Premena štvorizbového tehlového bytu v rohovom dome

19.03.2018  |     

Mnohé niekdajšie rekonštrukcie sú už dnes z hľadiska moderného života obyvateľov nepraktické. Preto je často prvou vecou, ktorú architekti pri nových úpravách bytov urobia, očistenie od predchádzajúcich premien. Neraz objavia nečakané prvky a možnosti, ktoré znamenajú efektívnejšie i estetické riešenie.

 

Prvým krokom bola cesta späť

Aj tehlový byt v rohovom dome (v blokovej zástavbe na hranici Žižkova a Vinohradov v Prahe) si žiadal tento postup. Investor vyhľadal architektov z ateliéru  0,5 Studio, kvôli ich nadhľadu pri funkčnom riešení interiérov a tiež materiálovej kvalite riešení. Tento štvorizbový byt bol rekonštruovaný v roku 2000, avšak architekti považovali za potrebné očistiť ho od tejto rekonštrukcie. Pripomínal totiž koloniálnu rezidenciu, čo sa majiteľovi bytu nepáčilo. 

Zásadnú zmenu dosiahli presunutím kuchyne a spojením dvoch izieb

Po očistení od nánosu rekonštrukcie nasledovali drobné dispozičné úpravy. Ich cieľom bolo predovšetkým zlepšiť funkčné využitie jednotlivých miestností a bytu ako celku. Pred rekonštrukciou bola dispozícia bytu riešená ako 4 + 1. Hlavnou zmenou bolo spojenie obývacej izby s priestorom, v ktorom sa nachádzal prijímací salón a presunutie kuchyne. Tak vznikol bohatý obytný priestor, ktorý zahŕňa funkciu kuchyne, jedálne a tiež obývačky. Zvolená modrá farba kuchynskej linky a ostrovčeka osviežuje priestor. 

Hala ako križovatka 

Okrem veľkého spoločenského priestoru premenou vznikla aj príjemná samostatná pracovňa – z miestnosti pôvodnej kuchyne. Dnešná dispozícia bytu je teda 4 + kk. Architekti pri svojej rekonštrukcii vyzdvihli funkčnú dôležitosť vstupnej haly, ktorá je križovatkou – vedú z nej dvere do všetkých častí bytu. V tomto priestore kraľujú oblé línie. Nie sú použité len na skriniach, ktoré majú zaoblené rohy, ale aj na osvetlení. Mäkké línie dávajú celému bytu špeciálny charakter a spolupracujú s jeho pôdorysom. 

Praktické detaily

Zaujímavosťou, ktorú domáci určite ocení je projektor umiestnený v priestrannej knižnici alebo skrytý stôl v obývacej miestnosti. Vo výklenku blízkosti kuchynskej linky sa nachádza jedálenský stôl s autorsky navrhnutou lavicou na sedenie. Estetickým i funkčným doplnkom hlavného obytného priestoru je čierna tabuľa, na ktorú si domáci môžu písať odkazy. 

Dve funkcie jednej izby

Pracovňa má vlastnú kúpeľňu s toaletou a jej zariadenie je strohé. Nájdete tu len to, čo naozaj treba k práci. Túto miestnosť nie je problém príležitostne premeniť na hosťovskú izbu. Je to možné i vďaka dvom sklopným posteliam. Klasická spálňa majiteľa a detská izba sú orientované na západ. Patrí k nim tiež kúpeľňa prístupná z haly. Na všetky vstavané prvky v kúpeľni je ako pohľadový materiál použitý dub, čo dáva hygienickej miestnosti špeciálny zemitý efekt.

 

Byt Žižkov v skratke

architektonický ateliér: 0,5 Studio

autori: Pavel Nový, Vít Svoboda

lokalita: Praha, ČR

realizácia: 2017

plocha: 152 m²

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Tagy:
rekonštrukcie bytov tehlové domy štvorizbové domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky