Dokonalá premena dvojizbáku v tehlovej bytovke. Ako si ustrážili čas aj rozpočet?

07. 09. 2021
Zdieľať

Do bytov, ktoré si sami pre seba zariadili architekti, sme vás už pozvali viackrát, a každý z nich bol plný kreatívnych riešení. Tentoraz sme sa pozreli na rekonštrukciu typu „sám sebe klientom“ v podaní stavebného inžiniera. Jeho priority boli, prirodzene, trochu odlišné, no výsledok je rovnako zaujímavý a prístup naozaj inšpiratívny.

Pred štyrmi rokmi kúpila Klaudia dvojizbový byt v starej tehlovej bytovke. Bol v pôvodnom stave, no zaujímavý a najmä stál v širšom centre mesta a priamo v centre mestského diania. Prosto, ideálne bývanie pre mladých aktívnych ľudí.

Už vtedy mala istú predstavu o jeho rekonštrukcii, no tou správnou motiváciou konečne sa pustiť do prestavby, bol až malý Axel. Ak by totiž byt neprerobili ešte pred jeho narodením, všetko by bolo omnoho komplikovanejšie.

Prečítajte si tiež
Priestranný dvojizbový byt vhodný pre mladú rodinu s prepojenou nočnou a dennou časťou

Našťastie má Klaudia snúbenca Patrika. Keďže Paťo je stavebný inžinier so skúsenosťami z praxe, celú organizáciu prestavby si zobral pod palec. Práve vďaka nemu išlo všetko hladko, bez zadrhnutí a prerábania chýb. Prosto, na prvú dobrú. Neprekročili rozpočet a kompletnú rekonštrukciu zvládli v časovom limite. Len zopár drobností dokončili už v trojici.

Obývačka v paneláku predtým

Staré tehlové murivo je odhalené v obývačke aj v chodbe. Steny v dome však neboli murované ako pohľadové. „Na červenej nebolo nedokonalosti tak vidno, ale keď sme všetko natreli na bielo, vyzeralo to strašne. Ako deravé zuby,“ spomína Klaudia. „Keďže už boli dohodnuté termíny s profesistami, ktoré sme nechceli rušiť, sami sme všetko nanovo vyškárovali,“ dodáva Patrik. Zdroj: Klaudia Malenovská

Ako teda rekonštruuje profík – stavebný inžinier? Keďže prvoradý je plán, ktorý zabezpečí, aby byt fungoval ako celok, v prvom kroku oslovili architekta. Vybrali si Paťovho kamaráta Mareka Winklera a pripravili preňho takzvané zadanie. „Spísali sme asi šesť strán našich požiadaviek,“ spomína Klaudia. „Na základe toho, čo sme chceli, urobil Marek prvý návrh a musím povedať, že perfektne vyriešil všetko, čo sme potrebovali.

Prečítajte si tiež
Minimalisticky zariadený dvojizbový byt v Bratislave vyniká dobrými nápadmi

Nábytok by sme si možno vedeli vybrať aj sami, vieme, čo sa nám páči, ale je niečo iné kúpiť si sedačku a iné zamyslieť sa nad bytom ako celkom,“ vysvetľuje majiteľka. „Architekt má globálny pohľad a estetické cítenie. Ja som konštruktér, mám skúsenosti zo stavieb, no architekt musí dať bytu logiku a celkovú ideu,“ dopĺňa Paťo, ktorý následne premyslel technické detaily.

„Ideálne je, ak na návrhu spolupracuje interiérový architekt alebo dizajnér so stavebným inžinierom, ktorý doladí technickú stránku. Takto sa dá dosiahnuť optimálna cena prestavby a čas realizácie. Pretože ak treba čokoľvek vymýšľať až na stavbe, vždy sa tým natiahne čas a zvýši cena,“ upozorňuje Paťo.

Rekonštrukciu poňali Klaudia s Paťom naozaj „z gruntu“ – nanovo sa robili všetky rozvody, omietky i podlahy. Úpravou dispozície získali jednu miestnosť navyše a k tomu množstvo odkladacích priestorov – zbúrali totiž dve nenosné priečky a nahradili ich skriňami.

Kuchyňa v paneláku predtým

Predtým. Zdroj: Klaudia Malenovská

Toaletu spojili s kúpeľňou a v chodbe, ktorá predtým viedla len k dverám do kúpeľne a WC, je dnes malá pracovňa. „Veľkým benefitom prestavby bola podľa mňa práve zmena v tejto časti bytu, vďaka ktorej máme väčšiu, krajšiu a funkčnejšiu kúpeľňu a o jednu izbu, aj keď malú, viac,“ konštatuje Klaudia.

Malý pracovný kút s dreveným stolom

V pôvodne dvojizbovom byte vznikla stavebnými úpravami jedna malá miestnosť navyše – dnes je tu pracovňa, časom z nej bude Axelova detská herňa. „Nie je to byt pre rodinu. Kým pôjde malý do školy, chceli by sme ísť do väčšieho,“ plánuje Klaudia. Zdroj: Ľuboš Polčík, Blackboat.eu

Zvyšok dispozície nijako zásadne nemenili, upravili však detaily, ktorými sa podstatne zmenil dojem z bytu a možnosti jeho využitia. „Veľmi pomohlo vybúranie otvorov a odstránenie dverí na rozhraní kuchyne, chodby a obývačky. Otvory sú širšie aj vyššie než pôvodné dvere, takže sa celý denný priestor prepojil a získal viac svetla aj vzdušnosti. Je z neho teraz úplne iný pocit,“ vysvetľuje Paťo. Pri niekdajších dverách do chodby navyše vzniklo ideálne miesto na jedálenský stôl, čím sa zároveň uvoľnil priestor na väčšiu pracovnú plochu aj viac skriniek v úzkej kuchyni. Ako hovorí Klaudia, aj toto bola zmena win-win.

Keďže sme mali všetko dopredu do detailu premyslené, rekonštrukcia išla hladko, nebol tu žiaden zásadný prešľap. V celom byte nie je nič, čo by sme museli prerábať.

Klaudia, majiteľka

Byt neprerábali sami. Nemohli si to dovoliť, pretože ich tlačil čas. Keďže obaja chodili do práce, svojpomocná rekonštrukcia by im trvala pridlho. Sami si upravili len tehlovú stenu, ktorú vyškárovali a namaľovali. Nezvolili však ani najrýchlejšiu možnosť – realizáciu na kľúč, ktorá je zároveň aj najdrahšia. Vybrali si zlatú strednú cestu – jednotlivé práce zverili do rúk remeselníkom, ktorých Paťo koordinoval a kontroloval.

Retro obývačka s bielymi tehlovými stenami

Dennej zóne prospelo odstránenie dverí a vybúranie otvorov na rozhraní obývačky, kuchyne a chodby. Keďže otvory sú podstatne vyššie aj širšie než pôvodné dvere, celý priestor získal viac svetla aj vzdušnosti a intenzívnejšie sa prepojil. Zdroj: Ľuboš Polčík, Blackboat.eu

Keďže je od fachu, vedel si všetko zorganizovať aj ustrážiť. Týmto spôsobom sa im podarilo kompletne zrekonštruovať byt naozaj rýchlo: „Od momentu, keď sa začala búrať prvá priečka, až po nasťahovanie ubehli len tri mesiace,“ upresňuje Paťo.

„Dva mesiace trvali stavebné práce, asi mesiac sa potom montovali stolárske prvky – skrine a kuchyňa. ‚Stolárčiny‘ tu máme totiž dosť veľa. Presnejšie päť plných dodávok materiálu, ktorý sa musel zmontovať,“ nezaprie sa technik.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Pri kvalitnom základe sa dá celkový efekt pekne dotvoriť aj doplnkami, ktoré nie sú prehnane drahé. Ak by sme však šetrili napríklad na podlahe, už to doplnkami nezachránime.

Klaudia, majiteľka

A ako sa im podarilo ustrážiť čas aj rozpočet? „V prvom rade tým, že sme investovali do návrhu a venovali sme dostatok času tomu, aby bolo všetko vopred do detailu premyslené a naplánované. Vďaka tomu sme nemuseli nič riešiť za pochodu ani prerábať. Vlastne všetko sme tu urobili na prvú dobrú,“ zhodujú sa Klaudia aj Paťo.

Retro obývačka s drevenou stenou

Perfektný priestor na jedálenský stôl vznikol v obývačke, pri niekdajších dverách do chodby. Dnes sa už tadiaľto nechodí a oslobodený otvor je skôr estetickým a presvetľovacím prvkom. Zdroj: Ľuboš Polčík, Blackboat.eu

Zadná strana skríň v skriňovej priečke oddeľujúcej spálňu tvorí drevenú pohľadovú stenu v obývačke, v ktorej sú zakomponované aj dvere. Skriňo-priečkou sa vyriešila tiež požiadavka na skryté káble k televízoru. Aj to bol jeden z detailov v návrhu, ktorý bolo potrebné technicky premyslieť tak, aby sa zladila práca elektrikára a stolára.

Kovová asymetrická polica

Pri plánovaní rozpočtu boli pre Klaudiu a Paťa dôležité priority: „Nábytok nám architekt v návrhu presne vybral, no boli to drahé dizajnové kusy, takže som hľadala niečo veľmi podobné za rozumnú cenu. Za veci, ktoré môžeme obmieňať aj podľa sezóny, pre nás nemalo význam zaplatiť príliš veľa, navyše ak sa dajú nájsť veľmi pekné a dostupné,“ vysvetľuje Klaudia. Zdroj: Ľuboš Polčík, Blackboat.eu

Profil

KTO TU BÝVA

Klaudia Malenovská, niekdajšia profesionálna tenistka, neskôr sa špecializovala na marketing a dnes je mamou malého Axela. Klaudiin snúbenec Patrik je stavebný inžinier. Po skúsenostiach zo stavebnej praxe založil vlastnú firmu Rusnak Projects, ktorá sa venuje realizáciám rekonštrukcií a menších stavieb. Ich syn Axel sa narodil asi dva týždne pred úplným dokončením bytu.

NEHNUTEĽNOSŤ

Byt s plochou 62 m2 v tehlovej bytovke zo 70. rokov minulého storočia v širšom centre Bratislavy.

Viac o rekonštrukcii bytu Klaudie a Patrika sa dozviete na malenovska.com

Text: Erika Kuhnová

Foto: Ľuboš Polčík, Blackboat.eu a archív Klaudie Malenovskej

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Bratislave malé byty pôvodný stav rekonštrukcia bytu tehlové múry úložné priestory vstavané skrine zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia