Trojpodlažný dom sa zahryzol do svahu ako ozubené koleso. Aké výhody získali posunom podlaží?

21. 10. 2021
Zdieľať

S pozemkom, ktorý sa len jemne skláňa, sa dá relatívne ľahko vysporiadať a vytvoriť projekty, ktoré svah zužitkujú v ich prospech. Čo však v prípade, ak je sklon pozemku prudší? Takýto rébus riešili Mimosa architekti v Úněticiach pri Prahe. Riešenie? Navrhli rodinný dom, ktorý sa do svahu zahryzol presne a pevne ako ozubené koleso.

Trojpodlažná stavba rodinného domu od Mimosa architekti nepatrí medzi tie, ktoré si na prvý pohľad ani nevšimnete. Má výraznú hmotu odkazujúcu na funkcionalistickú architektúru. Tvoria ju tri podlažia postupne naukladané na seba s niekoľkometrovým posunom. Vďaka tomuto posunutiu prvého a druhého nadzemného podlažia stavba kopíruje svah.

Prečítajte si tiež
Rafinovanosť, elegancia a hra s tvarmi. Dom v Brne očaruje líniami a čistotou

Taktiež vznikol priestor pre veľké terasy, ktoré sa otvárajú smerom do údolia. Je sa na čo pozerať. Lokalita Tiché údolie je totiž miesto, ktoré rozhodne stojí za to, nachádza sa tu napríklad aj náučný chodník Roztocký háj.

Funkcionalistická vila s troma podlažiami na sebe

Stavba kopíruje svah. Zdroj: Eva Vopátková

Vchádza sa do strednej úrovne

Najvyššia časť je zároveň najbližšie k ulici a konzolovito prevísa nad hlavným vstupom do domu. Tak tvorí dostatočne veľký krytý priestor, ktorý sa dá využiť na rôzne účely. Fasáda orientovaná do ulice je takmer
nemá – vidíte len geometrický objekt horného podlažia s balkónom.

Prečítajte si tiež
Komfortný rodinný dom v Dubnici s príjemnou vnútornou klímou

Z opačnej strany – smerom od záhrady, sú viditeľné všetky tri kaskádovito na seba položené podlažia s terasami. Výrazným momentom z pohľadu estetiky je vysoký strieborný komín umiestnený uprostred fasády najnižšej úrovne domu smerujúcej do záhrady. Na prvé podzemné podlažie nadväzuje terasa s posedením a následne záhradka. Popri dome vedie schodisko do záhrady.

Funkcionalistická vila s troma podlažiami na sebe

Najvyššia časť je zároveň najbližšie k ulici a konzolovito prevísa nad hlavným vstupom do domu. Zdroj: Eva Vopátková

Drevené schody lemuje úložný priestor

Popri drevenom schodisku vedúcom do hlavnej dennej miestnosti sa tiahne na mieru vyrobený vstavaný nábytok s policami a úložnými priestormi. Pokračuje cez celú obývaciu zónu. Podobne (v kombinácii bielej a svetlého dreva) je riešená aj kuchynská linka s ostrovčekom.

Vstavaný policový systém po celej stene

Popri drevenému schodisku vedúcom do hlavnej dennej miestnosti sa tiahne na mieru vyrobený vstavaný nábytok s policami a úložnými priestormi. Zdroj: Eva Vopátková

Hlavná obytná zóna, teda kuchyňa, jedáleň a obývačka sú umiestnené najnižšie, v hmote prvého podzemného podlažia. Vyššie sa nachádza veľká detská izba, hygienické a technické zázemie a na druhom nadzemnom podlaží nájdete spálňu s kúpeľňou a ďalšiu miestnosť, ktorá sa dá využiť ako pracovňa alebo hosťovská izba.

Prečítajte si tiež
Nízkoenergetická vidiecka vila pri Trnave poskytuje maximálny komfort bývania s minimálnou údržbou

Murovaná stavba s vonkajším zateplením

Rodinný dom je riešený ako murovaná stavba s vonkajším zatepľovacím systémom. Hydroizolácie sú fóliované, stropy keramobetónové. Zdrojom tepla a teplej úžitkovej vody je tepelné čerpadlo.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Drevené schody s lemujúcim úložným priestorom

Drevené schody lemuje úložný priestor. Zdroj: Eva Vopátková

RD Únětice

architektonický ateliér: Mimosa architekti, mimosa.cz

Spolupráca: Petr Kasl

lokalita: Únětice, ČR

celková úžitková plocha: 135 m2 + plocha terasy cca 50 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Eva Vopátková

Kategória: Návšteva
Tagy: funkcionalizmus geometrické tvary nábytok na mieru rodinné domy svahovitý pozemok úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia