôcky na zazimovanie rastlín

• jutovina poslúži na zazimovanie stromčekovitých drevín a ruží
• prikrývka z kokosových vlákien ochráni pôdu a korene rastlín celoročne pestovaných v exteriéri vo vegetačných nádobách
• kokosové alebo drevené rohože možno využiť na izoláciu vegetačných nádob (zospodu) počas mrazivých zimných dní
• rohože z trstiny a bambusu či slama sú určené zase pre chúlostivejšie dreviny a kortadérie

 

Zeleninové a kvetinové záhony

Koncom leta a začiatkom jesene je najvyšší čas pozberať poslednú úrodu. Suché rastlinné a na drobné kúsky posekané zvyšky zeleniny (bez známok chorôb a škodcov), odumreté letničky a vytrhanú burinu bez semien pozberajte a dajte do kompostu, prípadne použite ako nástielku v záhrade. Ochráni pôdu pred silnými dažďami, slnkom, mrazom a veternou eróziou. Navyše, láka užitočný hmyz, a ak pozostáva napríklad z vňate aromatických byliniek, môže zabrániť zimovaniu niektorých škodcov.

Nezabudnite ostrihať odkvitnuté trsy trvaliek. Trvalkové záhony a miesta, kde sú vysadené cibuľoviny, je dobré pozakrývať čečinou, najmä ak ide o nové výsadby, prípadne na ne navrstviť nahrabané lístie a jemne zaťažiť vrstvou zeminy.

Pozberané a chorobami alebo hnilobou napadnuté plody ovocných stromov bude lepšie zakopať čo najhlbšie do pôdy.


Steblá okrasných tráv a trvalky (napríklad rudbekie či rozchodníkovce) nestrihajte – poslúžia ako zimná dekorácia. Odstráňte ich až na jar.

Steblá okrasných tráv a trvalky (napríklad rudbekie či rozchodníkovce) nestrihajte – poslúžia ako zimná dekorácia. Odstráňte ich až na jar.
Daniel Košťál

 

V jesennom období si môžete vlastnoručne pozberať aj semená letničiek, byliniek a vybraných druhov zeleniny. Vysušte ich a uložte do označených papierových vreciek. Pri jarnom výseve budete mať istotu, že neboli morené ani chemicky ošetrené.

Skoro na jeseň nezabudnite vysiať na prázdne záhony (po zbere zeleniny) rastliny určené na zelené hnojenie a tesne pred príchodom zimy ich zarýľujte do pôdy.  

 

Čo s drevnatým záhradným odpadom?

Ak máte v záhrade veľa krov a stromov, po zrezaní či likvidácii ich nevyhadzujte a už vôbec nespaľujte (je to neekologické). Takýto odpad možno spracovať a využiť inak. Stačí ho podrviť v drviči záhradného odpadu a dať do kompostu alebo použiť ako nástielku kvetinových záhonov či medzi vysadenými krami.
 

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: ekologická záhrada jeseň odpad
Zdieľať článok

Diskusia