Verili by ste, že toto nádherné letné sídlo bolo kedysi stajňou?

25. 09. 2021
Zdieľať

Premeny hospodárskych budov na obytné domy sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Španielski architekti riešili projekt rekonštrukcie a rozšírenia bývalej stajne v prírodnom prostredí. Prestavali ju na sezónny dom. Podarilo sa im verne reprodukovať miestny jednoduchý stavebný systém, ktorý pozostáva z kamenných múrov nesúcich sedlovú strechu z drevenej konštrukcie so škridlami.

Pôvodná stavba v Güemes, v malom španielskom mestečku na východ od mesta Santander, bola tvorená z dvoch celkov. Jeden bol menší, druhý väčší a spojené boli veľkým krytým priechodom. Hoci už boli využívané aj ako bývanie, pôvodne to bola stajňa pre hospodárske zvieratá.

Stajňa prerobená na bývanie

Južná fasáda domu po rekonštrukcii sa úplne otvára do záhrady a vytvára silný vzťah medzi interiérom a prírodným prostredím. Zdroj: Imagen Subliminal

Táto funkcia sa odráža aj v jednoduchej, nenáročnej architektúre domu so základným konštrukčným systémom založeným na nosných stenách a strechy z drevených trámov, ktorá je pokrytá škridlami.

Prečítajte si tiež
Vidiecka usadlosť s tradičnou stodolou a rybníkom aj na kúpanie

Asanácia ako základ premeny

Všetky zásahy, ktoré architekti pri rekonštrukcii a rozšírení budov urobili, sú založené na rešpektovaní existujúcej hmoty a jej zachovaní. Samozrejme, bolo potrebné upraviť strechu a tiež asanovať severnú a západnú fasádu, upraviť otvory, aby poskytovali dostatok prirodzeného svetla vo vnútri.

Veľký spoločenský priestor s kuchyňou v zrekonštruovanej stajni

Veľkému otvorenenému priestoru slúžiacemu ako obývačka, jedáleň a kuchyňa, dominuje veľká drevená strecha s typickými trámami. Zdroj: Imagen Subliminal

Pri realizácii vždy hľadali príjemný dialóg medzi typickou vidieckou architektúrou tejto oblasti a novým moderným využitím stavby. Východná a južná fasáda museli byť vzhľadom na ich zlý stav nahradené v celom rozsahu.

Prečítajte si tiež
Drevodom vyrobený na Záhorí môže fungovať aj ako dva samostatné domy

Srdcu sídla dominuje drevená strecha

Južná fasáda domu po rekonštrukcii sa úplne otvára do záhrady a vytvára silný vzťah medzi interiérom a prírodným prostredím. Interiér v hlavnej stavbe je po premene rozdelený na tri dobre diferencované, ale na seba nadväzujúce zóny: veľký otvorený priestor slúžiaci ako obývačka, jedáleň a kuchyňa.

Prečítajte si tiež
Pôvodný statok mal mnoho negatív a úžasné okolie. Čomu sa tešia majitelia dnes?

Tomuto srdcu sídla dominuje veľká drevená strecha s typickými trámami. Na kraji dispozície je umiestnená spálňa s kúpeľňou a šatňa, o poschodie vyššie nájdete druhú spálňu s kúpeľňou, kuchyňou a obývacou izbou.

Obývačka vo vysokej stajni s trámami

Pôvodná stajňa pre hospodárske zvieratá prešla pôsobivou premenou. Je v nej útulné a pekné bývanie. Zdroj: Imagen Subliminal

Nový pavilón pre hostí má aj saunu

K hlavnej budove architekti dotvorili novopostavený pavilón s racionálnejšou architektúrou, ktorý si taktiež zachováva jednoduchosť a strohosť. Pozostáva z veľkej krytej verandy, kde je jedálenský stôl aj sedenie, a z menšej stavby, ktorá obsahuje „txoko“, saunu a hosťovskú izbu. V priestore medzi oboma budovami sa skrýva bazén. Obe budovy sú otočené na juh, vďaka čomu ponúkajú nádherný výhľad na Kantaberské pohorie.

Krytá obytná terasa pred domom

Nový pavilón pozostáva z veľkej krytej verandy, kde je jedálenský stôl aj sedenie, a z menšej stavby, ktorá obsahuje „txoko“, saunu a hosťovskú izbu. Zdroj: Imagen Subliminal

Dom v Güemes

Architektonické štúdio: ZOOCO ESTUDIO

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Autori: Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez

Lokalita: Güemes, Španielsko

Realizácia: 2019

Konštrukcia: NIMBO PROYECTOS SL

Osvetlenie: ZOOCO ESTUDIO

Zariadenie: ZOOCO ESTUDIO

Sabína Zavarská

Foto: Imagen Subliminal

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené trámy historické hospodárske stavby moderné bývanie rekonštrukcia stodoly rekonštrukcia sýpky rodinné domy stodoly
Zdieľať článok

Diskusia