„Bola to záležitosť srdca,“ hovorí majiteľka o stavbe svojho úžasného domu v Bratislave

09.12.2014  |     

Vybrali si pozemok pod lesom – za srdce ich chytilo pokojné okolie aj pôsobivý výhľad na mesto. Svah potom do značnej miery ovplyvnil aj dispozíciu a veľkosť domu.

V inom poradí

Logika strmého svahu si tu vyžiadala modifikáciu zvyčajného radenia podlaží – z ulice sa do domu vstupuje cez nočnú zónu so spálňami, do obývačky na hlavnom dennom podlaží sa potom dostanete po schodoch. Ibaže nie smerom hore, ako je bežné, ale dolu. Z miestností na spodnom podlaží sa cez veľkorysé zasklené steny vychádza priamo na vonkajšie terasy a do záhrady s nádhernou parkovou úpravou a ozaj veľkolepým výhľadom.

Farebné a materiálové riešenie fasády je návrhom ateliéru architekta Kosnáča, ktorý sa práce na dome ujal po dokončení hrubej stavby. Upravovali tiež rozmery a polohu niektorých okien tak, aby čo najviac vyšli v ústrety interiérom aj výhľadu do údolia.

V duchu logiky svahu sa do domu vstupuje z ulice horným podlažím, spodné je v kontakte so záhradou.

Pod krídlami veľkého L

Pozemky sú tu pomerne široké a zástavba v okolí sa riadi podobnými princípmi – ulicu lemuje takmer súvislý rad fasád domov, ktoré poskytujú súkromie záhradám za sebou. Tento dom chráni svoju záhradu dvoma ramenami veľkého L či skôr asymetrického H, vytvárajúceho jeho pôdorys. V krídle kolmom na ulicu sa do hĺbky záhrady tiahne rozsiahly denný priestor, otvorený cez dve podlažia, do ktorého na poschodí vybieha galéria s pracovňou. V krídle rovnobežnom s ulicou sa na poschodí nachádzajú spálne, na prízemí zase fitnescentrum so saunou a príjemnou veľkou odpočivárňou s priľahlou terasou.

„Navrhovali sme interiér a fasádu – farebnosť, povrchy, nábytok... až po osvetlenie a detaily. Do architektúry domu sme ale nezasahovali.“

Ing. arch. Pavel Kosnáč, spoluautor

Väčší, než sa plánovalo

Návrh domu zverili majitelia architektovi Borisovi Borščovi z ateliéru RBB, ktorý je autorom aj niekoľkých ďalších stavieb v okolí. „Jeho štýl na nás urobil dobrý dojem a tiež sme chceli, aby náš dom zapadol do tunajšieho prostredia,“ vysvetľuje majiteľ. „Hneď prvý návrh sa nám páčil, i keď je pravda, že kým bol dom ešte len na papieri, neuvedomili sme si, že je taký veľký,“ dodáva manželka. „Na začiatku ma to trochu prekvapilo, ale veľmi rýchlo som si zvykla. Dnes už mi veľký nepripadá,“ smeje sa. Navyše je dom z dôvodu komplikácií pri zakladaní ešte väčší, než sa pôvodne plánovalo – aby sa stabilizoval prudký svah, bolo totiž potrebné prehĺbiť základy a urobiť do pomerne veľkej hĺbky oporný múr. „Zasypať takto vzniknutý priestor bez úžitku nám pripadalo nerozumné, takže sme ho nakoniec využili, čím sa rozšírilo spodné podlažie,“ spomína domáci pán. „Vznikli tak technické miestnosti a sklad, zväčšila sa aj fitnes zóna so saunou.“

Obrovské lampy v monumentálnej obývačke a nad jedálenským stolom sú originály vytvorené pre tento priestor a pre jeho obyvateľov. (Marián Králik, one and only)

„Väčšinu času trávime v obývačke a v priestoroch na spodnom poschodí. Hore chodíme vlastne len spávať.“

Pavel, majiteľ domu

Galéria je akousi architektonickou sochou, ktorá ozvláštňuje a dotvára priestor obývačky a určuje hranicu jedálne. Pôvodne tu mala byť pracovňa – aj preto je v miestnosti okno, aby mal človek pri práci výhľad a kontakt so spodným podlažím. Lenže manžel radšej pracuje v obývačke, takže hornú izbu využívame ako hosťovskú.“

V modernom duchu a s nádychom exotiky 

Odjakživa inklinovali k moderným interiérom s prvkami exotiky. Na návrhu sa preto dohodli s architektom Kosnáčom z ateliéru Kosi architekti, pre ktorý je práve tento štýl typický. „Je to náš dlhoročný priateľ a jeho práca sa nám vždy páčila, preto sme boli radi, keď sa interiérov nakoniec ujal on,“ hovorí domáci pán. „Keďže sa poznáme už dlho a navyše máme podobný vkus, veľmi dobre sa nám spolupracovalo,“ zdôrazňuje architekt Kosnáč. „Už prvými návrhmi interiérov sme sa presne trafili do toho, čo si majitelia predstavovali, a bolo rozhodnuté.“ Podobný vkus bol pritom plusom nielen pri navrhovaní, ale aj pri realizácii – na základe architektonického návrhu si majitelia niektoré kusy nábytku a doplnkov vyberali sami, no celok sa im podarilo doladiť tak, že sú s ním spokojné všetky strany.

Útulnú farebnosť stien dosiahli pomocou moderných tapiet.

„Zo začiatku mi dom pripadal veľmi veľký, ale rýchlo som si zvykla. Teraz sa mi už zdá taký akurát.“

Eva, majiteľka domu

Priestorovou dominantou je tu vaňa z liateho mramoru.

Komfortná kombinácia

„Bývame tu dva roky a v dome sme nezažili žiadne teplotné extrémy – ani horúco, ani chladno,“ pochvaľuje si majiteľ. „Je to jednak vďaka kvalitným hliníkovým oknám s trojsklom a exteriérovými žalúziami, jednak vďaka technike,“ vysvetľuje. „Vo všetkých miestnostiach okrem detských izieb a spální je podlahové kúrenie. Tam, kde sa spí, sme totiž chceli mať chladnejšie a stačia nám tu radiátory. Takmer všade je aj stropné chladenie, ktoré je omnoho zdravšie a príjemnejšie ako klasická klimatizácia. A funguje to výborne,“ hovorí domáci pán. „Teplotu v miestnosti si nastavíme na termostate, takže strop podľa potreby chladí alebo v prechodných obdobiach temperuje. Klasické kúrenie teda stačí zapínať omnoho neskôr. V prípade stropov je zdrojom tepla a chladu tepelné čerpadlo vzduch/voda, čo ušetrí množstvo energie. Radiátory a podlahové kúrenie sú pripojené na plynový kotol, ale využívame ich len počas 2 až 3 najchladnejších zimných mesiacov.“ 

Moderné aj exotické. Keďže majitelia veľa cestujú a majú radi exotické krajiny, chceli, aby sa tento štýl prejavil aj v interiéri ich domu. „Oddychovú miestnosť sme chceli zariadiť viac exoticky. Takéto vybavenie vnesie do moderného interiéru zaujímavé oteplenie a ten tak pôsobí akosi osobnejšie,“ hovorí majiteľka. (nábytok Kenneth Cobonpue, dodáva SUNIX, lampa Shanghai TALzine)

Zaujímavé sklo s vloženou štruktúrou z vlákien objavila majiteľka na výstave v Taliansku. „Odpočinková miestnosť mala byť od fitnes aj od obývačky oddelená dverami z nepriehľadného skla. Nechcela som ale obyčajné mliečne, hľadala som sem niečo zvláštne.“

Dom v kocke

Návrh domu: Ing. arch. Boris Boršč, RBB architekti 
Návrh interiérov: Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan, KOSI architekti
Záhradné úpravy: Agapé
Plastiky a obrazy: Marián Králik
Realizácia: 2012
Podlahová plocha: 242 m2 (1. NP) + 255 m2 (1. PP)
Nosné konštrukcie: ŽB stĺpy a monolitické dosky so zabudovaným stropným chladením
Nenosné konštrukcie: obvodové murivo a priečky z tehál Heluz
Odvodnenie stavby: systém drenážnych rúr okolo obvodových múrov a čiastočne pod základovou doskou na odklonenie svahovej vody spoza zadného múru v zásype
Zachytávanie dažďovej vody zo strechy: dve navzájom spojené retenčné nádrže s celkovým objemom 13 m3; voda z nádrží sa využíva v zavlažovacom systéme

KOSI architekti
Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan
www.kosi.sk


Text: Erika Kuhnová
Foto: Dano Veselský
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky