Domy do „L“ šetria priestor a chránia súkromie, tento je navyše včlenený do svahu

16.03.2017  |     

Niektorí architekti sa vyhýbajú stavbe na svahovitom pozemku, iní ho vedia skvele využiť v prospech stavby. Zabudovanie domu do svahu predstavuje vždy zaujímavé dispozičné i funkčné riešenie.

Podobne je to i v prípade rodinného domu pre rodinu s deťmi v časti Brna Útěchov z dielne architekta Adama Rujbra. Okrem prispôsobeniu sa pozemku je tento dom charakteristický pôdorysom do tvaru písmena L, ktorý umožňuje vytvoriť čiastočne uzatvorený súkromný priestor a ponecháva voľnú čo najväčšiu plochu záhrady. Z jedálne je krásny výhľad do zalesneného údolia.

Doširoka otvorený do záhrady

„Dom v tvare písmena L je vďaka konfigurácii terénu do ulice dvojpodlažný a smerom do záhrady jednopodlažný. Vonkajšia schránka domu, ktorá je na očiach okoloidúcich je strohá a spíše uzatvorená, s výnimkou štvorcového okna jedálne. Naopak, smerom na juh, do záhrady, sa dom doširoka otvára celoplošným presklením. Tak je tiež zabezpečené maximálne využitie slnečnej energie v súlade s nízkoenergetickou koncepciou,“ charakterizuje hlavné črty domu jeho autor Ing. arch. Adam Rujbr.

V suteréne je pracovňa a samostatná garsoniéra 

Vstup do domu je z ulice, a teda vchádza sa do suterénu domu. Zádverie so vstavanou skriňou je od schodiskovej haly oddelené presklenou priečkou s posuvnými dvermi. Do priestoru zádveria sa tiež dostanete priamo z garáže pre dve autá. Z haly môžete prejsť do pracovne. V suteréne domu sa tiež nachádza samostatná garsoniéra, ktorú tvorí obytná miestnosť s kuchynským kútom, samostatná spálňa a hygienické zázemie. 

Spálne v súkromí

Na prízemí domu, teda v jeho hlavnej časti sa nachádza jedáleň prepojená s krytou terasou na západnej strane domu. Kuchyňa je od jedálne oddelená posuvnou stenou, na kuchyňu nadväzuje technická miestnosť s práčovňou. Jedáleň z druhej strany prechádza do obývacej izby – vizuálne ju od jedálne delí len obojstranný krb. V spálňovom bloku, ktorý je otočený do záhrady a tvorí druhé rameno písmena L sa nachádzajú dve detské izby a spálňa rodičov. Zo všetkých je východ na drevenú terasu. Súčasťou spálne je šatňa a väčšia kúpeľňa so saunou – deti majú svoje hygienické zázemie. 

Presahy strechy chránia pred slnkom

Rodinný dom je zastrešený sedlovou strechou s miernym 23 stupňovým náklonom. Spálňová časť domu je zastrešená plochou strechou. Veľkú úlohu zohráva 1,5 metrový presah strechy zo strany záhrady, ktorý chráni presklené priestory pred priveľmi intenzívnym slnkom a teplom. Západná strana pozemku patrí bazénu s pobytovými terasami, pergolou a vonkajším krbom. Súkromie je pred zrakmi susedov chránené 1,5 m vysokým múrom.   

V interiéri vládne drevo a biela

Drevo v kombinácii s bielou farbou vytvára v interiéri presvetlené otvorené priestory. Obytný priestor a jedáleň ozvláštňuje sivomodrý obklad stien a tiež bielo-modré vzorované závesy dlhé až po zem, ktorými je možné zastrieť tri steny, takže definujú celý oddychový priestor. Po ich zastretí zmení charakter a vytvorí príjemný harmonický intímny priestor na relax a rodinné chvíle. Štýlovo a elegantne pôsobí aj biela kuchyňa so striebornými detailmi, podobne sú riešené aj kúpeľne.

Rodinný dom Útěchov v kocke

Architektonický ateliér: Adam Rujbr Architects
Autor: Ing. arch. Adam Rujbr 
Spoluautor: Ing. arch. Michal Grošup
Lokalita: Brno – Útěchov
Plocha pozemku: 920,1 m2 
Zastavaná plocha: bez terás    233,4 m2 (25,3 %) 
                                vrátane terás a bazénu    347,1 m2
Úžitková plocha:  1. PP      98,1 m2
                               1. NP    172,0 m2
                               celkovo bez terás: 270,4 m2
                               celkovo vrátene terás: 322,3 m2
Obstavaný priestor (bez bazéna): 1 244 m3
Rok realizácie: 2012

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Adam Rujbr Architects

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky