Zdroj: iStock

Všetko o jedlých kvetoch: Ako ich zbierať a konzumovať

22. 06. 2020
Zdieľať

Kvety pestujeme najmä pre ich príjemnú vôňu, krásne tvary a farby. No ponúkajú oveľa viac. Vedeli ste, že mnohé z nich sú jedlé? Do jedla sa pridávajú nielen pre svoj vzhľad, ale i pre chuťové a aromatické vlastnosti.

Kvety sa používali na kulinárske účely už v starovekom Grécku, Ríme a Egypte. V gastronómii sa používajú nielen na výrobu čajov a tinktúr, ale tiež v kuchyni od polievok až po koláče. Musíte byť však opatrní – nie každá kvetina, s ktorou sa stretnete, je jedlá. Treba presne vedieť, ktoré kvety zbierať a akým spôsobom.

Ako a kedy zbierať jedlé kvety

Kvety určené na dekoráciu jedla alebo na priamu konzumáciu zbierajte vždy počas najchladnejšej časti dňa. Môže to byť skoro ráno alebo neskoro večer, keď už slnko tak nepáli. Vyberajte si kvety, ktoré sú v rozkvete. Vyhnite sa tým, ktoré majú len púčiky alebo, naopak, už začínajú odkvitať, pretože sa tým oberáte o intenzívnu kvetinovú chuť. Kvety sú ako bylinky – na vrchole kvitnutia obsahujú najväčšie množstvo éterických olejov a cukru, preto ich treba zbierať skôr, než to fotosyntéza a horúčava premenia na škrob.

V ideálnom stave by mali byť kvietky plné vody, avšak nie lepkavé ani ohriate slnkom. Mali by byť dostatočne vlhké a pred opeľovaním, čo predĺži ich trvanlivosť. Pozbierané kvietky vložte jemne do košíka alebo krabice a umiestnite ich na chladné a tienisté miesto. Doma ich opatrne očistite od nečistôt a hmyzu, a kým nenadíde ich čas, skladujte ich v chladničke.

Pred použitím odstráňte reprodukčné časti kvetov. Tým ich zbavíte peľu, ktorý ovplyvňuje chuť a alergikom môže spôsobiť nepríjemné reakcie.

Zdravie ukryté vnútri

Kvety však nie sú len krásne, ale aj zdravé. Majú nielen protizápalové vlastnosti, ale sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, vitamínu C a karoténu. Obsahujú lecitín, flavonoidy, karotenoidy, silice. Ich prírodnými pigmentmi sú väčšinou polyfenoly, ktoré rovnako ako ich rastlinné esencie majú ochranné účinky na bunkovej úrovni. Takéto koncentrované živiny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v surových rastlinách a zeleninách, stimulujú imunitný systém, podporujú absorpciu železa a pomáhajú spomaľovať starnutie buniek. To znamená, že jesť kvety je najkrajší spôsob, ako minimalizovať účinky starnutia 😉

Tip redakcie

Na výrobu takýchto sušienok vám stačia iba štyri prísady: múka, maslo, cukor a jedlé kvety. Neobávajte sa, že by vám kvietky zhoreli, sušienky sú hotové za desať minút.

sušienky s jedlými kvetmi

Zdroj: SOPHIE MACKENZIE

Pre začiatočníkov

Ak sa chcete s jedlými kvetmi zoznámiť, najjednoduchší spôsob je pridať do šalátov farebné lupienky, nasypať trochu čerstvej levandule a plátky citróna. Alebo si vyrobte z malých kvietkov kocky ľadu. Tie počas horúčav vložte do pohárov a zalejte domácou limonádou. Ak však máte sennú nádchu, astmu alebo iné alergie, jedlé kvety neskúšajte.

kocky ľadu s jedlými kvetmi

Zdroj: shutterstock

Rýchle agátové lievance

Kvety agátu sú veľmi chutné aj surové. V niektorých krajinách z nich pripravujú sladké lievance. Kvety sa vyprážajú na oleji v hladkom pivovom cestíčku. Na cestíčko na 10 – 12 čerstvých agátových kvetov potrebujete 1/2 šálky obyčajnej múky, 1/2 lyžičky práškového cukru (voliteľné), 1/2 šálky piva (nealko/alko), 1 lyžicu hnedého cukru, 1/2 citróna a rastlinný olej na vyprážanie. Vypražené do chrumkava si ich môžete ešte posypať cukrom alebo poliať javorovým sirupom.

agátové lievance

Zdroj: shutterstock

Jedlé, no nie úplne

Majte na pamäti, že nie vždy sú všetky časti kvetín jedlé. Napríklad zimolez a fialky sú jedlé úplne, avšak ruže, nechtíky, tulipány, chryzantémy, juka a levanduľa majú jedlé iba okvetné lístky. Pri týchto kvetoch použite na varenie len lupienky, zvyšok rastliny zlikvidujte. Ruže, ako aj klinčeky, anglické sedmokrásky, nechtík lekársky a chryzantémy majú na spodnej časti okvetných lístkov bielu plochu, kde sa pripájajú k stonke. Túto časť z nich odstráňte, pretože má nepríjemnú horkú chuť.

Prečítajte si tiež
Vypestujte si doma či na balkóne vlastné bylinky

Tip redakcie

Kvety cukety môžete plniť a dať zapiecť v rúre, vyprážať, pridať do polievok či na pizzu, úžasne chutia najmä v kombinácii so syrom (ricotta, parmezán) a bazalkou.

pizza s riccotou a jedlými kvetmi

Zdroj: KYLIE MAZON-CHAMBERS

Ktoré kvety vyskúšať a ktorým sa oblúkom vyhnúť?

Jedlých kvetov je v prírode viac než sto druhov. Mnohé sú však aj jedovaté.

Bezpečne jedlé:

Kvet bazalky, brokolice, agátu, juky, cukety, ďalej baza, begónia, borák, harmanček, čakanka, ďatelina, pažítka, púpava, ľaliovka, klinček, šalvia, sedmokráska, fenikel, ibištek, ibiš, levanduľa, nechtík, mäta, kapucínka, sirôtka, prvosienka, ruža, fialka, fuksia, klinček záhradný.

Týmto sa vyhnite:

Bolehlav škvrnitý, alpská ruža, oleander, konvalinka, olovník, kosatec, hortenzia, hyacint, boľševník obrovský, turica, náprstník, kôpor, rododendron, narcis, durman, katarant, iskerník, astra, kozonoha hostcová, kokarda, kvet rajčiny.

jedlé kvety v dlaniach

Zdroj: MOIRA KUHN

Na čo si dať pozor?

Nie všetky kvety sú bezpečné a ani na všetky spôsoby, akými sa k nim môžete dostať, sa nedá spoľahnúť.

1. Kvety vo voľnej prírode

V divočine je ťažké rozoznať, ktoré kvety sú jedlé a ktoré nie. Musíte byť zvlášť opatrní, pretože listy a stonky kvetov môžu byť jedovaté. Majte na pamäti, že neexistujú žiadne špecifické vlastnosti, ktoré by naznačovali jedovaté kvety alebo rastliny.

Zásada znie: Ak to nepoznáte, nejedzte to. Pre istotu neochutnávajte kvety v tvare dáždnika (napr. bolehlav škvrnitý) alebo zvona (náprstník, durman). Ak si všimnete, že vám rastlina spôsobila podráždenie pokožky, môžete si byť istí, že rovnako (ak nie viac) podráždi aj vaše črevá.

2. Zber v meste

Nezbierajte kvety, ktoré kvitnú v mestských parkoch alebo popri ceste. Vyhnúť by ste sa mali všetkým rastlinám, ktoré by mohli byť postriekané insekticídom, fungicídom alebo herbicídom.

3. Kúpené v obchode

Nikdy neskúšajte jesť kvety v kyticiach zakúpených v kvetinárstve či záhradných centrách, ktoré by mohli obsahovať pesticídy!

4. Inšpirácie na internete

Nedajte sa oklamať obrázkami z Instagramu alebo Pinterestu. Môže sa stať, že natrafíte na koláč posiaty pôvabnými narcismi, ktorého konzumácia môže spôsobiť zvracanie, hnačky, slabosť a apatiu. Alebo na smoothie s katarantom, ktorý obsahuje toxické alkaloidy používané pri chemoterapii, či na lahodný dezert zdobený kopou rododendronov, ktorých konzumácia by ohrozila váš život.

Takéto a mnohé iné fotky sa, žiaľ, často objavujú práve na blogoch, ktoré sa venujú zdravým jedlám bez použitia cukru, lepku či laktózy. Ostáva nám len dúfať, že títo foodblogeri nikdy nejedia svoje vlastné výtvory.

Pripravila: Katarína Paukeje
Foto: shutterstock, istock, archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: jedlé kvety
Zdieľať článok

Diskusia