Aeropress – alternatívny spôsob prípravy kávy

Aeropress – alternatívny spôsob prípravy kávy

10. 06. 2014
Zdieľať

Mnohí odborníci ho považujú za najjednoduchší a najlepší spôsob domácej prípravy kávy. Ak máte čerstvú kávu a vodu so správnou teplotou, s týmto zariadením zaručene urobíte výbornú kávičku.

Čo je to AeroPress?

Sústavu dvoch priehľadných plastových valcov, v ktorých sa káva pripravuje pôsobením tlaku vzduchu, vymyslel v roku 2005 Alan Adler – chcel vytvoriť lacný, prenosný kávovar, čo by rýchlo a jednoducho pripravil kávu silou podobnú espressu. Na trh ho uviedla americká firma Aerobie, ktorá sa špecializuje na výrobu hračiek, a onedlho sa stal celosvetovým hitom. 

V AeroPresse pripravíte kávu asi za minútku, vďaka šetrnému a stabilnému tlaku vzduchu pritom dosiahnete jemnú a vyváženú chuť. Čas lúhovania pri pôsobení tlaku je len asi 20 sekúnd, vďaka čomu sa v káve neobjaví nepríjemná horkosť ako pri pomalších metódach. Taktiež kyslosť je nižšia než pri iných spôsoboch prípravy a papierový mikrofilter zachytí všetky čiastočky kávovej usadeniny – to sú dobré správy pre žalúdok každého milovníka kávy. 

Postup: 


Do plastového sitka vložte papierový filter a navlhčite ho.

Do plastového sitka vložte papierový filter a navlhčite ho.
Dano Veselský

1 Do plastového sitka vložte papierový filter a navlhčite ho.


Zostavte vonkajší valec – na jeho spodok upevnite plastové sitko s papierovým filtrom.

Zostavte vonkajší valec – na jeho spodok upevnite plastové sitko s papierovým filtrom.
Dano Veselský

2 Zostavte vonkajší valec – na jeho spodok upevnite plastové sitko s papierovým filtrom.


Nahrejte šálku horúcou vodou a položte na ňu vonkajší valec.

Nahrejte šálku horúcou vodou a položte na ňu vonkajší valec.
Dano Veselský

3 Nahrejte šálku horúcou vodou a položte na ňu vonkajší valec.


Nasypete kávu. Mala by byť stredne namletá, dávkuje sa priloženou naberačkou (jedna naberačka je jedna porcia kávy).

Nasypete kávu. Mala by byť stredne namletá, dávkuje sa priloženou naberačkou (jedna naberačka je jedna porcia kávy).
Dano Veselský

4 Nasypete kávu. Mala by byť stredne namletá, dávkuje sa priloženou naberačkou (jedna naberačka je jedna porcia kávy).


Kávu pokvapkajte, aby napučala a „rozdýchala sa“. Chvíľu počkajte a zalejte ju vodou (voda by mala mať asi 80 °C a nemala by siahať nad značku 4).

Kávu pokvapkajte, aby napučala a „rozdýchala sa“. Chvíľu počkajte a zalejte ju vodou (voda by mala mať asi 80 °C a nemala by siahať nad značku 4).
Dano Veselský

5 Kávu pokvapkajte, aby napučala a „rozdýchala sa“. Chvíľu počkajte a zalejte ju vodou (voda by mala mať asi 80 °C a nemala by siahať nad značku 4).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Premiešajte priloženým plastovým miešadlom.

Premiešajte priloženým plastovým miešadlom.
Dano Veselský

6 Premiešajte priloženým plastovým miešadlom.


Navlhčite okraj tesnenia na vnútornom valci a pomaly ho zatláčajte do vonkajšieho valca (asi 20 sekúnd), až kým všetka tekutina nepretečie do šálky. Môžete použiť aj kanvicu, z ktorej potom kávu rozlejete do nahriatych šálok.

Navlhčite okraj tesnenia na vnútornom valci a pomaly ho zatláčajte do vonkajšieho valca (asi 20 sekúnd), až kým všetka tekutina nepretečie do šálky. Môžete použiť aj kanvicu, z ktorej potom kávu rozlejete do nahriatych šálok.
Dano Veselský

7 Navlhčite okraj tesnenia na vnútornom valci a pomaly ho zatláčajte do vonkajšieho valca (asi 20 sekúnd), až kým všetka tekutina nepretečie do šálky. Môžete použiť aj kanvicu, z ktorej potom kávu rozlejete do nahriatych šálok.


Aeropress - alternatívny spôsob prípravy kávy

1359663
Dano Veselský

 

3 dobré rady profesionálneho barmana 

1 Pred použitím AeroPressu navlhčite tesnenie na spodku vnútorného valca. Nebude sa tak nadbytočne opotrebovávať dretím o vonkajší valec a vydrží dlhšie.

2 Aeropress určite neumývajte v umývačke riadu. Odkladajte ho buď rozložený, alebo tak, že je vnútorný valec vo vonkajšom celkom zatlačený, aby sa tesnenie nezdeformovalo.

3 Penu v šálke pri takto pripravenej káve nehľadajte, objaviť by sa však mala v AeroPresse hneď po zaliatí kávy vodou. Ak sa tak nestane, znamená to, že káva je pravdepodobne stará a zvetraná.

Skúšajte, čo vám zachutí

Čísla na valci AeroPressu sú len orientačné – znamenajú iba toľko, že sa v ňom dajú pripraviť najviac štyri malé šálky kávy. S chuťou kávy môžete experimentovať nielen zmenou hrúbky mletia, ale aj rôznymi pomermi vody a kávy. Napríklad, ak dve porcie kávy zalejete vodou po označenie 4, káva bude „dlhšia“ a presýtenejšia. Alebo môžete použiť množstvo kávy aj vody na rovnaký počet porcií a chuť zjemniť pridaním horúcej vody do hotového nápoja.

Kategória: Doplnky
Tagy: aero press káva rituál
Zdieľať článok

Diskusia