6 vynikajúcich húb, ktoré ste možno doteraz obchádzali. Vyzerajú zvláštne, no ich chuť je vynikajúca!
Príchod chladného a vlhkého jesenného počasia znamená, že sa pre hubárov začína najlepšie obdobie roka. Na Slovensku má hubárska tradícia hlboké korene a aj tí menší nadšenci sa radi vracajú z prechádzok s košíkmi hríbov, suchohríbov, kozákov či kuriatok. Slovenské lesy však okrem týchto obľúbených húb ponúkajú aj menej známe, no rovnako chutné druhy, ktoré menej skúsení hubári obchádzajú. Počuli ste už o nich?
Hubárska sezóna v plnom prúde
Lesné poklady v podobe húb sa môžete vybrať hľadať už od skorej jari. Záleží na počasí, ale prvé klobúčiky začnú po zime vykúkať už v marci alebo v apríli. Hubárska sezóna trvá obvykle do novembra, v prípade priaznivých podmienok až do decembra.
Huby na svoj rast potrebujú primeranú teplotu a dostatok vlhkosti. Sucho a horúčavy ich rast brzdia a nepáčia sa im ani príliš veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. No aj po výdatných dažďoch treba počkať pár dní, kým sa huba dostatočne vyvinie a narastie.
Medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie huby na Slovensku patria všeobecne najmä hríby, suchohríby, kuriatka, kozáky, bedle, májovky, smrčky a masliaky. Na jeseň však môžete svoj jedálniček spestriť aj o tieto zaujímavé druhy, ktoré možno nie sú až také známe, no pre ich vynikajúcu chuť sa ich oplatí vyskúšať.
1. Muchotrávka červenkastá (Amanita rubescens)
Začneme pre niekoho možno prekvapivo muchotrávkami. Nie všetky sú totiž jedovaté či nejedlé. Medzi vyhľadávané a veľmi chutné patrí napríklad muchotrávka červenkastá. Spoznáte ju podľa ružovkastého až hnedočerveného klobúčika s hojnými bradavicami a veľkého ryhovaného prsteňa. Jej poznávacím znamením je ružovejúca až červenohnednúca dužina v mieste poranenia, najmä v spodnej časti hlúbika.
Pozor si dajte na zámenu s prudko jedovatou muchotrávkou tigrovanou, ktorá má klobúčik hnedý, prsteň hladký a v reze neružovie.
Muchotrávka červenkastá je v surovom stave jedovatá, no po dobrej tepelnej úprave je jej konzumácia bezpečná. Na sušenie teda nie je vhodná, ale môžete ju opražiť na masle s rascou alebo pridať do polievky. Môžete ju tiež pripraviť v trojobale ako rezeň.
2. Plávka zelenkastá (Russula virescens)
Rod plávok zahŕňa širokú škálu druhov, z ktorých majú viaceré vynikajúcu chuť. Patrí medzi ne aj na prvý pohľad nevábne vyzerajúca plávka zelenkastá. Vyskytuje sa najmä v listnatých lesoch. Preferuje najmä prítomnosť dubu a brezy a dobre znáša aj suchšie počasie. Klobúčik je nazelenalý, pričom odtiene sa môže líšiť od svetlých pri mladých až po tmavé odtiene pri dospelých jedincoch. Rozoznáte ju podľa rozpukaného povrchu klobúka s plytkou priehlbinou v strede. Máva tiež biely a valcovitý hlúbik a pevnú dužinu. V kuchyni má všestranné využitie a je vhodná na akúkoľvek úpravu vrátane sušenia.
3. Pôvabnica fialová (Lepista nuda)
Pôvabnica fialová je aj napriek svojmu netradičnému sfarbeniu vynikajúcou jesennou hubou. Podľa niektorých hubárskych portálov patrí dokonca medzi tie najlepšie. Dokonca je i zdraviu prospešná, keďže po tepelnej úprave pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Za mlada má všetky časti živo fialové, neskôr sa farba najmä na klobúku mení na okrovú až hnedofialovú.
Na rozdiel od jedovatého pavučinovca fialového (Cortinarius violaceus) má biely výtrusný prach. Lupene pavučinovca sa tiež pomerne skoro farbia do hrdzavohneda. Rastie vo všetkých typoch lesov, v sadoch, parkoch i na záhradách a obvykle tvorí početné skupiny. Nájsť ju môžete aj neskoro na jeseň, pokojne až do konca novembra.
V surovom stave je mierne jedovatá, keďže obsahuje hemolyzín, rozkladajúci červené krvinky. Po tepelnej úprave, ktorá túto látku zničí, je však pôvabnicu bezpečné konzumovať. Môžete ju upravovať na akýkoľvek spôsob vrátane sušenia.
4. Lievik trúbkovitý (Craterellus cornucopioides)
Na jeseň sa v listnatých a zmiešaných lesoch objavuje aj lievik trúbkovitý. Ak má priaznivé podmienky, možno ho nájsť pokojne aj vo veľkých trsoch, a to až do konca novembra. Pre svoj podivný vzhľad býva často nedocenený, no patrí medzi veľmi chutné huby. Verný svojmu menu, vzhľadom pripomína tmavohnedý až čierny a pomerne hlboký lievik s okrajmi zahnutými smerom von a dole. Dužinu má tenkú, krehkú a chrupavčitú. Ústie lievika je často potrebné očistiť od napadaného lístia a zeminy, no inak je pomerne odolný proti napadnutiu hmyzom.
V kuchyni má vďačné využitie. Pripravíte z neho výborné polievky, omáčky, ale napríklad aj hubové rizoto. Vhodný je tiež na prípravu hubového korenia, pretože po usušení sa dobre láme a mrví medzi prstami.
5. Trúdnik klobúčkatý (Polyporus umbellatus)
Trúdnik klobúčkatý je ďalšia huba s neobyčajným zjavom. Patrí medzi parazitické huby, preto ho najčastejšie nájdete rásť v blízkosti koreňov stromov, najčastejšie dubov, bukov a hrabov. Medzi jeho charakteristické črty patrí to, že tvorí bohaté trsy, pri ktorých z jedného hrubého hlúbika vyrastá množstvo malých so samostatnými klobúčikmi. Tie bývajú okrovohnedé, tenké, na okraji niekedy zvlnené a v strede prehĺbené. Trúdnik má bielu, mäsitú dužinu s príjemnou hubovou arómou. Pre svoju kučeravú hlavu sa ľudovo nazýva barania hlava a má dokonca priaznivé účinky na zdravie a imunitu.
Na spracovanie sú najvhodnejšie mladé plodnice. Používať ho môžete podobne ako hlivu – na polievky, omáčky, ale aj na nakladanie v octe či sušenie. Výborný je napríklad guláš z baranej hlavy.
6. Rýdzik pravý (Lactarius deliciosus)
Už jeho latinský názov napovedá, že ide o delikatesu. Na Slovensku je rýdzik pravý dobre rozšírený, hoci o niečo častejší výskyt má rýdzik smrekový. Charakterizuje ho krémovooranžová až ružovooranžová farba klobúka s priehlbinou v strede. Za mlada je mierne klenutý, neskôr až nálievkovitý so zvlneným okrajom. V reze sa sfarbuje dozelena až sivozelena. Rastie v ihličnatých lesoch pod borovicami a objavíte ho aj v novembri. Má príjemnú, jemne sladkastú vôňu a chrumkavú dužinu, ktorá vydáva oranžové mlieko.
Mladé rýdziky sú pre svoju jemne korenistú chuť vhodné na nakladanie do octu a vyniknú ako príloha k mäsu. Pri varení ho môžete čerstvý pridávať do akýchkoľvek jedál. Na sušenie však nie je príliš vhodný, pretože stráca svoju jedinečnú chuť a arómu.
Pozor na farbu mlieka
Mäsovoružový až červenohnedý je aj nejedlý rýdzik kravský. Bezpečným poznávacím znakom je však farba mlieka. Kým u rýdzika pravého je oranžové, u kravského je biele. Oranžové mlieko roní napríklad aj chutný rýdzik smrekový či ďalšie druhy, z ktorých sú všetky jedlé.
Odrezať alebo vytrhnúť?
Odrezať, vykrútiť alebo vytrhnúť? To je odveká debata všetkých hubárov. Jedni tvrdia, že vytrhnutím môžete poškodiť podhubie a lepšie je hubu odrezať, druhý tábor preferuje zbierať celé huby, jednak kvôli čo nejpresnejšej identifikácii, ale aj preto, že odrezaný konček hlúbika môže začať hniť a tým by infikoval podhubie. Nech už preferujete akýkoľvek variant zberu, doposiaľ nie je známa žiadna štúdia, ktorá by jednoznačne rozhodla o tom, ktorý spôsob je lepší.
Recept na domáce hubové korenie
Pripraviť si doma hubové korenie nie je vôbec zložité. Nasušené huby stačí rozomlieť na jemný prášok a zmiešať so soľou. Pridať môžete aj sušený cesnak, cibuľu, či iné bylinky. Hodí sa napríklad mleté čierne korenie, tymián a oregano. Vyskúšajte aj obmenu so sušenou koreňovou zeleninou. Hubové korenie je výborné do krémových polievok, omáčok alebo len tak na pečené zemiaky či mäso.
Zdroje: magazin.recepty.cz, spektrumzdravi.cz, living.iprima.cz, strednicechy.rozhlas.cz, botany.cz, botany.cz, spektrumzdravi.cz, www.mykologie.net, mushroom-appreciation.com, fullofplants.com, myko.cz